När vänsterns nätmonopol utmanas

Länge har vänstern i Sverige varit dominerande i sociala medier. När bloggvärlden slog igenom som kraft i svensk politik var vänsterbloggarna fler och mer inflytelserika än alla andra. Fortfarande är Alliansfritt Sverige den överlägset största politiska bloggen. Socialdemokraterna bildade Netroots, ett fördjupat samarbete om sociala medier med Obamas kampanjteam inleddes och det dagliga spinnet på Twitter dominerades länge. Seger efter seger firades med att flytta fram positionerna ytterligare. Vem minns inte Alliansens möte i Maramö där vänstertwittrare lyckades få framsidan på Aftonbladet ? Eller när statsministern kallade sig stridshingst och ett 50-tal vänstertwittrare fick citat, bilder och bildsättning bara några timmar senare i SVT Aktuellt och i nästan alla andra medier. Eller framsidan i Expressen efter en partiledardebatt? Listan kan göras lång.

Det är inte svenska folkets åsikt, det är ingen representativ opinionsmätning som redovisas och det är inte ens experter som målar upp en bild av verkligheten som forceras fram i bred media till miljontals svenskar. Det är ett fåtal betalda partipolitiska tjänstemän inom framförallt S och LO. Kampen om verkligheten och det dagliga spinnet tar allt större plats på Twitter när 9 av 10 journalister letar nyheter där varje dag. Allt detta ställer höga krav på journalister att vara källkritiska och bli långsiktigt trovärdiga genom att inte ha för bråttom i rapporteringen. Länge har vänstern dominerat och haft granskningsmonopol på nätet. Men på sistone har det hänt något. I torsdags deklarerade Dagens Opinions att Moderaterna vann spinnet under partiledardebatten i Riksdagen, något som bekräftades av Intellectas siffror.

I helgen berättade några M-tjänstemän i Stockholms läns landsting på Twitter om det Socialdemokratiska skarpa förslaget att införa parkettgolv i vården i Stockholm. Utspelet  presenterades i februari 2011 och gäller rimligtvis till dess något annat kommuniceras. Därför är frågan rimlig att ställa: är parkettgolv en fortsatt S-prioritering för att lösa utmaningarna inom förlossningsvården? Något svar fick vi inte. Istället länkade Socialdemokraterna om sitt pressmeddelande till en artikel på Dagens Arena. När en skärmdump började kablas ut ångrade sig partiet och länkade tillbaka till ursprungsinlägget. Flera ledande Socialdemokrater, däribland oppositionslandstingsrådet deltog i diskussionerna men ingen svarade i sak. Det gick inte att försvara något så apart som krav på parkettgolv.

Hur gick det då? Jo, parkettgolvet blev en snackis på Twitter och vi lyckades skaka om vänstern till den grad att deras ledande företrädare involverades, krishantering inleddes så att länkar byttes ut på Socialdemokraterna.se samtidigt som många twittrare nära Alliansen involverades. Många gräsrötter har hört av sig till mig och berömt initiativet att granska oppositionen på samma sätt som den varje dag granskar oss. Utmaningen för att vinna ett val en tredje gång är att både klara av att regera och samtidigt göra allt det jobb som oppositionen gör för att vinna problemformuleringsprivilegiet och framtidsperspektivet som är vägledande för väljarna.

Lönar det sig för moderater att göra den här typen av initiativ? Det vågar jag påstå och det är rentav nödvändigt. Har det stört vänstern? Definitivt eftersom många av deras ledande twittrare har förhållit sig till frågan och försöker undvika sakfrågan genom att skapa en metadebatt. Hånskratten, anklagelserna om ”ful-spinn” och storm i vattenglas är inget annat än vänstern som bekräftar sin egen världsbild för vänstern, rädsla för att bli utmanade på nätet och självklarheter eftersom alla Twitterstormar sker i vattenglas. Skillnaden är att vissa blir större än andra beroende på om alla andra utanför Twitter-bubblan också pratar om det eller inte. Så är ju inte alltid fallet med ett tre år gammalt S-pressmeddelande, men det är likväl vår skyldighet att granska alternativen och berätta för väljarna om alternativen i Stockholmspolitiken. I tre år har moderaterna drivit frågan om fler barnmorskor i vården och under samma tidsperiod har S haft helt andra prioriteringar.

Avslutningsvis: Det går inte att kontrollera vad som skrivs i sociala medier, det går inte att styra det politiska samtalet i sociala medier och det går inte att frikoppla sociala medier från alla övriga kanaler i den egna kommunikation. Däremot går det att flytta in den dagliga granskningen av oppositionens politik in i de sociala medierna för att dra fördel av den kanalens fördelar. I helgen togs ett viktigt steg i rätt riktning för många av oss moderater när vänsterns nätmonopol utmanades av ett landstingskansli.

Annonser

3 svar to “När vänsterns nätmonopol utmanas”

 1. ove p Says:

  Hört talas om Avpixlat nångång ?

 2. André Assarsson Says:

  Jo, SD-trollen är ett helt eget kapitel som också behöver ett helt eget blogginlägg för att förklaras.

  Kortversionen: Avpixlat är inte alls lika framgångsrika som vänstern på medialt spinn.

 3. Supervalår – nu med socialdemokratiskt konstgräs | André Assarsson Says:

  […] « När vänsterns nätmonopol utmanas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: