Vad Margaret Thatcher betydde för mig

När jag under kvällen följde CNN:s sändningar slog det mig att Margaret Thatcher kanske är det yttersta beviset på att respekt, inte kärlek, är det enskilt viktigaste om politiker vill nå långsiktigt förtroende. Hon är också ett bevis för hur du med en sammanhängande berättelse kan vinna tre val i rad som kvinna i världens mest konservativa land. Det hade aldrig gått utan den.

Många menar att Margaret Thatcher aldrig förlorat ett val sedan hennes tid som premiärminister. När till och med Labours Tony Blair vann sitt tredje val rad löd tidningsrubriker att valvinnaren är Thatcher vars politik fortfarande gäller, fast med en annan avsändare som tvingats anpassa sig. Det är så du förändrar ett samhälle och världen på riktigt.

När jag tänker tillbaka på Thatcher försöker jag alltid att göra det utifrån hennes kontext, tidsanda och samhällsklimat. Att analog överföra hennes retorik och sätt att lösa samhällsproblem till ett annat land 35 år senare, tror jag i bästa fall bara är meningslöst. Vårt samhällsklimat är idag radikalt annorlunda och så mycket bättre eftersom marknadsekonomins vänner vann de politiska striderna på 80- och 90-talet, med fallet av Berlinmuren som den kanske största symbolen för detta. Hon blev en naturlig motreaktion mot den radikala och inflytelserika 60-talsvänstern på samma sätt som Ronald Reagan blev i USA. Båda var politiska ledare av sin tid.

Allt talar för att hon var rätt person på rätt plats vid exakt rätt tillfälle när Storbritannien som mest behövde en ledare som vågade ta striden mot starka särintressen som drivit landet till ruinens brant. Precis som med dagens Grekland och andra krisande euroländer visste många vad som behövde göras men besluten var obekväma att fatta och motståndet var kompakt. Det var då hon klev fram och stod upp hela vägen. Som David Cameron uttryckte det idag på sin pressträff: ”She didn’t just lead our country, she saved our country”.

För oss som är vänner av marknadsekonomi, öppenhet, frihandel och ett inkluderande samhälle som skapar möjligheter för alla förblir Margaret Thatcher en viktig symbol. Jag känner stor ödmjukhet inför delar av kritiken mot henne men ingen kan ta ifrån järnladyn att hon till slut fick rätt. Hon räddade landet, hon räddade miljontals människor från kommunismen och hon bidrog till att rädda samhällsdebatten där default idag är att vara för marknadsekonomi, valfrihet och privata alternativ.

Detta tar jag med mig i mitt fortsatta politiska engagemang från Margaret Thatcher: 

 • En sammanhängande berättelse är avgörande om du ska lyckas vinna långsiktigt förtroende och förståelse för din politik. 
 • Var tid har sina samhällsproblem, sin tidsanda och samhällsklimat som måste vara utgångspunkten för ditt eget ledarskap och politik. Därför är det omöjligt att analogt överföra retorik och politik till en helt annan kontext. Däremot kan idéer och principer fungera alldeles utmärkt över tid.
 • Politiker bör sträva efter att vinna respekt och inte kärlek. Långsiktigt förtroende baseras på respekt för dig som ledare, beslutsfattare och bärare av allmänintresset medan kortsiktigt taktiserande handlar om att göra vad som ger bekräftelse för stunden eller oviljan att göra det som kan väcka motstånd hos starka särintressen.

Tack för att du gjorde världen bättre, Margaret Thatcher. Vila i frid.

Annonser

3 svar to “Vad Margaret Thatcher betydde för mig”

 1. Joakim Sjölin Says:

  – From 1979 to 1987, the number of Britons living in poverty (defined as living on less than half the national average income) doubled, from roughly 10% to 20% of the whole population.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_Kingdom

 2. David Reynolds Says:

  Hon var ett svin och jobbade hårt för att minimera medborgarna och ge mer makt åt de stora företagen. Sådana som hon och andra samt inom alliansen lyckats med. Att skapa ett samhälle byggt på luft och inget konkret innehåll som leder till positiva förändringar för planeten Jorden.

 3. David Reynolds Says:

  Blir så jävla sne på hur du kan skriva sådär om en idiot. Sitter du tryggt bakom en dator å ser dina aktier å inte ser människorna som sliter bakom dessa siffror??????? Made in China, ett slavsamhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: