”Vi kallar dem kanadensare”

Tillbaka i Stockholm och livet som PR-konsult efter fem veckor i Västervik som politisk redaktör för VT passade jag idag på att besöka Prime-seminariet: ”Vad händer om Mitt Romney blir president?”. Syftet var att öka förståelsen för den amerikanska högern, hur republikaner resonerar politiskt och övriga tankar hos världens mäktigaste politiska parti som prenumererat på USA:s presidentpost de senaste 50 åren. Oavsett vad vi har för uppfattning om den amerikanska högern är det ofrånkomligt att det finns kunskapsluckor och fördomar.

Hur kommer det sig att när européer demonstrerar på gator och torg handlar det om att staten har gjort för lite för dem medan det i USA finns en Tea Party-rörelse som samlar miljontals till att demonstrera mot att staten gör för mycket? Hur kommer det sig att den egna huvudstaden blivit ett skällsord och symbol för elitistisk byråkrati i den amerikanska debatten? Tillåt mig betvivla att Ronald Reagans uttryck: ”Love America – Hate Washington” skulle fungera i en svensk kontext. Primes Billy McCormac sammanfattade det väl när han beskrev amerikanska högerns rädsla för att bli som Europa. Tänk dig att du varje dag sitter och dinglar med benen mot avgrunden. Varje dag är en kamp för överlevnad och för en bättre morgondag med drivkrafter som förvandlat tretton fattiga kolonier på 1700-talet till världens mäktigaste nation. Om Europa-strävarna med trygghetssystem asfalterar över den avgrunden riskerar alla dessa drivkrafter att försvinna. Vad händer då? 

Ett annat minnesvärt citat var när George W. Bush blev omvald 2004 och chockade europeiska reportrar som inte förstod någonting fick en förklaring levererade till sig: ”Ni måste förstå en sak. Det här är inte Europa. Vi vill inte ha det som i Europa. Vi har utkämpat krig just för att det inte ska vara som i Europa. Det finns de här som vill ha det som i Europa men som inte orkar flytta tillbaka – vi kallar dem kanadensare!”. Tesen var att USA nu står inför en identitetskris och ett filosofiskt vägval: Ska landet bli som alla andra i västvärlden eller ska landet fortsätta att vara som det alltid varit? Kanske är det därför som ObamaCare blivit något av en symbolisk konfliktfråga. Är staten lösningen eller själva orsaken till problemet?

Vad händer då om Mitt Romney blir president? Den största förändringen är förmodligen att USA i så fall tar ett stort kliv i riktningen att inte bli som Europa. Den amerikanska högern befäster sin maktposition och gör Obamas försök till kliv i motsatt riktning till lite av en parentes i historien. Flera domare i högsta domstolen förväntas lämna kommande mandatperiod och ska därmed utses av den nya presidenten, vilket skapar enorma förutsättningar att sätta agendan lång tid framöver. I november är det också val till USA:s senat där 33 säten och därmed majoriteten i en av kamrarna ska avgöras. Det är mycket som står på spel i höst. Kanske mycket mer än vad vi vid första anblicken egentligen tror.

Det är logiskt att många i Europa bättre förstår och därmed stödjer en mer europeisk presidentkandidat som Obama medan Mitt Romney upplevs som verklighetsfrämmande och obegriplig. Inte desto mindre är det dött lopp i opinionsmätningarna mellan kandidaterna. Vad som helst kan hända och det finns all anledning att lära sig mer om de som hänvisar till Kanada när man försöker förklara hur ett modernt samhälle kan se ut.

Tips: Martin Gelins bok ”Den amerikanska högern” och Janerik Larssons bok ”Överlever den amerikanska drömmen?”.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “”Vi kallar dem kanadensare””

 1. forbrukslån uten sikkerhet på dagen Says:

  wonderful put up, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t understand this.
  You should continue your writing. I’m sure, you have a great
  readers’ base already!

 2. boom beach warrior Says:

  Hello there! This article couldn’t be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I will send this information to him.
  Fairly certain he will have a great read. Many thanks for sharing!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: