Vem vinner guldmedalj i klasskamp?

Häromdagen skämtade jag i sociala medier om sambandet mellan fördomar kring olika OS-grenar och Sveriges medaljskörd under sommarspelen i London. På Facebook skrev jag ironiskt: ”Svenska OS-medaljer i ridsport och skytte. Det märks att Sverige blivit borgerligt. Vågar vi hoppas på rävjakt som ny OS-gren 2016?”. Sedan tänkte jag inte mer på det. Förrän idag när jag blir uppringd av en skicklig reporter på Expressen som snappat upp att en OS-krönikör i Sveriges Radio dragit stora växlar på sambandet mellan idrottsanslagen från staten och klassanalysen av olika idrotter. Gamla fördomar från en svunnen tid när plånboken kunde avgöra ens möjligheter att utöva individuella idrotter medan lagsporter ofta var tillgänglig för arbetarklassen. Det hindrar inte somliga från att år 2012 göra politik av allt.

För det första vore det intressant att i dessa dagar få svar på vad som egentligen definierar en arbetarklass respektive överklassport. Ens ekonomiska möjligheter att utöva idrotten? Det sociala arvet? Vilken idrott som är mest populär inom vissa segment av taxeringskalendern? Fördomar? Fantasier? Ta fotbollen som exempel. Den betraktades länge som arbetarsport, men är idag en av de mest marknadsekonomiska sporterna som existerar där alla kan delta och tjäna miljontals kronor i månaden. Spelare köps och säljs som vilken annan vara som helst inom lagsporterna där vinstintresset går hand i hand med sportliga framgångar för idrottsföreningarna.

I någon mening är all sport idag överklassport eftersom ingen har råd att arbeta eller göra något annat än att 150 procent satsa på det för att vinna OS-guld. Samtidigt är all sport arbetarklass eftersom alla kan delta, prioritera och satsa ifall intresset finns där. Alla kan inte bli bra på allt men det är sällan som inkomster stått i vägen för talanger. Tvärtom görs det klassresor, tack vare idrottens värld. Och omvänt: många som satsar helhjärtat på idrotten istället för skolan och högskolan misslyckas sportsligt senare och får därmed sämre ekonomiska förutsättningar i livet. Varför är det så? Därför att vi är alla olika människor som gör våra olika val. Det har inget med politik att göra.

För det andra ställer jag mig tveksam till att automatiskt dra en rak linje mellan antalet kronor och ören från statliga medel till sportsliga framgångar för individuella prestationer under sommarspel där några hundradels sekunder visat sig vara marginalen mellan fjärdeplats och medalj. Jag kan ha fel. Men om även om det finns sådana linjära samband kan vi också alla fråga oss ifall det är statens uppgift att premiera och planera medaljer – eller om det är att säkerställa allas möjligheter att kunna göra sina egna livsval och satsningar på bästa sätt inom idrottens värld. Dessutom skulle sannolikheten i just sommar-OS vara ganska hög, med tanke på att antalet lagidrotter är färre än individuella mer traditionella påstådda överklassporter.

För det tredje är jag inte förvånad över att sådana här slumpartade samband snabbt förvandlas till tunga politiska analyser i somliga kretsar eftersom deras ideologi, idévärld och samhällsanalysen bottnar i att allt är politik. Det är lätt att gå på grund i ett sådant intellektuellt djup men klassanalyserna från 60-talet lever kvar. Allting förklaras med en materialistisk samhällsutveckling som drivs av klassernas kamp som skapar syntesen framåt. Eller så slappnar vi av, hämtar popcornen och njuter av idrottsliga prestationer som hårdsatsande svenska hjältar lyckas prestera. Inte tack vare klasstillhörighet utan tack vare sig själva och i många fall decennier av slit, träning och vilja. Det är vad en OS-guldmedalj handlar om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: