VT-ledare: Glöm inte vad Pride handlar om

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 26 juli 2012.

På tisdag nästa vecka inleds Stockholm Pride för 15:e året men uppmärksamheten inför årets stora manifestation för hbtq-personers livssituation och rättigheter har istället handlat om extremister som vill politisera evenemanget för egen vinning. 

Det var i tisdags som beskedet kom att israeliska filmaren Assi Azzar blivit utkastad från Pridefestivalen bara på grund av att han kom från Israel. Lyckligtvis kunde festivalledningen senare deklarera att filmen visas som planerat men det incidenten är bara i raden av många Pridebeslut som exkluderar istället för inkluderar. I Uppsala i maj fick inte Folkpartiets ungdomsförbund delta eftersom det stred mot den antikapitalistiska visionen. Förra året i Stockholm kränktes hbt-deltagare från Försvarsmakten med hånande skyltar bara på grund av sitt yrkesutövande. Seminarier saboteras och i Pridetåget hotas deltagarna på grund av partipolitiska tillhörigheter. Allt detta utgör ett hot mot vårt öppna samhälle men framförallt i förlängningen allt det som Pridefestivalen står för.

Om vi alla glömmer bort Pride Stockholms ursprung, dess syfte och festivalens huvudsakliga poäng riskerar den ständigt pågående kampen för alla människors lika värde att avstanna. Det var inte längesedan homosexuella, bisexuella och transpersoner i Sverige var rejält utsatta. Idag är det bättre men trots att det är 2012 så är varje dag fortfarande en kamp för många som inte öppet vågar visa sin kärlek. Varje dag anmäls i genomsnitt tre homofobiska, bifobiska eller transfobiska brott i Sverige, enligt Brå. Det är alla dessa människor som kändisar, musikartister, politiker och vanliga medmänniskor vill visa sitt stöd för när över 500 000 kantar gatorna i Stockholm under den stora paraden. Ingenting är gratis och det är många års arbete med stora uppoffringar från hbtq-personer som möjliggjort att Stockholm Pride blivit den imponerande frihetssymbol och stora skyltfönster för öppenhet som det är idag.

Pridefestivalen har de senaste åren brottats med stora ekonomiska bekymmer med förluster på miljontals kronor men frågan är inte om den senaste tidens politiska hot är långt mycket allvarligare. Kärleken till alla människors lika värde måste manifesteras varje dag och i det arbetet behövs alla vänner. Väl värt att tänka på när den politiska debatten rasar inför vad som borde vara självklart för alla som tror på öppenhet, medmänsklighet och tolerans.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: