Swedbanks usla alternativ till konkurrens

Swedbank som för den breda allmänheten gjort sig kända för sin TV-reklam med ekorren under eken som det trygga, lugna alternativet. Att banken däremot tog enorma risker i Baltikum 2008 till 2010 och inte kunde få tillbaka några pengar från låntagare som gått i deras fälla ska vi alla totalt glömma bort. Nu är det dags igen. Gissningsvis gick det till så här: efter inventeringar av den egna verksamheten inser banken plötsligt att den, även till svenska folket, lånat ut alldeles för mycket pengar till alldeles för många som egentligen har alldeles för lite pengar. Ett misstag som på en konkurrensutsatt marknad i vanliga fall för alla andra företag på olika branscher innebär att man måste kompensera för gångna misstag. Förmodligen höja räntorna till reella nivåer istället för att fortsätta roffa åt sig konkurrensfördelar mot andra utan att ta ansvar för bristande täckning.

Men vad gör Swedbank? Jo, någon på huvudkontoret har kommit på snilleblixtidén att skicka ut kommunikationschefen Thomas Backteman och kräva lag om armortering i Sverige. Argumentationen går ut på att svenska folket är alldeles för skuldsatta och att bankerna själva inte klarar av att självreglera detta. Detta fem dagar efter att Swedbank offentliggjort att man gör en vinst på 4,2 miljarder kronor. Förslaget om lagstiftad amortering är i sak åt skogen eftersom det sätter konkurrensen ur spel på bankmarknaden och att skräddarsydda amorteringslösningar helt tillintetgörs eftersom alla miljontals långtagare tydligen kan likställas. Det leder till färre lån, minskad efterfrågan och en ineffektiv ekonomi där fyrkantiga regler står i vägen. Mindre nischade banker får sannolikt också det svårare.

Vad som är än värre med förslaget är att det säger en del om Swedbanks karaktär, syn på sin omgivning och sin egen roll i samhället. Att aktivt gå till staten och kräva lagstiftade fördelar i syfte att begränsa konkurrens för att täcka för misstag i den egna verksamheten är inte lite lågt. Det är som att försöka ändra reglerna hos domaren när du inser att de dopade medspelarna börjar bli trötta en bit in i matchen. Försöka duger men vad säger det om varumärket? Steget från att begränsa bankernas kostnader till att helt reglera och till slut ta över deras möjlighet att göra vinster är inte jättestort. Om inte bankmarknaden klarar av att självreglera den enklaste av konkurrensmedel, hur ska den då klara av att göra och hantera vinster?

Det är sant att svenska folket är ett av västvärldens mest skuldsatta folk och att belåningen främst i storstäderna är grotesk. Men kan det bero på att staten subventionerar lån i Sverige i extremt hög grad? Att det alltid råder rea på ränta kan vara en större förklarande orsak än att svenska folket inte förstår sitt eget bästa. Finansminister Anders Borg har sedan tidigare aviserat politiska åtgärder för att stävja den ohållbara belåningssituationen för svenska hushåll. Det kan vara klokt eftersom det idag är just politiskt generösa orsaker som ligger till grund varför det ser ut som det gör. Bankmarknaden skulle också må bra av ökad konkurrens, att fler aktivt valde att byta bank och att usla banker också straffas på olika sätt när den beter sig ansvarslöst istället för att alltid räddas och roffa åt sig fördelar hos staten.

Höj räntorna, ställ högre krav innan lån beviljas, skärp regelverket, sluta ta stora risker med småsparares pengar men lagstiftat amorteringskrav är en lika korkad idé som krav på lagstiftning för avbetalningsplaner mellan privatpersoner som lånar pengar av varandra. Det mesta är inte en sak för våra riksdagsledamöter.

Annonser

5 svar to “Swedbanks usla alternativ till konkurrens”

 1. Jonas Eriksson Says:

  Inspireras av Tyskland! Inför lagstiftad rak amortering av halva bostadslånet på 50 år. Det skulle i sin tid bidra till att RB kan sänka reporäntan med en halv procentenhet och systemrisken skulle minska. Lägre ränta bidrar till lägre arbetslöshet vilket är bra.

  En reducering av ränteavdraget till 25 procent vore önskvärt. Att höja räntorna är mindre bra, det stärker kronan och leder till högre arbetslöshet. Att be bankerna att sluta ta risker med småsparares pengar är som att be dem sluta göra vinster. Lite populistiskt och korkat.

 2. Ulrike Says:

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying
  your blog and look forward to new posts.

 3. covers for galaxy s3 Says:

  I am curious to find out what blog platform you are using?
  I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I would like to find something more secure. Do you have any recommendations?

 4. iphone 4 case Says:

  There’s certainly a great deal to find out about this subject. I love all of the points you’ve made.

 5. iphone 4 case Says:

  Your style is so unique compared to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I’ll just book mark this web site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: