Lördagskolumn: Vad kan vi lära oss av Norge?

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 21 juli 2012.

De fruktansvärda terrordåden i Oslo och på Utøya är en av de få omvärldshändelser som fastnar på minnet så exakt att vi vet vad vi gjorde, var vi befann och hur vi reagerade när vi fick veta om det. För 60- och 70-talisterna var det förmodligen så med Palmemordet, för oss 80-talister var det så med terrordåden den 11 september 2001 och för många 90-talister var det så med terrordåden i Norge den 22 juli 2011. När det politiska våldet, extremismen och terrorn slår till mot det annars så avlägsna, trygga och oskyldiga Norden påminns om att vi lever i en ny värld. Därför är det viktigt att både minnas dagen för att hedra offren men också för att kunna blicka framåt på bästa sätt.

På söndag, årsdagen av Oslobomberna och dödsskjutningarna på Utøya, påminns vi också om att vi fortfarande står inför ett vägval om hur vi ska bemöta, hantera och reagera på vad som inträffat. Det politiska och religiösa våldet i sin mest extrema form är inte nytt men eskalerar i takt med kriget mot terrorismen. Efter våldet i samband med Muhammedbilderna i Jyllands-Posten, bomben på Drottninggatan i Stockholm och terrordåden i Norge kan vi antingen möta med mer hat eller med kärlek till det vi tror på. Det lilla landet med det stora hjärtat har sannerligen imponerat och förhoppningsvis lett världen i en helt ny riktning för att svara på terror. Kärleken till det som Breivik hatade har varit vägledande för norrmännen sätt att bearbeta händelserna. Dåden fick rakt motsatt effekt med minst 4 400 nya medlemmar i AUF på ett år. Även andra ungdomsförbund har märkt tydliga medlemsökningar. Fler värnar och slår vakt om demokratin eftersom den hotas.

Medan svenska regeringen satte misstänkta terrorister på ett plan från Bromma flygplats till Egypten tillsammans med CIA satte norska staten Breivik i en rättegångssal. Medan amerikanska staten utan rättegångar avrättat misstänkta terrorister, kränkt suveräna stater och förvägrat terrormisstänkta rättvisans gång har Norge utan att blinka behandlat den värsta av terrormisstänkta som just misstänkt till dess rättsstaten sagt annorlunda. I Norges ögon har alla varit lika inför lagen – oavsett misstanke, uppsåt eller dåd. Det finns inte heller några långtgående planer på att börja tumma på integriteten eller misstänkliggöra stora delar av den egna befolkningen på samma sätt som i många andra terrordrabbade länder. Det är en kärlek till det vi tror på som förtjänar det största av respekt.

Statsminister Stoltenberg har aldrig heller visat den hämndlystenhet som många andra stats- och regeringschefer gjort i liknande situationer. Tvärtom läste han upp de berömda orden i Oslo domkyrka som aldrig stannade vid ord utan också blev handling: ”Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar. Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet.”. Prestigefyllda Time Magazine har beskrivit Stoltenberg som premiärministern som ägnar sig åt att ”Fighting Terrorism with Democracy”. I demokratibegreppet ligger också skydd av de egna medborgarna. Därför vill Norge också skärpa sin terrorlagstiftning så att det blir straffbart att även planera och inte bara genomföra terrordåd. En rimlig förändring som möjligtvis skulle ha varit på plats långt tidigare.

Jag kommer aldrig glömma de exakta timmarna framför TV och Internet som följde efter att jag för ett år sedan tog del av rapporteringen från Norge och Utöya. Imorgon är det på dagen år ett sedan som 77 människoliv i Norge släcktes av politisk extremism men som besvarades med miljontals människors kärlek till demokrati, rättsstat och mångfald. Låt oss aldrig glömma detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: