VT-ledare: I vems intresse?

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 21 juli 2012.

Det har gått ett halvår sedan alliansregeringen sänkte restaurangmomsen men det politiska motståndet från oppositionen har knappast bedarrat. Alla reformer som syftar till att gynna särskilda näringar istället för breda inkomstgrupper som jobbskatteavdrag är i särskilt stort behov av att utvärderas. Kanske var det ingen slump att intresseorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) blev Årets Lobbyist 2011 efter sin framgångsrika kampanj. Det kan finnas goda invändningar mot dyra reformer. Problemet med oppositionens kritik är att alternativet aldrig presenteras och i den mån jobbpolitik för tjänstesektorn kommer upp på bordet handlar det aldrig om att minska skattebördan.

Därför vore det sannolikt både mer konstruktivt och väljarmässigt gynnsamt att släppa taget och blicka framåt. Att göra restaurangmomsen till en valfråga och hota en hel bransch med dubbel skattesmäll vore sannolikt ett socialdemokratiskt självmål. Det finns flera positiva signaler som tyder på att socialdemokraterna inte är intresserade av att göra om Håkan Juholts misstag eller vill framstå som bakåtsträvande. Tjänstesektorn tillhör framtiden och kan mycket väl visa sig vara en framgångsfaktor att alliera sig med.

Om Stefan Löfven menar allvar när han vägrar kalla Sveriges företagare och näringsliv för ett särintresse, borde han rimligen också se allmänintresset med enhetliga momsregler för restauranger med minskat skattebörda. Det ligger i allas intresse.

André Assarsson

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: