VT-ledare: Grekisk genväg?

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 20 juli 2012. 

Franske 1800-talsfilosofen Frédéric Bastiat lär en gång ha sagt att ”Staten är den stora illusion i vilken alla tror sig kunna leva på varandras bekostnad” och så har det också blivit med eurosamarbetet.

Franske 1800-talsfilosofen Frédéric Bastiat lär en gång ha sagt att ”Staten är den stora illusion i vilken alla tror sig kunna leva på varandras bekostnad” och så har det också blivit med eurosamarbetet. Inte på grund av att euron i sig behöver vara ett problem utan för att fega politiker har gömt sig bakom värdet på en valuta som också tillhör andra länder. När allt fler röster höjs för att krisdrabbade länder som Grekland bör lämna euron för att få igång exportindustrin är det en lika dålig genväg som när Sverige ständigt skrev ned kronans värde 80-talet. Valutan och penningpolitiken är viktiga instrument men så länge tillväxten står still samtidigt som statens utgifter är större än dess intäkter kommer valutans värde att bli därefter.

Därför skulle Grekland långsiktigt sannolikt gynnas av att ta tag i sina strukturella finanspolitiska problem istället för att gömma sig bakom problemen med en gemensam valuta med välmående länder som Tyskland. Underliggande problem måste lösas. Om Grekland lämnade euron skulle det vara som att kissa i byxan. Först skulle det bli skönt att bli av med det omedelbara trycket, sedan skulle det börja bli obehagligt.

André Assarsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: