VT-ledare: Bengts polis, nej tack!

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 16 juli 2012. 

Sedan i torsdags har Sverige skakats av 20 utomhusvåldtäkter varav en i Västervik på Lysingsbadets camping. I valet 2010 ansåg bara 2 procent av väljarna att lag & ordning var valets viktigaste fråga, enligt DN/Synovate. Enligt Brottsförebyggandet rådets siffror minskar dessutom otryggheten i Sverige, även om det begås flest brott på just sommarmånaderna. Sedan 80-talet har till exempel våld med dödlig utgång minskat med en tiondel.

Men en positiv statistisk samhällsutveckling får aldrig bli en ursäkt för att sluta prioritera en av statens absolut mest grundläggande uppgifter. Ett oroväckande tecken är att vaktbolag och andra företag inom säkerhetsbranschen omsätter 14 miljarder kronor per år, vilket är mer än det statliga anslaget till polisen. På två decennier har branschens årsomsättning ökat med 400 procent, enligt bedömare. Snart finns det fler väktare än poliser. Privata säkerhetslösningar får gärna vara ett komplement men aldrig ett substitut.

Det är inte meningen att det ska bli som i SVT:s humorsketch med HippHipp-gänget när ”Bengts Polis” ersätter en rättsstat som befinner sig på reträtt. Trygghetsfrågorna förtjänar högre prioritet framöver.

André Assarsson

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: