Lördagskolumn: Vad EU kan lära av fotbolls-EM

Publicerad i Västerviks-Tidningen den 14 juli 2012: 

En tidig morgon på Bromma flygplats för drygt en månad sedan satte jag iPhone-hörlurarna i öronen och lyssnade på Jan Hammarlunds klassiker ”Jag vill leva i Europa” framförd av Arja Saijonmaa på väg till Bryssel och Europaparlamentet.

Planet hinner inte ens lämna Stockholm förrän jag börjar bläddra i några utländska tidningar och plötsligt påminns jag om vad alla på kontinenten pratar om: krisen. Om fotbolls-EM 2012 istället var en tävling i ekonomi mellan de 16 deltagarna skulle Sverige vinna guldmedalj. Vi har högst kreditvärdighet, höga tillväxtutsikter, lågt budgetunderskott och låg statsskuld i jämförelse med övriga EU-länder. För oss som bor i Sverige är det ibland svårt att förstå hur allvarlig situationen är för offentliganställda, skattebetalare och pensionstagare i länder som Grekland, Spanien, Italien och Storbritannien.

Väl framme i Bryssel möts jag av en tillfälligt uppbyggd stor fotbollsplan rakt framför entrén till Europaparlamentet med tillhörande läktare. Det visar sig att Polens kristdemokratiska partigrupp vill fira landets värdskap för fotbolls-EM 2012 med att arrangera en fotbollsturnering mellan EU-parlamentarikerna. Talmannen inviger turneringen. Deltar gör före detta ministrar, nuvarande EU-parlamentariker och politiskt sakkunniga. Till och med journalisterna och pressfotograferna som dagligen bevakar EU-besluten ställer upp med ett eget lag. Bland Portugals alla politiker iförda matchtröja och shorts syn Pedro Mendes som vunnit Champions League med Porto och i Polens lag syns förra Liverpoolstjärnan Jerzy Dudek. Vad som vore en fullständigt otänkbara tanke i Sverige är helt naturligt i hjärtat av EU:s huvudstad mitt under pågående finanskris: politiskt fotbolls-EM.

När jag från den provisoriska läktaren betraktar fotbollscirkusen med politiker, tjänstemän och journalister slår det plötsligt mig att det kanske finns flera viktiga lärdomar att dra för EU-samarbetet från när vi européer tävlar i fotboll. Den inre marknaden är vår spelplan och ju mer vi anstränger oss, bättre vi spelar och desto fler mål vi gör i konkurrens med USA och Kina desto högre blir vårt välstånd. Det blir väldigt tydligt hur viktigt det är med stabila och långsiktiga spelregler som respekteras av alla och med domare som kan hålla räkningen och ryter ifrån i form av kreditvärderingsinstitut och en finansmarknad. Vi behöver också tävla med varandra som länder emellan för att kunna göra varandra ännu bättre – utan att förlita oss på att någon annan plötsligt räddar oss när vi ligger under med 5-0. Det finns inga mirakellösningar vare sig på en fotbollsplan eller i ett eurosamarbete.

Hur gick då fotbollsturneringen utanför Europaparlamentet? Precis som i riktiga EM åkte Sverige ut direkt och precis som på EU:s toppmöten nu för tiden blev slutspelet en kamp mellan krisdrabbade länder. Till slut vann Portugal finalen mot journalisterna med uddamålet som superstjärnan Pedro Mendes tryckte in med högervristen. EU-kommissionens ordförande Barroso må vara portugis men någon superstjärna har han knappast gjort sig känd för att vara. Europas väg ut ur krisen går istället genom medlemsstaterna själva. Det börjar bli hög tid att knyta skorna, kavla upp ärmarna och börja konkurrera med Asien och USA genom tillväxtreformer istället för att stå still och vänta på en mirakelpassning från varandra tvärs över halva plan. Marknaden kommer ändå att blåsa offside.

André Assarsson

Annonser

2 svar to “Lördagskolumn: Vad EU kan lära av fotbolls-EM”

  1. Andreas Says:

    Fast helt otänkbart med en fotbollsturnering är det ju inte, det är väl Riksdagen som varje år spelar en plojmatch mellan regering och opposition? :-)

  2. André Assarsson Says:

    Andreas,

    Du har har rätt, jag glömde bort den bortglömda matchen mellan Alliansen och oppositionen. Samtidigt är den väldigt liten och väl dold. Jag tror en av skillnaderna är att en påkostad seriös fotbollsturnering skulle betraktas som provocerande i Sverige eftersom skattemedel kommer att vara inblandat. Tur är väl det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: