Aftonbladet och vantolkningssocialismen

Dagens huvudledare i Västerviks-Tidningen med rubriken ”Arbetsmarknadens Warszawapakt” blev för mycket för Aftonbladets ledarsida vars ledarblogg läste det som Håkan Juholt läser hyresblanketter dvs. förmodligen inte alls. Särskilt märkligt känns det att bli påmind om kommunismens offer av en tidning vars kulturchef varit aktiv i Vänsterpartiet Kommunisterna och i Kommunistisk Ungdom. Samma ledarsida jämförde också bland annat borgerligheten och tankesmedjan Timbro med massmördaren Anders Breivik.

Det är svårt att ta kritik från meningsmotståndare på särskilt stort allvar och i synnerhet från en ledarsida som positionerat sig som främsta vantolkare av högern. Min intention har aldrig på något sätt i något sammanhang varit att jämföra regimerna bakom Warszawapakten och dess illdåd mot mänskligheten med fackförbund på den svenska arbetsmarknaden. Däremot, vilket också framgår av ledaren, är fackförbundens politik förslag från kalla krigets dagar som alltså är lika modernt som den numera icke-existerande Warszawapakten. Därtill förs ett längre resonemang om att bilda pakter istället för att företräda medlemmarnas intressen.

Finns det något att lära utav detta? Självklart. Om man inte vill att sakfrågan ska hamna i skymundan går det att vara ännu tydligare och utveckla rubriker istället för att låta meningsmotståndare skaffa medvetet vantolkningsföreträdare i debatten. Istället för att diskutera förslaget om höjd a-kassa som leder till högre arbetslöshet förs just nu en ointressant metadebatt. Kanske har det blivit en strategi bland vänsterdebattörer? I brist på egen politik, i brist på förslag och brist på idéer förs en vantolkningskampanj – vare sig det är mot borgerliga ledarsidor eller mot statsministern. Lycka till med det.

Uppdatering klockan 15.37: 

Alliansfritt Sverige uppmärksammar också ledaren. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: