Är det polarens fel att du själv är singel?

Såg kvällens SVT Agenda med skakig 3G-anslutning på Arlanda Express och kunde inte hålla mig från att  spontant utropa: ”Vad är det här?!” till medpassagerares förvåning. Många skakade bara på huvudet åt vad som måste sett ut som en supporter framför direktsänd fotbollsmatch. Själv kunde jag inte släppa försöket till bildsättning att borgerliga småpartiernas skakiga opinionssiffror skulle bero på nya moderaterna. Att försöka skylla väljarproblem på ett samarbetsparti är lika begåvat som att försöka skylla på din bästa polare för att du själv är singel.

Det kan också vara värt att påminna om att svensk borgerlighet traditionellt sett inte samarbetat. Tvärtom. På 70-talet sprack en borgerlig regering. På 80-talet lyckades knappt pressen få partiledarna på samma bild. På 90-talet var centerpartiet ett parlamentariskt stödben åt socialdemokraterna och så sent som i valet 2002 visste ingen vem som var statsministerkandidat. Facit? Socialdemokraterna regerade Sverige ensamma i 65 av de senaste 76 åren, tro tusan samma parti är rädda för att Alliansen ska hålla ihop nuförtiden.

Jag är alldeles övertygad om att såväl folkpartiet, centerpartiet som kristdemokraterna på alla sätt funderar hur det egna partiet kan stärkas väljarmässigt inför valet 2014. Det är ingen hemlighet att jag själv varit aktiv inom moderaterna sedan tio år tillbaka från lokalförening till partistyrelse, men mitt och många andras hjärtan klappar extra mycket för Alliansen. Det är fyra olika partier som hela tiden gör varandra bättre tack vare olikheter som ständigt måste stötas och blötas till något gemensamt starkt. Ingen, förutom socialdemokraterna, längtar tillbaka till enpartistaten.

För första gången någonsin i svensk modern samhällshistoria får hundratusentals vanliga svenskar med vanliga löner ovanligt mycket tillbaka i den egna plånboken. Vårt land är bäst rustat av alla genom vår tids värsta ekonomiska kris. Våra sociala skyddsnät står kanske starkare rustade än någonsin förr. Om du blir förkyld är du inte längre, likt Kubas invånare, nekad att kunna köpa receptfria läkemedel runt hörnet i matbutik. Du kan som medborgare känna dig lugn med att staten inte riskerar surt förvärvade skattekronor i vare sig bil- eller spritfabriker, trots motståndarnas högljudda protester. Svarta jobb har blivit vita.

Mycket har blivit bättre men fortfarande är allt långtifrån bra i Sverige. Inbyggda strukturella problem signerade 70-talets Domus-sossar åderförkalkar fortfarande svensk arbetsmarknad, hindrar tillväxt och begränsar miljontals möjligheter inom framtidens välfärd. Det återstår fortfarande enorma utmaningar. Borgerliga partier berättar ofta på olika sätt att att vi alla som medborgare ytterst äger vårt eget öde, söker vår egen lycka och formar vår egen framtid. Kanske gäller det lika mycket partierna själva som dess väljare.

Andra bloggare: Kent Persson har skrivit bra om detta. 

Annonser

Ett svar to “Är det polarens fel att du själv är singel?”

  1. Glenn Says:

    Hej,
    Vad menar du med, citat ” Våra sociala skyddsnät står kanske starkare rustade än någonsin förr ” ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: