Konsten att göra sin hemläxa

Reality is about perception är en klassisk konsultklyscha inom kommunikationsbranschen men sanningen tål att upprepas när tidningar, TV och radio fylls med påståenden från socialdemokraterna och moderaterna som nu slåss om bildsättningen av jobben i Sverige. Förtroendekapital staplas just nu på högar som växer sig allt större av både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som iskallt kör all in med det egna förtroendet som insats. Sveriges två största partier har bestämt sig för att valrörelsen 2014 ska handla om jobben. Så var det 2006 och så var det 2010, men lite tyder på att socialdemokraterna har gjort sin hemläxa sedan två underkända valprov. Och även regeringen måste på egna meriter förtjäna nytt förtroende.

När nya moderaterna, 2006, på bara tre år lyckades nedmontera ett 117-årigt arbetarparti som då regerat landet i 65 av 74 år genom att vinna svenska folkets förtroende i jobbfrågan berodde det på att egna framtidsförslag och en ny sammanhängande politik mejslades fram. Symbolen för detta i valrörelsen 2006 blev jobbskatteavdraget som ställdes mot mer av det gamla. Fyra år senare ställdes ny skatte- och arbetsmarknadspolitik inom tjänstesektorn med RUT-avdrag och löften om sänkt restaurangmoms mot mer av det som fanns innan det gamla. Tydlighet ställdes mot ovisshet.

Allt detta talar för att vinnaren 2014 är framtidsinriktad, lyckas formulera en ny sammanhängande arbetsmarknads- och skattepolitik och är extremt tydlig med att sammankopplas med jobbfrågan. Politik är att prioritera och då går det inte att likt socialdemokraterna gå ned i ideologisk spagat om vinster i välfärden, driva perifera frågor och sakna egna förslag. Om Stefan Löfven och Magdalena Andersson ska lyckas med samma sak som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg måste sossarna helrenoveras. Frågorna är många; finns det politiska mandatet? Vad säger över 100 000 partimedlemmar om en tillförordnad partiledare vald av blott sju (!) personer i VU plötsligt vill förändra allt? Sitter Leif Pagrotsky på alla svaren i skattefrågan, eftersom alla alltid hänvisar till hans arbetsgrupp? Vad händer på nästa ordinarie partikongress? Vad vill socialdemokraterna?

Senast idag uttalade sig Ylva Johansson kritiskt om arbetslöshetssiffrorna i Sverige. I brist på egna svar och egen förmåga att ta sig ur den idémässiga ökenvandringen skapas vattenoaser med regeringskritik. En klok strategi på kort sikt som säkert inger förhoppningar inför framtiden men livsfarligt på längre sikt eftersom det också skapar förväntningar på att leverera i jobbfrågan. Just nu talar allt för att socialdemokraterna gör om Mona Sahlins misstag dvs. vägrar ge besked inom centrala politikområden, hänvisar framåt och stiger tillfälligt i opinionen när väljarna bygger upp sin egen önskebild medan regeringens så klart upplevs sämre. När valdagen sedan närmar sig och hemläxan fortfarande inte är gjord, så förvandlas allt till en mardröm när gruvligt besvikna väljare söker sig till ett tydligt alternativ som åtminstone har en sammanhängande politik – oavsett arbetslöshetsstatistik.

Det störa hotet mot alliansregeringen just nu är alliansregeringen. Även den behöver göra sin hemläxa eftersom samma principer från 2006 och 2010 fortsatt gäller inför 2014 men med nya krav på att ge besked. Vilken är Alliansens sammanhängande arbetsmarknads-, skatte- och näringspolitik för Sverige 2014-2018? Jag är inte helt säker på att någon kan svara på det just nu. Jobbskatteavdrag och RUT är dåtid. Nu står vi inför en spännande framtid.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: