Löfven gör en Sahlin

Känner mig som en sann 90-talist när jag skriver dessa rader från telefonen på tåget till Stockholm. Vi 80-talister har en del att lära från ännu yngre talanger som ser värdet av att nästan uteslutande använda smarta telefoner som substitut till klumpiga bärbara datorer. Det sparar tid, du kan jobba på mer oväntade ställen och du blir ofta mer kärnfull i ditt skrivande. Nu väntar vi bara på att PowerPoint, Excel & andra livsnödvändigheter blir användarvänliga till telefoner med 4G-anslutning. Till dess förblir den bärbara datorn för oss 80-talister vad olja är för 40-talisterna. Om man tillåts generalisera på ovetenskaplig grund.

Bänkade mig framför SVT:s Agenda i går kväll och såg en ängslig Stefan Löfven lägga hela sitt partis skattepolitik i händerna på Leif Pagrotsky utan egna åsikter. Han lade hela kärnkraftsfrågan och därmed nästan halva energifrågan i händerna på en obefintlig blocköverskridande överenskommelse – helt utan egna åsikter om vad den skulle innehålla. Löfven ville inte heller förändra stora delar av arbetsmarknadspolitiken trots att han det blivit hans favoritområde att angripa regeringen på.

Gillar verkligen hans bakgrund och personlighet men allt talar för att Stefan Löfven är på väg att göra en Mona Sahlin dvs. konsekvent vägra att ge tydliga besked i helt centrala politikområden, hänvisa till att besked kommer och vänta in i det sista till dess att sista gräsroten förvirrat klart. I brist på besked bygger väljarna individuellt upp sin egen önskebild av vad socialdemokraterna vill, partiet ökar i opinionen och regeringen upplevs vara sämre än just din egen önskebild av oppositionen. Sedan närmar sig valet och plötsligt kommer beskeden, gulddrömmen blir till sand och det känns obekvämt att hamna på samma sida som (V) och (MP) ifall du är en arbetande mittenväljare.

Allt kan fortfarande hända. Vem vet? Kanske inleder Pagrotsky ett ambitiöst förnyelsearbete med skattepolitiken? Kanske löser kärnkraftsfrågan sig tack vare en alert regering som sträcker ut en hjälpande hand? Kanske blir arbetsmarknadsfrågorna plötsligt helt ointressanta pga. omvärldshändelser? Oavsett vilket var det ingen ledare jag såg framför Mats Knutson i SVT igår. Det var ett tredjehandsalternativ till partiledare som vill vara vän med allt och alla samtidigt.

Vi vet hur det brukar gå.

Uppdatering kl. 09.30: Läser nu att Aftonbladet slår på stort om att oppositionen är ifatt regeringen i opinionen, enligt senaste mätningen från United Minds. Precis så var det för Mona Sahlin också. Väljarna skapar i brist på besked sin egen önskebild, partiledaren känner sig nöjd och fortsätter på inslagen linje. Sedan kommer D-dagen då beskeden måste lämnas. Då faller hela korthuset ihop.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: