Journalister är vi allihopa

Gästade i helgen Västerås som stämmoordförande för Moderata Studenters riksårsmöte och som god vän till många inom Kristdemokraterna som arrangerade kommun- och landstingsdagar med efterföljande extra riksting. Det har blivit några centrala partiarrangemang som pr-konsult senaste halvåret och det är slående hur väldigt lite har förändrats på dessa, trots det nya medielandskapet. Bänkade mig på pressläktaren tillsammans med en samlad tidningskår vars utgåvor publiceras tidigast dagen efter, ledarskribenter som möjligen skriver några rader senare i veckan och TV-folk vars sändningar aldrig fungerar i en smartphone. 

Under fredagskvällen uppmanades middagsdeltagarna på KD-arrangemanget att twittra om tillställningen, men det fanns ingen laddstation, inget öppet WiFi-nätverk, inga exklusiva intervjumöjligheter för stora bloggare eller för den delen alla övriga resurser såsom en helt egen våning till alla med Twitterkonto eller blogg som det fanns för gammelmedia. Så är det överallt. Jan Stenbeck lär ha sagt: ”Politik slår pengar, men teknik slår politik” och till valrörelsen 2014 är 4G-nätet så utbyggt att varje läs- och skrivkunnig svensk med en smartphone är en alldeles egen både TV-station, tidningsredaktion och radiostation samtidigt. Den så kallade realtidsregisseringen av flöden kring den egna politiken blir allt viktigare för bildsättningen av vad som upplevs vara respektive partis politik.

Om bara de allra mest inbitna kärnväljarna inom respektive parti kan aktiveras att ta klivet fullt ut som journalister får det trovärdig spridning i bekantskapskretsar som litar på dessa människor i vardagen i en utsträckning som definitivt kan avgöra val. Häri ligger en fantastisk utmaning och möjlighet för ett modernt parti som gör anspråk på att bli relevant och nyfiket alternativ hos väljarna. Det handlar om att sänka trösklar, öka graden av micro-targeting och genom kreativitet få fler att vilja berätta sin berättelse om ett parti.

Hur gick det då på pressläktaren? Givetvis lade jag upp mina filmer och bilder från partiledarvalet samtidigt som Twitterflödet fylldes med uppdateringar minut för minut till alla mina följare. Genom sökmotorer och öppna pressverktyg kunde jag fördjupa mig om olika kandidater och snabbt delge min analys, som sedan bredare media kunde fånga upp. Allt med bara en enda telefon i handen. Någon kaka och kaffe från pressavdelningen fick jag däremot aldrig, trots att vi är journalister allihopa. Jag med, och du med.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Journalister är vi allihopa”

  1. Ingen annan kommer #GranskaMP | André Assarsson Says:

    […] med Miljöpartiet i praktiken är mycket, mycket mindre. Alla med en smartphone kan nämligen idag betraktas som journalister. Vi har sett hur bloggar fått Sveriges Riksdag att skaka i grunden under […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: