Hur är nya nya moderaterna?

Jönköping är inte bara Dream Hack-besökande tonåringar som är rädda för dagsljus, bibelprenumerationer och Husqvarna-prylar. I helgen samlades Moderata Ungdomsförbundet där för arbetsstämma och givetvis var jag på plats. Den här gången som vald verksamhetsrevisor med rätt att granska förbundets förvaltning. Mina och revisorkollegan Jenny Peterssons 15 minutes of fame på stämman kan sammanfattas med att vi föreslog ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen. Vi presenterade oss som staten & kapitalet, hon riksdagsledamot och jag PR-konsult. Båda var vice förbundsordförande 2008-2010 och båda var vi imponerade av alla nya nya moderater på stämman.

När PJ Anders Linder i dagens SvD försöker blicka in i den moderata spåkulan kan det vara värt att reflektera över vilka som ska uppbära framtidens idéer. Jag slogs av jämställdheten inom nya nya moderaterna, i MUF leds 4 av 5 största distrikten av kvinnor och av medlemskåren på cirka 12 000 medlemmar är drygt 55 procent män och 45 procent kvinnor. Jag slogs av bredden i debatterna där hela stämmosalen aktivt deltog på ett sätt som vi kanske inte sett tidigare. Jag slogs också av att moderaterna kanske står inför ett nytt politiskt paradigmskifte inför framtiden.

På stämman lyckades nya nya moderater på sitt högsta beslutsfattande organ både visionärt måla upp en bild av framtidens Sverige och samtidigt avslå ideologiskt motiverade synpunkter med hänvisning till att unga människor inte ser sådana problem i sin vardag. Det handlar om att både ha en ideologisk kompass och en karta över verkligheten för att kunna navigera rätt. Kanske håller nya nya moderaterna på att återupptäcka en av sina tre hedersordförandes idéer i form av den liberalkonservatism som Gösta Bohman introducerade.

På MUF-stämman i helgen samlades över 200 ungdomar för att lyssna på och inspireras av före detta ordförande Fredrik Reinfeldt och hedersordförande Gunnar Hökmark med stor entusiasm. Den kanske mest rafflande debatten höll på i 2 timmar där en klar majoritet sedan tog ställning för att sänka bensinskatten. Skol- och utbildningsfrågor blev också heta där Moderat Skolungdom, Moderata Studenter och hela Moderata Ungdomsförbundet visar på stor glöd. Jag skulle gissa att utbildningsdepartementet står högt upp på nya nya moderaternas önskelista.

Under mina år i MUF-ledningen (2006-2010) som förbundsstyrelseledamot och 1:e vice förbundsordförande såg vi det som självklart att ägna full politisk kraft åt att diskutera ätstörningar, integritetsfrågor och ungas situation i offentlig sektor – nuvarande ledning har inte visat några tecken på att dra ned tempot, tvärtom tycks ”borgerlig med hjärta” vara vägledande. I distrikt och föreningar finns en imponerande pluralism med olika politik för olika delar av Sverige. Det moderata självförtroendet är enormt just nu. Alla siktar på 40 procentsstrecket och få förhåller sig till övriga partier över huvud taget. Det är också viktigt att fylla den egna politiken med ett relevant innehåll och våga hålla reformagendan levande.

För fem år sedan hade Socialdemokraterna styrt Sverige i 65 av 74 år. Resterna från vad radarparet Filip & Fredrik kallar för DDR-Sverige är många. Det är alla nya nya moderater under 30 år som i framtiden får betala det högsta priset i globaliseringens tidevarv om inte vårt land har den politiska orken att ställa om. Det finns mycket kvar att göra. I helgen togs några steg i rätt riktning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: