Bäst statsfinanser – sämst plånböcker?

I dag är sista dagen för många att handla innan midsommar och i samband med lönedagar överfylls matbutikerna, galleriorna och shoppingcentren samtidigt som hälarna blir sönderkörda på ICA Maxi i trängseln. Det är precis som Magnus Uggla sjunger: ”den 25:e smäller det!” eftersom alldeles för många inte ens har råd att ta sig en bit utanför det egna hemmet, bara dagarna innan.

Därför är jag inte heller förvånad när vissa SAAB-anställda måste ta banklån för att klara en månads utgifter på grund utebliven lön eller att många svenskar betalar sin semesterresa på kredit. Det är hög tid för ett borgerligt idéskifte i Sverige där människor inte bara röstar borgerligt – utan också tänker borgerligt.

Det är lätt att känna stolthet över Sveriges stabila statsfinanser i dessa tider när amerikanska centralbanken fortsätter med rekordlåg styrränta, stora delar av Europas ekonomier går på knäna med stor ångest över situationen i Grekland med risk för spridningar till främst Spanien och Portugal. I Storbritannien rasar fackförbund och varslar om strejk i offentlig sektor till följd av höjd pensionsålder samtidigt som nedskärningar sker över hela linjen på ett sätt som aldrig tidigare skådats.

Samtidigt vore det intellektuellt självmord för en borgerlig att sätta likhetstecken mellan statens och den egna plånbokens finanser. Givetvis hänger det ihop och att statlig makroekonomi i hög grad påverkar människors och företags ekonomiska förutsättningar råder det inga tvivel om. Det hänger förmodligen ihop till den milda grad att många har börjat leva som staten. Genom att ta lån, genom att ”stimulera ekonomin i dåliga tider” och genom att i alldeles för liten utsträckning spara i goda tider.

Att TV3:s Lyxfällan gör tittarsuccé säsong efter säsong är lika lite en slump som att julafton är kärva tider för många med tidningsrubriker om lönearbetande vuxna människor som knappt har råd med maten denna högtid. Att Barnfattigdom seglat upp som en politisk konfliktfråga handlar så klart om arbetande fattiga svenskar där den största utgiften vid månadens slut vare sig är hyran eller maten – det är skatten.

Det är därför viktigt att jobbskatteavdragen kombineras med en idédebatt om vikten av sparande, vikten av kontroll och makt över den egna vardagen men också stärkandet av det civila samhället. En utmaning som borde kunna stärka den borgerliga alliansen med moderater som trivs med att prata arbete och sänkt skatt, kristdemokrater som värnar verklighetens folk och det civila samhället, folkpartister med krav på långsiktiga skattesänkningar för att undvika liknande kriser igen och centerpartister som nyligen lanserade kampanj om privatsparande.

Det är hög tid för det borgerligt röstande Sverige att både tänka och leva borgerligt. Både i vardagen och på valdagen.

Bloggare: Holmqvist, Radikalen och Inga Magnusson.

Annonser

2 svar to “Bäst statsfinanser – sämst plånböcker?”

 1. Tobias "Radikalen" Cuthbert Says:

  Väldigt bra bloggpost. Det bör inte vara synonymt med någon ideologi att leva på lånade pengar. Det är ett luftslott som förr eller senare brakar ihop. Vi som medborgare skulle inte förlora på att inte leva våra liv på lån, utan spara och hushålla med det vi har. Att säga som Socialdemokraterna att vi inte ska vara rädda för att ha en statsskuld för att andra länder har det, är nog det tänkande som vi ska arbeta mot.

  Jag känner mig dock inte hemma i epitetet borglig. Jag är progressiv liberal och inte konservativ.

  Tack för länken…

 2. André Assarsson Says:

  Tack Tobias,

  Jag håller med om att det inte vore rätt att sätta likhetstecken mellan sunt förnuft och en särskild ideologi. Däremot ligger det i socialismens natur att spendera och sedan Keynes dagar, så har få varit intresserade av sparande också.

  Begreppet borgerlig är problematiskt men förmodligen det minst sämsta för att beskriva en rörelse av liberala och konservativa krafter som verkar i en anti-socialistisk riktning just nu.

  Fortsätt bra bloggande!

  André

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: