SD – ett parti som alla andra

En av dagens stora nyheter är att ”Alliansen skulle ha fört hemliga samtal” med SD. För mindre än tre månader sedan var den stora nyheten att ”SD stödjer de rödgröna om A-kassan”, dessförinnan enades SD och de rödgröna om sparkraven på regeringskansliet och däremellan släpps rapporter om hur ofta SD röstar med de rödgröna eller alliansen och hur ofta de rödgröna röstar med alliansen. Är det detta som gör att vi blir av med SD 2014? Tillåt mig betvivla.

Poängen med Sveriges riksdag är att svenska folket bestämmer och att partierna får anpassa sig utifrån den parlamentariska situation som uppkommer. Att drygt 340 000 svenskar i valet 2010 aktivt och medvetet använde sin enda demokratiska röst genom att rösta på Sverigedemokraterna är givetvis beklagligt men ändock en verklighet. Det är hög tid att hitta ett konstruktivt förhållningssätt som inte längre gynnar SD.

Sedan Sverigedemokraternas inträde i Sveriges högsta beslutande organ har partiet förvandlats till Svarte Petter som ingen vill ha något att göra med över huvud taget. Som om partiet inte existerade. Om-vi bara-blundar-tillräckligt-hårt-med-våra-ögon-så-försvinner-säkert-allting-omkring-oss-strategin har varit fullständigt misslyckad. Varför inte pröva en ny strategi? Vad sägs om att respektera 340 000 svenskar och låta SD ta ansvar för sin egen unkna politik? Vad sägs om att behandla detta unkna parti med skrämmande värdegrund som ett parti som alla andra dvs. kritiskt ifrågasätta dess politik och idéer för Sverige istället för huruvida det finns eller inte, var det finns och med vem det finns?

När populismens träd ständigt vattnas med dess huvudsakliga näringsämne dvs. massmedial uppmärksamhet så växer det allt större. Att Sverigedemokraterna riktar udden mot invandring och migrationsfrågor är inte nödvändigt ideologiskt betonat utan istället hämtat utifrån den svenska verkligheten att vi helt misslyckats inom detta politikområde. Samma sak gäller dess syn på budgetfrågor, lands- och glesbygdspolitik och EU. Populism, inte rasism. Snabba och enkla lösningar erbjuds på komplexa problem utan en tanke på realistiska konsekvenser för helheten. Känns det bekant? Just det. Sådan är populismen.

Så vad göra? Ett parti som har starkt självförtroende och känner sig trygg i sina egna idéer behöver inte vara rädd för att föra samtal med någon annan – vare sig det är Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Om SD:s 340 000 röstande vill ha en mer generös A-kassa, so of what? Om SD:s 340 000 röstande vill stödja alliansregeringens arbetslinje, so of what? Alla, oavsett parti, borde välkomnas att stödja den egna politiken så länge det just är den egna politiken – ingenting annat.

Anledningen till att över huvud taget föra samtal är inte för att ge och ta politiska förslag utan för att visa respekt inför väljarna och avdramatisera den parlamentariska situationen. Det är sant att både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin sade inför valet 2010 att inget samarbete skulle ske med Sverigedemokraterna men mig veterligen är inte demokratiska samtal samma sak som valkartell eller samarbete. Ett samarbete förutsätter två parter som sysslar med givande och tagande och mig veterligen har inte SD fått något från någon. Så bör det också fortsätta att vara.

Att kalla Sverigedemokraterna för ett odemokratiskt parti är en statsvetenskaplig motsägelse som bara gynnar de krafter som lever på hatet och motsättningar i vårt samhälle. SD är demokratiskt valt av svenska folket och enda sättet att bli av med det är genom demokratiska medel. Bara någon med rejält taskigt självförtroende och tvivel inför demokratins styrka är beredd att ta till metoder som tystnad, smutkastning och politiska anklagelser.

Svenska folket valde en minoritetsregering den tredje söndagen i september 2010. Nästa gång regeringen förlorar en votering så ska jag skänka en tanke åt demokratin och parlamentarismen, som onekligen fungerar som den ska. Gör det du också.

Bloggar: Tokmoderaten, Ekonomisten

Annonser

7 svar to “SD – ett parti som alla andra”

 1. Sysifos Says:

  OK jag medger att du hör till den intellektuella eliten – du inser att demokrati har ett värde. Jag blir däremot beklämd över detta upprepande av medveten smutskastning maskerad till politiskt korrekt välvillighet: ”Populism”, ”unkenhet”… Sitter ni med nån kursbok från ABF när ni sossebloggare (det finns sju sossepartier som bekant) kopierar varandras blaskiga försök till att motvilligt försvara demokrati och folkhyfs?

 2. censuren Says:

  Det gick alldeles utmärkt med SD att rösta mot FAS 3?

  Det enda parti som beter sig demokratiskt är SD. 7 klövern måste ljuga! Men det är klart… När man har 100 miljarder skäl att ljuga måste man ljuga

 3. André Assarsson Says:

  Sysifos,

  Tack för din kommentar. Jag värdesätter diskussion om detta angelägna ämne som en del av just den demokrati som vi båda säger oss försvara.

  Det är min bestämda åsikt att SD företräder unkna idéer och att det är ett populistiskt parti som profiterar på andras misslyckande istället för en egen politik som skulle kunna föreställa reella förslag på lösningar på samhällsproblem. Du får gärna försöka bevisa motsatsen med konkret exempel.

 4. André Assarsson Says:

  censuren,

  Tack för din kommentar. På vilket sätt beter sig övriga partier odemokratiskt och vilka ”lögner” är det du åsyftar?

 5. magnus99 Says:

  ”reella förslag på lösningar på samhällsproblem.”

  Men allvarligt, menar du att våra nuvarande partier exkluderar SD har bra konstruktiva lösningar på hur vår invandrings och migrationspolitik fungerar. Det är faktiskt så att människor dör på grund av våldet som kommer ifrån denna misslyckade politik.

  Hade någon av mina anställa missköt sitt jobb så katastrofalt som våra politiker nu gör hade jag förutom sparkat de på stående fot även stämt dessa för försummelse av plikt m.m.

 6. Morot Says:

  André du borde kanske förklara för dina läsare varför SD har ”unkna idéer” och mer specifikt vilka dessa är. Sen så ser jag inte varför partiets ”profitering” på era(?) misslyckanden nödvändigtvis måste vara populism. Om det är den misslyckade invandrings- och integrationspolitiken du syftar på så kan jag bara nämna att det har varit SD-politik sedan dess grundande. Och det du kallar populism här i Sverige är de facto konservatism i USA.

  Det räcker med att du tar dig en titt på republikanerna och Tea-Party rörelsen så hittar du fullt med frågor som ligger i linje med konservatismen som dagens socialliberaler till borgerlighet inte ens skulle våga ta i med tång. Ni är helt enkelt för fega och politisk korrekta. Läs RPM:s debattartikel om Pridefestivalen och svaret (från borgerliga debattörer) på hans artikel så kanske du förstår vad jag menar. Ni moderater vågar inte stå för någonting längre.

 7. Sysifos Says:

  ”Populism” är ett betingande kodord från åsiktssfär A om åsiktssfär B:s åsikter som verkar ligga i linje med majoriteten. Vänsterpopulism och högerpopulism är smutskastningstermer. Kan du inte se det? Det finns inget sakligt i att beskylla någons förslag för att vara populistiskt. Det är lika tomt men ändå snart lika värdeladdat som att beskylla nån/nåt för att vara ”fascistisk/fascistiskt”.

  ”Unken” – även detta ett betingningsord som används som kodord för att mana ihop förespråkare från annars separerade ideologier (ekonomiska liberaler som hatar alla markörer som enar nationen samt socialister som hatar alla markörer som enar nationen). ”Unken” syftar i underförstått på ”nazism”.

  Jag uppskattar din intellektuella ton, men min ödmjuka uppfattning är du och alla som hävdar sej strida för demokrati, logik och rationalitet behöver komma ut i världen och inhämta alternativ information från annan källa än ”main stream”-media (det pk-kontrollerade media). – Alla skarvar, undanhåller och ljuger i sina presentationer så man hittar aldrig ren objektiv information ändå.

  Inte minst med öppet sinne stöta dina ideer med personer som t.ex.Brittiska, Danska, Holländska, Amerikanska, m.fl. debattörer, som verkar ha ett friare klimat att uttrycka sej i dessa frågor, då de inte riskerar uppsägning från jobbet för att de är med i partier, ej heller uppmuntrar deras ”mainstream”-ledare till våld mot partifunktionärer som t.ex. Fredrik reinfeldt har gjort då han ursäktat våld och hot från vänsterextremister mot SD-företrädare.

  DEN herrn är tyvärr HELT bortom en intellektuell debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: