Nationaldagsfirande i Europas huvudstad

Skriver dessa rader från centrala Bryssel där jag nu varit i några veckor på olika uppdrag. Det finns all anledning att även härifrån fira både Sveriges nationaldag och den 6 juni i Europas huvudstad. I dag firar jag idén Sverige men även 64-årsdagen av de allierade styrkornas landstigning vid Normandies stränder, som var början på slutet av nazismens förtryck i Europa. På många sätt är den 6 juni en frihetsdag.

Sverige är en stark internationell röst för mänskliga rättigheter, demokrati och marknadsekonomi. Det är inte självklart. Häromveckan presenterades undersökningsfakta på DN Debatt om att var fjärde ung svensk tyckte att det vore ganska eller mycket bra om Sverige var odemokratiskt och styrdes av en stark, diktatorisk ledare. Enligt en Demoskopundersökning häromåret visste inte 90 procent av svenska elever vad Gulag var för någonting. Historielöshet i kombination med bristande kunskaper om idén Sverige ger skrämmande utslag.

När idén Sverige reduceras till ett geografiskt avgränsat område som ska definieras av dess kultur, historia och dåtid istället för dess framtid och på vilka värden som landet vilar på, är det lätt att gå ideologiskt vilse. Om vi är stolta över en idé och känner gemenskap med varandra som medborgare utifrån idén om demokrati, mänskliga rättigheter, fred, marknadsekonomi och frihet är det betydligt närmre till hands att både känna stolthet och vilja att dela med sig av den till andra. Då spelar det ingen roll vem du är – bara vad du vill och gör.

Det var just den ideologiska tanken om att reducera ett land till dess historia, ursprung, invånares etniska och religiösa tillhörighet för att sedan ställa olika grupper i samhället mot varandra som ledde till en av de största katastroferna i mänsklighetens historia – andra världskriget. Det är en helt annan idé. När de allierade styrkorna landsteg på Normandies stränder exakt för 64 år sedan i dag var det unga män som offrade livet för att försvara de värden och idéer som bland annat vårt land vilar på. Samma sak ser vi i dagens Afghanistan där svenska trupper bidrar till att fler ska få njuta av den frihet som vi lyckats etablera.

Här i Bryssel passade jag på att besöka armémuseet häromdagen och känslan av att gå direkt från Europaparlamentets korridorer, 15 minuters promenad och sedan rakt in bland Hitlers stridsvagnar, RAF-plan och sovjetiska gevär är jag något jag tar med mig i mitt fortsatta politiska arbete. Det spelar roll vilka idéer som människor väljer att ta till sig. I svensk grund- och gymnasieskola diskuteras sällan idéer och värden såsom rättvisa och frihet eller för den delen dess motsatser orättvisa och förtryck. Det visas bilder. Det nämns. Men någon filosofisk diskussion sker inte. Poängen med demokratin är att den lever sitt eget liv – inte att någon trycker ned den i halsen på dig. Det görs i diktaturer.

Därför måste idén Sverige försvaras varje dag. Det gäller inte minst på nationaldagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: