Osmakligt och ologiskt, Lars Ohly

Det är synnerligen anmärkningsvärt att vänsterledaren Lars Ohly försöker politiskt profitera på den tragiska bussolyckan på Södermalmstorg genom att skylla alltihop på vinstintresset. På SvD Brännpunkt försöker vänsterpartiet greppa sista halmstråen i vad som kan beskrivas som ett krisparti med båda politiska fötterna fast förankrade i luften. Låt oss göra som Alliansfritt Sverige och lyfta ur meningar helt ur sitt sammanhang och sedan raljera över innehållet. Inte för att det är intellektuellt hederligt, inte för att det är konstruktivt – utan för att det är underhållande.

Första stycket i artikeln inleds med: ”För tillfället vet vi inte vad som orsakat olyckan och vi kan därför inte dra några slutsatser ännu” för att sedan i stycke efter stycke resten av artikeln uteslutande ägna sig just åt detta – att dra långtgående politiska slutsatser om kollektivtrafiken i Sverige. Artikeln fortsätter med: ”säkerheten naggas ibland i kanten, när hela kollektivtrafiksystemet är utsatt för hård konkurrens”. Det är naturligtvis trams och det presenteras inga som helst vare sig argument eller bevis för det. Lars Ohly bara nöjer sig med att hitta på ett påstående – precis som SMS-trafiken vid Berlinmurens fall.

Nästa stycke är kosmiskt bisarrt: ”Vinstdrivande företag har som huvuduppgift att skaffa vinst till ägarna. Och för dessa företag är det inte mer konstigt att tjäna pengar på kollektivtrafik än att gör det genom att sälja korv eller blommor” […] Och då finns det risk för att vinst sätts före säkerhet” vilket alltså antyder att korvförsäljningen på IKEA är fullkomligt livsfarlig. Företaget tänker inte på säkerheten. Att köpa blommor på Interflora kan också vara förenat med döden, kemikalier och annat som du riskerar släpa hem med blommorna. Eller så kan det vara så att det just finns ett gigantiskt rationellt egenintresse att högprioritera säkerheten för att kunna uppnå vinsten. Annars går det ju inte att sälja någonting.

Nästa mening är så klart inget annat än argument för ren och skär kommunism dvs. avskaffandet av privat äganderätt i Sverige: ”I grunden handlar avregleringar om att minska demokratin” vilket alltså innebär att när det råder konkurrens, valfrihet och mångfald så sker det på bekostnad av demokratin i Sverige. I dag kan du välja elbolag, tv-abbonemang och telefonoperatör själv tack vare avregleringar på 1990-talet men skulle någon påstå att vi lever i ett mindre demokratiskt land för det? Knappast.

Nästa stycke avslöjar så klart Lars Ohly stora masterplan som han bara pratar om i en mörk källare med sina partikollegor: ”Men det handlar också om att avreglering försvårar möjligheten att öka andelen kollektivresande, eftersom säkerhet, priser och utbud kan försämras” eftersom det antyder att ingenting bör vara avreglerat inom reseområdet. Kommunala bussar, statliga flygbolag, regionala bilpooler. Både vad gäller ägande, drift och underhåll. En ägare. En operatör. Ett pris. Som konsument kan du inte välja eller välja bort. Du får Lars Ohlys Sverige.

Nästa stycke är inget annat än den tjänsteledige SJ-anställdes argumentation för sin egen arbetsgivare och ingenting annat: ”Vi värnar människans frihet att få ett sammanhållet järnvägssystem där det är lätt att överblicka helheten. Där det är lätt för människor att smidigt byta mellan olika linjer och lätt att få information från en och samma källa”. Det är alltså en frihet för människor att slippa tänka själva. Staten tänker åt dig. Du kan ju faktiskt välja mellan olika linjer. Klaga inte.

Till sist avslutas allting med: ”Och en fungerande kollektivtrafik drivs bäst av samhället, eftersom resenären kommer före profiten” där det sätts ett likhetstecken mellan samhället & staten, kommunen och landstinget. Det är samhället i Lars Ohlys värld. Glöm dagens Sverige där offentlig och privat sektor tillsammans kompletterar varandra och skapar den framgångsrika svenska modell som vi internationellt sett just nu har.

Glöm ett Sverige där du kan välja och framförallt välja bort alternativ som inte passar just dig. Glöm Sverige. Välkommen till Kuba.

Bloggar: Zac & Hassbring.

Annonser

3 svar to “Osmakligt och ologiskt, Lars Ohly”

 1. Zac Says:

  Hemskt ledsen, men du är inte i närheten av Alliansfritt Sveriges huvudlösa analyser… ;o)

 2. Lästips x 2 | Johan Hultberg Says:

  […] Jag var nog inte ensam om att sätta kaffet i vrångstrupen när jag igår läste Lars Ohlys och Siv Holmas artikel på SvD Brännpunkt om kollektivtrafiken. Självfallet förvånades jag inte över att Ohly och Holma kritiserar konkurrensen inom kollektivtrafiken men jag förvånas över att de försöker ta poänger på den tragiska bussolyckan på Södermalmstorg genom att insinuera att olyckan är en konsekvens av vinstintresse. Läs gärna André Assarssons bloggpost om saken. […]

 3. André Assarsson Says:

  Zac,

  Tack! Det känns betryggande att höra, även om det var ett tappert försök att efterlikna Alliansfritt Sveriges imponerande låga analysförmåga men stora underhållningsvärde.

  Johan,

  Tusen tack för lästips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: