Är han framtidens Lars Ohly?

I dag nominerade Ung Vänsters valberedning Stefan Lindborg till ny förbundsordförande. I juni ska han efterträda Ida Gabrielsson, som suttit sedan 2005 och bl.a. inledde sin ordförandeperiod med att försvara kommunismens historia, gjort sig känd för Pradaklädsel och åsikter som ”det är alldeles för lätt att bli rik i Sverige”. Förväntningarna på Lindborgs klasskampspolitik och jag-är-så-in-i-helvete-arg-på-kapitalismen-retorik måste vara enorma men är han verkligen framtidens Lars Ohly?

När Lars Ohly säger att han fick SMS vid Berlinmurens fall tar Lindborg avstånd från sådana nymodigheter genom att i dag på sin Newsmill dundra att ”det tveklöst var bättre förr”. Glöm mobiltelefoner. Glöm mejl. Glöm TV-program. Eftersom vi alla hade det betydligt sämre men lika dåligt förr är det bättre än att alla får det bättre och vissa ännu bättre än andra. I förlängningen var allting som allra allra bäst när vi satt i grottor, inte hade någonting att äta och dog exakt samtidigt av svält. Då. Då var det minsann jämlikt och bra. Gud nåde ta den som dog senare än någon annan – helt oacceptabelt.

OK, Lindborg är socialist men hur arg är han? Enligt pressmeddelande vill han ”skaka om högeretablissemanget och driva på för ett systemskifte” och han vill att ”direktörerna ska gå på plankan”. Tankeexperiment: Byt ut ordet direktörer mot invandrare och diskutera med din närmsta bänkkamrat som också är kollektivist – fast Sverigedemokrat. Just det. Sådan är kollektivismen. Politiska företrädare som drivs av hat mot människor eller grupper av människor i Sverige gynnar inte friheten.

Vänsterpartiet balanserar kring 4-procentsspärren och är nästan halva storleken av deras kusiner Sverigedemokraterna. Även om ”kamrat 4 procent” från vänstersossar kan bli räddningen i valet 2014 lider vänsterpartiet av allvarliga framtidsproblem om blivande ordförande för ungdomsförbundet lika gärna kunde poserat på SPI:s valaffischer med sitt nya budskap.

Det finns med andra ord ingen anledning för borgerligheten att oroa sig. Framtidens vänsterpartiet tar hand om vänsterpartiet.

Andra bloggar: The Viktor Report.

Annonser

11 svar to “Är han framtidens Lars Ohly?”

 1. Trolltott Says:

  Jag bytte ut ditt namn mot Josef Stalin. Sen tänkte jag: Är inte han död? Och varför driver han en blogg? I vilket fall insåg jag att jag inte tänkte läsa vidare den stalinistiska smörja du skriver. Ja, att du är stalinist blev uppenbart när jag bytte ut ännu fler ord.

 2. Nicklas Eriksson Says:

  ”Tankeexperiment: Byt ut ordet direktörer mot invandrare och diskutera med din närmsta bänkkamrat som också är kollektivist – fast Sverigedemokrat.”

  Gäääääsp!

  När ska unghögern lägga ner sina tröttsamma klyschor a la 2002?

 3. FredrikG Says:

  Håller med föregående, var ligger charmen i att byta ut ord i motståndarnas partiprogram? Den där jubelidioten Hanif skrev ju nått liknande om F! och SD. Alla utom det högerkonservativa gubb-partiet M är detsamma som det högerkonservativa gubb-partiet SD.

 4. Robban Says:

  Du ar verkligen en pajas Assarsson. Kan du inte argumentera på en lite hogre nivå?

 5. André Assarsson Says:

  Trolltott: ”OK”.

  Nicklas: Min poäng var att påvisa kollektivismens principer där olika grupper i samhället ska ställas mot varandra. Varför hata direktörer?

  Fredrik: Du förnekar alltså inte att det finns uppenbara likheter i synen på individen och grupptillhörighet i samhället. Socialister föraktar direktörer som direktörer – inte som människor medan Sverigedemokrater uppenbarligen har problem med ”invandrare” som just invandrare, inte som människor.

  Robban: Jo. Säkert. Gör inte alltid anspråk på det bara.

 6. Klas Wirholm Says:

  Som tur är kan ju folk läsa och bedöma själv huruvida Andre Assarsson har recenserat Stefan Lindborg rätt. Stefan Lindborg skriver nämligen:


  Det är jättebra att vi kan skicka mejl istället för snigelpost och att vi kan kolla på Let’s Dance i färg på bästa sändningstid.

  ….vidare …

  Ungdomar på arbetsmarknaden har hängt löst länge nog, medan arbetsgivarna har suttit säkert. Nu är det hög tid för direktörerna att gå på plankan, och för oss andra att börja bygga samhället rättvist igen – med mejl och färgteve och allt.”

  Stefan Lindborg är således inte emot varken mobiltelefoner, mejl. eller TV-program, om nuu nån trodde det, he!

 7. Emmelie Says:

  Stefan Lindborg kommer bli en lysande förbundsordförande, och i jämförelse med Ida, som är en fantastisk politiker i sig, så har Stefan en mycket samlad och laid-back-approach, han råkar även vara en väldigt jordnära och medmänsklig person.

  Oavsett hur bra Stefan Lindborg är så är det ändå bara sorgligt vilken dålig oriktad kritik Assarsson kommer med. Han försöker vara radikal och uppseendeväckande, lite som allas våran Alex Schulman, men lyckas inte riktigt komma med någon välriktad kritik. Ingenting han säger verkar egentligen vara riktad åt samma håll, någonsin. Synd!

 8. Ante Says:

  Jag tycker det är beklagansvärt att Assarsson väljer att ljuga så flagrant. Lite mer takt och stil kan man väl hushålla sig med? Det finns väldigt många seriösa och goda borgare där ute som jag känner och har en bra relation till, men sådana som du Assarsson gör mig bara bedrövad. Varför tar du och ljuger i din blogg? Det kan inte vara något annat än en överlagd förvanskning och medveten lögn om Lindborgs påstådda ställningstagande rörande mail och TV.

  Din retoriska kullerbytta tycker jag är extra rolig. Visst, byter man ut ord kan man skapa lite vad som helst. Det intressanta är emellertid att du argumenterar precis som populister brukar göra och i detta avseende finns det fler beröringspunkter mellan dig och Sverigedemokraternas politiska strategi om det ”sunda förnuftet”. Snacka om att skjuta pil i gummibåt.

 9. André Assarsson Says:

  Klas,

  Du har delvis rätt. Samtidigt skriver Ung Vänsters blivande förbundsordförande att allt ”tveklöst var bättre förr” och att han föredrar sitt socialistiska samhälle före mejl, mobiltelefoni och annan teknisk utveckling.

  Jag tolkar det som att han vore beredd att välja bort allt detta – om bara hans ideologi fick råda fullt ut i samhället. Nu är jag moderat och hyfsat partisk i min tolkning, men kan inte läsa hans artikel på annat sätt.

 10. André Assarsson Says:

  Emmelie,

  Huruvida Lindborg blir en bra förbundsordförande eller inte vågar jag inte spekulera i men hans politiska budskap känns inte särskilt ungdomsvänligt, varpå min slutsats var att borgerligheten förmodligen inte behöver oroa sig.

  Angående Alex Schulman så är det ingen favorit precis – men att vara radikal och uppseendeväckande behöver nödvändigtvis inte vara negativt om det finns fog för det. Att ta avstånd från socialism och bakåtsträvande i 20-årsåldern däremot ser jag inte som särskilt vare sig radikalt eller uppseendeväckande. Den biten står Lindborg för.

 11. Klas Wirholm Says:

  Hade vi ett socialistiskt samhälle förr? He, knappast va? Däremot hade vi nog på många vis en bättre och mer jämlikt välfärdssamhälle och ett bättre trygghetssystem (sjukförsäkring, a-kassa).

  Du är fortfarande lika dålig på att läsa innantill André Assarsson, Stefan Lindborg skriver nämligen;


  Därför känner jag mig inte det minsta bakåtsträvande när jag konstaterar att det var bättre förr. ”

  Ordet tveklöst finns således inte med, som du slänger in André. Snarare så säger väl artikeln ifrån Stefan Lindborg tvärt om, att vi både kan ha teknisk utveckling och ett mer jämlikt samhälle. Det är kanske dags att ta av sig de hyfsat partiska glasögonen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: