Därför förlorar (S) på barnfattigdom

En cynisk socialdemokrati har bestämt sig för att försöka politiskt profitera på fattiga barns utsatta situation som vägen till makten inför 2014. Genom att ”inte svika en enda knatte” tänker firma Juholt-Jämtin skapa en retorisk ingång till debatten om konsekvenserna av regeringens förda ekonomiska politik. Grupper ska ställas mot grupper. Vilka gynnas och vilka förlorar? Om bara gynnarna får tillräckligt stor sympati för förlorarna så tror sossarna kunna kamma hem nästa val. Om det bara vore så enkelt.

Att förklara krig om barnfattigdom utan egna politiska vapen mot en övermäktig fiende i ekonomiska frågor är sannolikt inte begåvat. Det skapas förväntningar på att (S) ska leverera en konkret och handlingskraftig lösning på ett samhällsproblem som halverats sedan 1997. Hoppet står till en forskare som presenterades i kvällens SVT Agenda och som hade räknat ut att det skulle kosta 15 miljarder kronor att utrota barnfattigdomen. Problemet är bara att hans slutsatser inte ens är offentliga. Mer bidrag och besked kommer senare. Har vi hört den förut?

I mina ögon är barnfattigdomsdebatten inte den politiska medicin som (S) är i så stort behov av, utan snarare ett symptom på den sjukdom som sprider sig allt snabbare i partiets olika delar – bristen på en sammanhängande logisk och tydlig politik.

Istället är det popcorn-gryta för hela slanten. Regeringen svarar att fler föräldrar behöver ett riktigt arbete och om fler jobbar så finns det mer resurser till välfärden och våra barn som är i störst behov av växande offentlig samhällskaka. Sossarna svarar att barnens föräldrar behöver mer bidrag, det ska löna sig mindre att arbeta och det är viktigare att bråka om hur smulorna av samhällskakan ska fördelas än hur vi kan baka den större.

Jag tror inte ens att (S) skulle gynnas om barnfattigdomen i teorin ökade dramatisk kommande åren. Tvärtom skulle fler söka svar hos våra politiska partier om hur detta på allvar kan lösas. Ju större samhällsproblem, ju viktigare med en trovärdig och sammanhängande politik. Det är bland annat därför regeringen gick så starka och segrande ur finanskrisen.

Det finns inget i dagsläget som talar för att sossarna ska klara sig över 30 procent inför valet 2014. Inget.

Läs andra bloggar om detta ämne: Högberg, Kaj Raving, Storstad, Johansson, Sebastian och Böhlmark.

Annonser

2 svar to “Därför förlorar (S) på barnfattigdom”

  1. Gurra Says:

    Det är naturligtvis fullt begripligt att moderater inte vill att Juholt skall snacka barnfattigdom! Tanken att moderaterna skulle vinna på detta är givetvis önsketänkande. Fortsätt gärna med detta! Om nu detta är en öm tå för moderaterna så tycker jag för egen del att Juholt gärna kunde ”stampa till” ännu hårdare…!

  2. Danne Nordling Says:

    Det är nog riktigt att moderaterna inte har något att vinna på frågan i sig. Däremot är Juholts offensiv farlig för socialdemokraterna eftersom han i praktiken inte har någon politik mot barnfattigdomen. När det kommer fram tvingas han på defensiven.
    /DNg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: