Vem värnar värnskatten?

Språkets makt får aldrig underskattas i politikens värld. Om du berättar för någon att sossarna i mitten på 90-talet införde en skoningslös straffskatt på flit, utbildning och i förlängningen den svenska välfärden skulle inte många förstå vad du menade. Om du istället högst medvetet inför en tillfällig skatt på höga inkomster i tider av kris och sedan kallar den för värnskatt är fler med dig. Frågan är bara: Vem eller vilka värnar egentligen den s.k. värnskatten år 2011 eller för den delen år 2020?

När Skattebetalarnas Förening i dag skriver på SvD Brännpunkt om den tekniska möjligheten att slopa en skadlig och orättvis straffskatt håller jag med i slutsatsen men inte argumentationen. Jag har själv länge försvarat andra prioriteringar före borttagandet av just den s.k. värnskatten. Efter socialdemokratiskt maktinnehav de senaste 65 av 77 åren råder det inte brist på reformbehov. Nu börjar det emellertid bli allt högre tid att lyfta blicken allt högre inför vad som komma skall för lilla landet Sverige som ställs inför hård global konkurrens.

Att prioritera låg- och medelinkomsttagare genom införande av jobbskatteavdrag är helt rätt. Ett femte avdrag är på väg och så länge vanliga människor med vanliga löner beskattas onormalt finns det all anledning att fortsätta. Samtidigt är det oundvikligt att globaliseringen är här för att stanna. Kina är på väg om USA som världens största ekonomi och stora delar av Asien växer sig allt starkare. I Europa specialiserar sig allt fler länder på allt svårare saker – hur ska Sverige då klara konkurrensen?

När vartenda skattekrona och skatteöre till välfärden kommer från näringslivet, handel och hårt arbetande människor samtidigt som allt större andel av detta är beroende av ett attraktivt investerings- och näringslivsklimat är frågan oundviklig: har vi råd att fortsätta den skoningslösa straffbeskattningen av höga inkomster?

Finanshögkvarteret London är redan en av Sveriges största städer – mätt till antalet svenskar som bor i en stad. Tänk om fler valde att stanna kvar och betala svensk skatt. Öppenheten och rörligheten gör att allt fler söker sig utomlands efter tunga utbildningar i Sveriges för att sedan tjäna höga inkomster. Tänk om fler stannade och betalade svensk skatt.

Jag är inte säker på att den s.k. värnskatten värnar våra låginkomsttagare, våra sämst ställda och alla i vårt Sverige som är i störst behov av att det fortsätter att betalas svensk skatt från människor med höga inkomster som i störst utsträckning bidrar till välfärden. Om mer än hälften av allt du tjänar försvinner iväg i skatt i Sverige och länder bara timmar bort både inom och utanför EU lockar med helt andra möjligheter, så finns det till slut alldeles för lite kvar till välfärden. Det har Sverige inte råd med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: