Det finns inga språkgenvägar

Det är ingen hemlighet att Håkan Juholt lagt om retoriken för socialdemokraterna men det råder en talande tystnad om politiken. I sin första ekonomiska motion är det fortsatt politisk popcorn-gryta för att parafrasera honom själv. Däremot pågår ett intensivt kommunikationsarbete med att ”sätta upp gula jävla post-it-lappar” i syfte att lägga om det egna språkbruket. Ett smart drag i sig – om det också går att backa upp med substans och reell politik. Det där sista är helt avgörande. Väljare röstar nämligen på politik och inte på retorik.

Om nya moderaterna 2003 började kallade sig för Sveriges nya arbetarparti utan att presentera vare sig en helt ny politik eller lade om stora delar av den ekonomiska politiken skulle folk i dag skratta åt budskapet. Istället skrattar partiledningen i dag hela vägen till valurnorna som är välfyllda med M-valsedlar. Om sossarna ska lyckas med ”social demokrati”, ”värdeburen tillväxt” och ”kunskapsbaserad ekonomi” krävs tydliga och konkreta politiska besked för just detta. Allt annat är vägen till 25 procent.

Till sist; barnfattigdom-spåret som tycks vara Håkan Juholts svar på Göran Perssons det gröna folkhemmet kan vara en briljant öppning för samtal om olika gruppers ställning i ett arbetande Sverige. Problemet bara är att det saknar substans i verkligheten. Barnfattigdomen minskar och mäter du svensk barnfattigdom med barnfattigdom i världen reses andra frågor. Dessutom finns inte enda lösning presenterad för att minska densamma. I USA infördes ”No Child Left Behind”-act men i Sverige ska barnen lämnas i händerna på retorik – inte konkret politik. Sveket är talande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: