Den imaginära oa(s)en

Dagens utspel om en eventuell muslimsk högtidsdag signerat Carin Jämtin är ännu en imaginär oas i den pågående socialdemokratiska ökenvandringen. Att öppna upp dammluckan om införandet av särskilda helgdagar är ett effektivt sätt att springa kollektivismens ärenden. Då ställs olika grupper mot varandra och frågor som: ”Varför ska inte vi få en helgdag?” och ”Är vi då som religiös grupp mindre värd i statens ögon?”. Varför ska inte judar, hinduer och buddhister få helgdagar, trots att tiotusentals svenskar identifierar sig som det?

Diskussionen om framtidens och mångfaldens Sverige är viktigt och lovvärd. Det skulle exempelvis gå att göra som i delar av USA med en ”pott” helgdagar som sedan individuellt får fördelas och användas utifrån egna övertygelser. Kanske finns det en poäng att helgdagar kopplar an till nationens historia och traditioner snarare än olika religiös tillhörighet. Det i sig är en helt egen diskussion som det säkert finns all anledning att återkomma till.

Däremot är dagens utspel fullt logiskt och helt i linje med vad som just nu händer inom svensk socialdmeokrati. Det är idétorka. Öken. Flera har redan stupat och nu börjar allt fler S-ledare se imaginära oaser i den fortsatta vandringen. Först butlers i tunnelbanan, sedan könsneutrala toaletter och nu muslimsk helgdag. Samtliga utspel signerade Carin Jämtin, som nu också leder idéarbetet inom S. Lycka till med det. Verkligen.

Annonser

4 svar to “Den imaginära oa(s)en”

 1. Analytikern Says:

  Jag undrar. Vad är det med Jämtin egentligen. Varför begår hon politiskt självmord om och om igen? Självplågeri?

 2. André Assarsson Says:

  Analytikern,

  Väldigt intressant och relevant frågeställning; vadan dessa ogenomtänkta och i det närmaste spontana utspelen?

 3. Vi behöver färre religiösa helgdagar – inte fler « SWEfrånWA Says:

  […] Asskarsson hävdar att det helt enkelt handlar om idétorka i S-leden.  Erik Laakso att partisekreteraren ville få synas lite i media. Själv tror jag snarare det handlar om man vill distansera sig så mycket från SD och andra populistiska partier att man tar i för hårt och helt missar målet. Kanske vill man också på det här sättet försvara att första maj får vara en helgdag? Läs mer: […]

 4. Ceasar Says:

  Jag tycker faktiskt att denna idé passar väl in med övriga fina förslag från diverse partier..

  Islamist i riksdagen (M), Alliansen + MP, kämpar för illegala invandrare skall subventioneras sjukvård, centern funderar på om desamma skall få starta företag.

  Sossarna och vänstern är de som tjänar mest på att blidka den stora ökande delen av människor som skall leva i utanförskapsområden..
  Moderaternas och Alliansens motiv är dock ngt mer dunkla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: