Tillbaka till framtiden

Miljöpartiet är valets stora förlorande vinnare. Trots att partiledningens mål om att nå 10 procent av rösterna aldrig uppnåddes så ökar partiet markant och blir riksdagens tredje största parti. Förvisso helt på bekostnad av socialdemokraterna eftersom ambitionen att vinna över borgerliga mitten-väljare helt gick om intet. Ett fortsatt rödgrönt samarbete kommer sannolikt innebära jackpot för miljöpartiet då många socialdemokratiska väljare inte alls är bekväma med detta. Samtidigt är jag orolig; den ideologiska striden om framtidens miljöpolitik är långt ifrån vunnen och det är helt avgörande att ta den politiska striden kommande fyra år.

Framtidens politik formas i dag och det är i dag vi beslutar om framtidens Sverige. Sådan är den politiska logiken. Om framtidens miljöpolitik förutsätter tillväxt, marknadsekonomi och öppenhet eller om den, som miljöpartiet vill, ska vila på misstro mot företagande och tillväxt som en del av lösningen, spelar roll. Att Moderaterna utsett duktiga Sofia Arkelsten till ny partisekreterare är helt rätt. Att Moderata Ungdomsförbundet står inför en förbundsstämma i november med många kandidater som kan miljöfrågorna är helt rätt. Att alliansens jobbmanifest har en tydlig miljöprofil är helt rätt inför regeringsarbetet.

Nu återstår det att göra jobbet; att gå upp på morgonen, ta debatten om miljö- och klimatfrågorna. Det kan inte Fredrik Reinfeldt ensam göra. Det måste alla göra. På samma sätt som 90-talets MUF:are vann strider mot TV-, radio- och skolmonopolen eller som 00-talets MUF:are besegrade globaliseringsmotståndarna måste 10-talets MUF:are vinna miljöstriden och sätta agendan hos unga människor. Allt annat leder tillbaka i tiden med mindre tillväxt, mindre utveckling, mindre företagande och mer miljöpartiet.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: