Med båda fötterna fast förankrade i luften

Miljöpartiets eget ”LO”, Naturskyddsföreningen, har varit ute igen och berättat för oss att miljöpartiet har den bästa miljöpolitiken. Trams. För det första: grönt snack om miljön räddar inte miljön. Allting hänger ihop och ska man klara miljön måste man ha en politik för helheten, för jobben, tillväxten och tryggheten också.

För det andra: hur trovärdigt hade det varit om Fredrik Reinfeldts lillebror  tillsammans med en av moderaternas grundare satt tillsammans i en organisations styrelse och pekade ut moderaterna som det bästa partiet. Ändå är det precis vad det är fråga om här. I Naturskyddsföreningens styrelse sitter både Maria Wetterstands syster Hanna och en av miljöpartiets grundare och mångåriga kommunalrådet i Göteborg Michael Telius.

För det tredje: Verkligheten är en bättre måttståck än partiska påståenden från Naturskyddsföreningen. Sverige har den högsta andelen förnybar energi i hela EU och vår elproduktion är nästan uteslutande koldioxidsnål, något som aldrig hade varit fallet om Naturskyddsföreningen eller MP hade fått sin vilja igenom. Då hade nämligen hälften av den koldioxidfria elproduktionen i Sverige, kärnkraften, avvecklats. Det är ingen slump att vårt vindkraftstäta grannland Danmark har dubbelt så höga utsläpp per person som vi svenskar. Där vi har kärnkraft har de kolkraft – eftersom vindkraften inte på långa vägar räcker för att täcka danskarnas elbehov. Så medan Naturskyddsföreningen gläder sig åt att Barsebäck är avvecklat, står danska kolkraftverk på andra sidan sundet och spyr ut ton efter ton med koldioxid och andra skadliga ämnen.

Statliga Vattenfalls egna analyser av den el de själva producerar i Sverige visar att minst utsläpp under hela livscykeln av alla källor har kärnkraften, inte vindkraften. Naturskyddsföreningens och miljöpartiets kärnkraftsmotstånd är en blind fläck som gör att de faktiskt helt saknar trovärdighet i klimatpolitiken. Vindkraften kan av tekniska orsaker aldrig ersätta kärnkraften, och den är inte mer klimatvänlig. Den kan vara ett komplement.

En annan blind fläck hos både MP och Naturskyddsföreningen är motståndet mot att använda pengar för miljöförbättringar där de gör störst nytta, oavsett om det är i Sverige eller utomlands. Enligt MP och Naturskyddsföreningen är det bättre att göra små och dyra utsläppsminskningar i Sverige, än stora och billigare utomlands. Obegripligt och oförsvarbart. Den socialdemokratiske socialministern Gustav Möller sa en gång att varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga. Kloka ord, som också gäller miljöpolitiken.

Läs andra bloggare i ämnet: Jinge, Smygvinkeln, Galore, Sverigefedlis, Statarkatten, Radikalen, Anita Brodén, Jens Holm, Sander, Frihet, Böhlmark, Peter Andersson, Röda Berget, Hultén.

Annonser

6 svar to “Med båda fötterna fast förankrade i luften”

 1. Razmatazuz Says:

  För det första: Kärnkraft är inte koldioxidfri även om utsläppen är mindre än vid förbränning av de flesta andra icke förnybara energikällor.

  För det andra: Självklart finns trovärdighet eftersom det handlar om kunniga personer som talar om ett område som de arbetar med och är väl insatta i. Vare sig Maria Wetterstrands hela släkt eller ej sitter med i styrelsen så är de fortfarande kunniga och insatta personer som inte talar om miljöfrågor för att vara snälla mot Maria.

  För det tredje: En politik för en bättre miljö ÄR en politik för jobb, trygghet och helhet. Den eviga hetsen efter tillväxt är en löjlig företeelse som jag inte tänker kommentera. Jobben kommer med energieffektiviseringar, ny teknik, ny infrastruktur etc. Att vara konservativ och inte kunna sätta sig in i att just industrisamhället faktiskt inte är en naturlag gör det självklart svårt för dig att förstå, men du kan väl försöka.

  För det fjärde: Måttstock stavas med O och inte Å.

 2. Glenn Says:

  Tänkvärt! Om välbärgade får vara med och bidra ekonomiskt till de med lägre inkomst, kallas det bidrag och ska bekämpas till varje pris. Om de med lägre inkomster bidrar ekonomiskt till de välbärgade kallas det avdrag och ska behållas till varje pris.

 3. Glenn Says:

  Varför har inte regeringen utsett någon ny arbetsmarknadsminister efter Sven-Otto ? Det måste väl bero på att de inte anser att arbetsmarknadspolitiken är en viktig fråga ??? / Glenn

 4. Michael Karnerfors Says:

  @Razmatazuz: Kärnkraft är inte koldioxidfri

  Sant… men den är koldioxidfriast (om det ordet nu existerar).

  http://tinyurl.com/lca-vattenfall (känkar på höger sida, bläddra till sid 22)

  Svensk kärnkraft är vår CO2-snålaste kraftkälla. 40% mindre per kWh än vattenkraften… 70% mindre per kWh än vindkraften… 80% mindre än biobränslen… hela 95% mindre än direktverkande solpaneler.

  Självklart finns trovärdighet eftersom det handlar om kunniga personer som talar om ett område som de arbetar med och är väl insatta i.

  Det där kallas ”Appeal To Authority” och är ett bannlyst sätt att resonera (om man inte gärna vill göra bort sig vill säga men så masochistisk tror jag inte du är). ”Han har rätt för athan är så duktig” är inte ett argument därför att det utesluter inte att personen i fråga har fel i ett specifikt uttalande. Det utesluter heller inte att personen som uttalar sig har investerade intressen i att framföra en specifik ståndpunkt.

  Och SNF har fel, speciellt om kärnkraften. De har i över 30 år nu motsatt sig utsläpps-snålaste kraftkälla (på delad förstaplats med vattenkraft). Detta är en stor del till varför de nu dissar regeringens politik.

  Och som sagt: svåger-klappen på ryggen luktar allt lite unket.

 5. Martin Says:

  Ditt val kanske är klart inför valet. Men gör din röst hörd på

  http://www.valresultatet.se

 6. davrey76 Says:

  Ni gör ju inget än att bara gå omkring och tro ni är speciella för att ni tror på marknadsekonomi som en slags statussymbol. MUF och M ska bort från politiken.

  http://davidreynolds.wordpress.com/2010/09/14/skillnader/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: