Vem är rädd för FN-bossen?

I höstas hade jag förmånen att skaka hand med och träffa men också lyssna till FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon som gästade Sverige som ordförandeland i EU. Till ett särskilt möte var ett 30-tal s.k. NGO:s ibjudna däribland Moderata Ungdomsförbundet och jag vikarierade för Niklas som var i USA på resa. Från partipolitiken var bara SSU och MUF inbjudna men det fanns även på det mötet en rad f.d. politiker som nu sysslade med olika former av demokrati- och fredsprojekt. Mina tankar och bilder från det mötet finns här och här.

Därför blev jag inte särskilt förvånad när jag i dag läser om kritiken från svenskt håll mot FN-bossen. Nu är förmodligen uppdraget som FN:s generalsekreterare förmodligen världens mest omöjliga jobb som ska hålla ihop hela världen där en kraftig majoritet av länderna är rena diktaturer och skurkstater men å andra sidan också balansera USA, Kina och ett säkerhetsråd. Det är helt omöjligt. Vad du emellertid kan göra är att stå upp för ett ledarskap som innebär mer demokrati, mer frihet och mer marknadsekonomi för världens alla länder. Inom den egna organisationen minns jag från Sverigebesöket att Ban Ki Moon var stolt över att han ägnade sig åt ren könskvotering inom FN.

Med slätstrukenhet och att kamma diktaturer medhårs blir det inga demokrati- och frihetsbarn gjorda. Så länge FN förblir en tandlös papperstiger där skurkstater samsas om att skapa legitimitet åt varandra men också hålla varandra bakom ryggen bidrar det inte till en bättre värld. När länder som Irak under Saddam Husseins tid kunde vara ordförandeland för kärnvapenkommittén, Libyen ordförande för mänskliga rättigheter och diktaturen Kina har vetorätt i säkerhetsrådet kan vi inte räkna med allt för mycket.

FN är bra och viktigt men FN måste också reformeras – för det krävs ledarskap!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: