RUT – för barnens skull!

Frågan om rätten till avdrag för hushållsnära tjänster är en viktig symbolfråga inför valrörelsen i höst. Antingen är man för alla jobb eller så är man det inte. Utöver alla goda argument om att svart sektor blir vit, kvinnor kan göra karriär och vi specialiserar oss i en marknadsekonomi kom Dagens Nyheter med en viktig vinkel i dag. Tydligen är trenden i storstäderna att allt fler skaffar barnpassning – vitt – tack vare avdraget. Att ha en ”nanny” blir plötsligt verklighet för en svensk medelklass och inte bara amerikansk överklass eller brittisk adel.

Därför är Rut-avdraget också viktigt för att fler ska kunna ägna tid åt sådant som just de är bra på. Hur skulle det se ut ifall vi alla skulle sy våra egna kläder, tillverka våra egna datorer och mobiltelefoner? Eller bygga våra egna hus, dra ledningar till vårt eget vatten, ja ni fattar. I en marknadsekonomi specialiserar vi oss med en arbetsdelning. Då kan fler göra karriär och tjäna pengar på sådant som just de är bäst på. Så är det också med Rut-avdraget som gör att kvinnor i städ- och barnpassningssektor kan dra in stora stålar – vitt – utan att behöva skämmas för det.

Annonser

Etiketter:

6 svar to “RUT – för barnens skull!”

 1. Kerstin Says:

  Det är väl tur då att det finns så väldigt mycket barn just på Lidingö och Danderyd då?

 2. Glenn Says:

  Helt ok för mig att man köper städhjälp o.s.v. men jag förstår inte varför mina skattepengar skall användas till det. De som tidigare har anlitat städhjälp har råd oavsett… mina skattepengar skall inte användas till att subventionera städhjälpen !!!
  Använd skattepengarna till något nyttigt istället såsom att bygga ut infrastrukturen, mer resurser till skola, vård och omsorg istället.

 3. Lisa Says:

  Såvitt jag vet skattesubventionerar vi varken kläder, datorer eller mobiltelefoner…

 4. André Assarsson Says:

  Kerstin,

  Lidingö och Danderyd klarar det ändå. Poängen med subventioner är att medelklassen ska kunna ta del av detsamma.

 5. André Assarsson Says:

  Glenn,

  En svart sektor som blir vit samtidigt som nya tjänster och yrken skapas i en framtidsbransch är både rättvist och strategiskt rätt för ett land som vill ligga i framkant.

 6. André Assarsson Says:

  Lisa,

  Så vitt jag vet finns det inte omfattande problem med svartarbete i tillverkning av mobiltelefoner, kläder eller datorer. Dessutom syftar reformen till att stödja just tjänstesektorn som är en framtidsbransch med behov av underlättnader i västvärldens näst högsta totala skattetryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: