”Facket betalar, facket betalar, facket betalar”

Jag noterar att någon random sosse på Newsmill gör en Lena Melin och kommer med anklagelser utan att öppet redovisa vare sig källa eller fakta i målet för att sedan dra långtgående slutsatser i samma ämne. Eftersom jag inte ska bli anklagad för förminskning och härskarteknik heter snubben Daniel Arrospide Alata, så vet alla det. Den här gången antyds det att försäkringsbolagen skulle pumpa in pengar i moderaterna eftersom ”jag har starka skäl att tro så”. Fint. Verkligen. Tro gör man på Sveavägen och vet gör man i regeringen.

Givetvis hakar hans sossekompisar på och populära S-bloggaren Peter Andersson (han som har rätt att tycka – tack vare liberala reformer och inte socialism, men ändå) som brukar leverera rätt hög kvalitet gör ett riktigt bottennapp genom att kräva öppen redovisning av alla pengar till moderaterna från privata donatorer. Enligt honom är det ett problem eftersom det råder brist på öppenhet samtidigt som andra EU-länder och övriga partier anser att krav på öppenhet ska finnas.

Vad andra tycker är givetvis helt irrelevant eftersom det inte är argument för någonting mer än att det råkar vara populärt för stunden. Om alla oppositionella krafter i diktatur skulle börja tycka som alla andra för att det var populärt just nu skulle världen vara ett mycket sämre ställe. Istället tycker somliga annorlunda med stöd för demokrati och tur är det. Moderaterna står upp för åsikts- och yttrandefrihet utan krav på statlig reglering och kontroll av vilka åsikter medborgare vill ge och visa stöd för.

Det är en av hörnstenarna i en modern demokrati där öppenhet och frivillighet hänger samman. Om jag vill stödja något ekonomiskt, må det så vara Röda Korset, Svenska Kyrkan, Fältbiologerna, Moderaterna eller Amnesty så är det min rättighet att kunna göra det utan att bli registrerad. Olika former av åsiktsregistrering är fel eftersom det begränsar och hindrar viljan att ge uttryck för sina åsikter. Som jag ser det så är det rikets säkerhet och inre men också yttre försvar som är tänkbara anledningar till begränsning såsom vid brottsutredningar eller avlyssning.

Omvänt gäller också; Socialdemokraterna får miljontals och åter miljontals kronor från fackförbundsavgifter vars medlemmar i stor utsträckning röstar på allianspartier. Sossarna är helt bekväma med att ta människors pengar och använda det till att stödja partier vars politik går helt emot de egna medlemmarnas värderingar. Om så bara en fackmedlem av hundratusentals röstar på moderaterna så har väl han eller hon rätt att få välja själv? Frivillighet är nyckeln i sammanhanget. Vad JAG vill göra med MINA pengar ankommer MIG och inte staten.

Hellre det än den eviga papegojan som innebär att LO spenderar mer pengar per capita i en svensk valrörelse än vad som går åt per capita i en amerikansk presidentvalrörelse: ”Facket betalar, facket betalar, facket betalar”. Bonus-Wanja är säkert nöjd.

Se min och Peters Twitterdebatt om detta här och här.at

Uppdatering 22:30: Björn Fridén på Alliansfritt korrigerar mig föredömligt och konstaterar att ”random sossen” ovan egentligen är en random miljöpartist. Rätt ska vara rätt – även vad gäller de som har fel.

Se MUF:s film på temat: ”Facket betalar”:

Annonser

10 svar to “”Facket betalar, facket betalar, facket betalar””

 1. Peter Andersson Says:

  André
  Några reaktioner. Dels handlar ju inte mitt inlägg om ”facket och (S)”. Jag tar gärna en lång debatt om det när vi klarat av den här. Sen tycker jag att epitet om bottennapp ska sparas till andra tillfällen (som jag förstås inte hoppas kommer) Kraven på moderat redovisning av ekonomiska bidrag är sannerligen inte något som jag själv står för. Alla partier utom KD o M vill ha det. EU förespråkar det. Minns jag rätt finns regleringar i USA: SOm syns på twitterdialogen redovisade svenska företag sina direkta bidrag till moderaterna förr i sin årsredovisning. Institutet mot mutor vill ha det.

  Dagens inlägg http://peterlandersson.blogspot.com/2010/07/hog-tid-for-moderaterna-att-redovisa.html
  skrev jag som en direkt reaktion på en Newsmill-artikel. Den är inte, säger inte skriven av en ”sosse” utan av en miljöpartist. Mitt inlägg om hans uppgifter att Alliansen har tagit emot ekonomiska bidrag från försäkringsbolag är omgärdat med både hängslen och säkerhetsbälte vad gäller det korrekta. Jag skriver ”om” och jag skriver ”om det som anförs i Newsmill-artikeln har ett uns av sanning i sig”.

  Mina och andra partiers, institutet mot mutor och vad jag förstår EUs rekommendationer gäller förstås helt utan uppgifterna i artikeln. Mitt mer eller mindre råd till Schlingmann är att såna artiklar är möjliga därför att det är hemlighet och tystnad kring det. Möjligheten att spekulera – om den där artikeln nu är det- skulle försvinna.

  Varför öppenhet om partibidrag? Ja, ta det där med försäkringsbolagen som ett hypotetiskt exempel. JAg och många med mig vill veta hur beslut kommer till. Andra parlament (även eller kanske främst) demokratier o EU har registrering av lobbygrupper. Det är en sak: Men även ekonomiska stöd kan påverka beslutsprocessen.

  Att den andra saken, (om vi säger så – facket betalar) går efter principenm att det svensk arbetarrörelse inte kan förbättra för löntagarna genom avtal med arbetsgivarna som nästa steg kan försöka påverkas politiskt, är ingen nyhet. Det har gällt sedan 1889…Men som sagt. låt oss ta det första först.

  André: Jag avstår just nu från att påminna om rösträttsstriden i svensk politisk historia. Huruvida enskilda -ismer ska äras eller ej kan väl vara, men en sak är glasklar: Det parti jag betalar medlemsavgift till medverkade i gigantiskt vidare omfattning för allmän och lika rösträtt än det parti (ungdomsförbund) du själv tillhör. Men det är ju historia.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6str%C3%A4tt
  /peter

 2. björn fridén Says:

  * Den random sossen är mig veterligen miljöpartist.
  * Vad beträffar frivilligheten får LO göra precis vad man vill med sina pengar så länge besluten är fattade på demokratisk väg. Vill man skänka pengarna till S, köpa sprit eller lägga klabbet på grillen så är man i sin fulla rätt att göra det.
  * Moderaternas ovilja att förklara vartifrån man fått uppemot 80 miljoner öppnar för spekulationer. Precis som LO så skänker man inte sådana summor om man inte får något tillbaka. Detta vore klädsamt om Moderaterna kunde presentera.

 3. André Assarsson Says:

  Björn,

  * MP blev S, tack för korrigering! Det var ju sjukt pinsamt och dåligt att inte ha bättre koll än så på vem snubben var. I fortsättningen kanske man bör kolla upp saker bättre för den egna trovärdighetens skull.

  * Absolut, men en majoritet som fattar demokratiska beslut borde rimligen också visa på respekt inför den minoritet som inte får gehör för sina åsikter, det är bl.a. därför vi har grundlagar, lagar och rättsväsende som stärker den enskilda mot majoriteten. Bara för att ett beslut är demokratiskt fattat behöver det inte vara rätt.

  Att tvinga de 25 till 30 procent (vill minnas sådana undersökningar) som röstar på alliansen inom LO till att betala för sin egen politiska begravning är magstarkt. Kanske till och med för en sosse.

  * Givetvis står det var och en fritt att spekulera men indicier och påståenden utan fakta blir ju bara trams. När MP anklagar M för saker är det knappast trovärdigt. Själv anser jag att man bör redovisa alla bidrag från donatorer som öppet själva vill träda fram men rätt till att vara anonym utan åsiktsregistrering av staten också en viktig demokratisk rättighet.

 4. Peter Andersson Says:

  Tack för understödet, Björn.
  Vad gäller den andra debatten, som André och jag skulle ha kört när M-hemliga-pengar-diskussionen kändes klar, (facket betalar-stuket) så har jag förstås ett gammalt inlägg om det också.

  http://peterlandersson.blogspot.com/2009/07/partierna-och-pengarna.html

  Jag sitter själv och väntar med stor iver på att de resurser som ex folkpartiet i en rapport talar om ska komma ut till mig och bistå i valarbetet..Det behövs och min väntan är olidligt på de fackliga…. :-)

  p

 5. Martin Tunström (s) Says:

  Man kan tro, tycka och säga något utan att behöva ge bidrag till ett politiskt parti.
  Man kan rösta på ett politiskt parti utan att behöva ge bidrag till densamma.
  Ser därför inte det märkliga i att man öppet redovisar bidrag genom en tvingande lag.

  Ser inte heller problemet med att demokratiskt fattade beslut i en civilrättsliga organisation (LO) ska följas, dvs. ge ekonomiskt bidrag till en annan organisation. (SAP)

  Sedan kan jag bara instämma i att Socialdemokraterna, tillsammans med Folkpartiet, medverkade till att den politiska demokratin genomfördes här i landet och att Moderata Samlingspartiets föregångare Allmänna Valmansförbundet (AVF) agerade bromskloss på det området.

  I övrigt håller jag med om att man ska ha fakta för sina påståenden så därför håller jag med André när det gäller debattartikeln i Newsmill.

 6. André Assarsson Says:

  Martin,

  Man KAN göra mycket men frågan är om det är ett rimligt krav att ställa. Var går gränsen i så fall? Tvingande lag på att ekonomiskt stödja Amnesty, Röda Korset, Fältbiologerna, idrottsklubbar eller sin bästa kompis för att hon eller han har bra åsikter?

 7. Sosse Says:

  Skillnaden är väl att Amnesty inte ställer upp i val och därför inte kan få politisk makt? Det är ju som att köpa sig förbi den mest grundläggande demokratiska principen, alla har en röst.

 8. Martin Tunström (s) Says:

  André,

  Mig veterligen finansierar skattebetalarna b.la. delar av Moderata Ungdomsförbundets (MUF) verksamhet genom utbetalningar från statliga Ungdomsstyrelsen. De betalar alltså för att ni ska förmedla era åsikter i det svenska samhället.

 9. Youbi Says:

  Hahaha, de där youtube klippet var ju kul. Lite flippat, men kul.

 10. André Assarsson Says:

  Youbi,

  Tack ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: