Sluta springa SD:s ärenden!

Jag är från Skåne och jag har därmed under den senaste mandatperioden men även innan dess haft det tveksamma nöjet att träffa hundratals sverigedemokrater – både politiska företrädare och vanliga väljare. Bilden av ett missnöjesparti som lever och profiterar på övriga partiers misstag och beteende blir allt mer kristallklar i takt med att SD också tappar röster i skånska kommuner allt eftersom partiet börjar tas på allvar. Det blir inte intressant längre, du rör inte om i grytan längre och partiet framstår bara som idiotiskt utan egna förslag och lösningar på viktiga samhällsproblem.

Mönstret är tydligt där SD blev som starkast i förra valet. Ju fler debatter, ju färre röster. Ju fler intervjuer, ju färre röster. Ju fler minuter i TV, ju färre röster i lådan. På samma sätt gäller det omvända. När partiet mobbas, särbehandlas och rent av diskrimineras får det sympati och ilska väcks hos väljare som trots allt avlagt sin enda demokratiska röst vart fjärde år på det. Det skulle kunna liknas vid att ärkemobbaren på skolgården som slår alla barn och är riktigt ful i sina åsikter plötsligt vinner popularitetstävlingar eftersom alla tycker synd om honom då det blir alla mot en. Ingen hejar på Goliat.

Så var det också när Sverigedemokraterna i valrörelsen 2002 förvägrades att få sitt material utdelat av statliga Posten som minsann hade synpunkter på deras politik. Deras demokratiska rättigheter var helt enkelt mindre värda och fanns i det fallet över huvud taget inte, trots yttrandefrihet i det här landet. Bara en sådan sak gjorde att många fick sympati för gänget som vill slänga ut människor som bidrar till Sveriges både ekonomiska och kulturella välstånd. Särbehandlingen av SD är ett problem. Så var det 2002, så var det 2006 och så är det 2010.

Därför är beslutet kring Pride i Stockholm käpp rätt åt helvete eftersom det återigen bara stärker bilden av att ärkemobbaren framstår som offret i sammanhanget. Ilska väcks, sympatiröster trillar in och det lönar sig att röra om i grytan med den där missnöjesrösten.

Annonser

8 svar to “Sluta springa SD:s ärenden!”

 1. M. Friberg Says:

  Nekade Posten SD? Jag har för mig att det var ND och dessutom enbart i någon enstaka sydskånsk kommun.

  I övrigt – som vanligt klokt

 2. André Assarsson Says:

  M. Friberg,

  Du kan ha rätt. Det kan ha varit ND och det bör definitivt undersökas för den intellektuella hederlighetens skull, även om det inte är kritiskt för analysen.

  Tack för bra faktakoll – som vanligt.

 3. johan Says:

  Har du någon källa på att SD tappar röster i skånska kommuner? Undersökning på uppdrag av sydsvenskan som är några dagar gammal visar att i Lund:
  ”En omräkning av resultatet till mandat i fullmäktige, som vi också har låtit göra, visar att de borgerliga får 32 mandat och vänsteroppositionen 30 i höstens val.

  Sverigedemokraterna – som tar ytterligare ett mandat, totalt tre – blir vågmästare.”

  En annan undersökning, också några dagar gammal och genomfördes av sydsvenskan visar att SD i malmö får 10 % av rösterna och ”Sedan förra valet har Sverigedemokraterna fem mandat i Malmös kommunfullmäktige och ett oppositionsråd i Stadshuset. Nu har partiet god chans att ta ytterligare ett mandat.”

  Källa
  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1167579/SD-seglar-in-pa-viktig-position.html

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1167611/S-sitter-kvar-vid-makten-fyra-ar-till-Tva-67-aringar-behaller-greppet–64–0-2-18–0-07-39–02–09.html

 4. Danne Says:

  När menar ni att SD mobbat någon?

 5. Christoffer Jönsson Says:

  Tack André!

  Håller helt och hållet med dig. Jag satt med i den gruppen som planerar verksamheten i PrideHouse. I vintras fattade vi beslut om just denna frågan, och jag var den enda som förde denna ståndpunkt om att alla eller ingen! Och att man inte kan hålla på å plocka bland partier för att man råkar tycka om några mer än andra. De övriga i gruppen förstod dock inte… Jag var också tydlig efteråt och reserverade mig mot beslutet.

  mvh Christoffer

 6. Politiska inlägg « Reflekterat – Återspegling av samhället Says:

  […] Sluta springa SD:s ärenden! […]

 7. vmm Says:

  Jorå, SD har blivit nekade att få valmaterial utskickat. Det var för att det kunde leda till psykiska besvär hos brevbärarna som facket inte tillät brevbärarna att dela ut.

  Men jag reagerade på det här: ”Bara en sådan sak gjorde att många fick sympati för gänget som vill slänga ut människor som bidrar till Sveriges både ekonomiska och kulturella välstånd.”

  Människor som inte gillar SD brukar ju säga att ”SD vill slänga ut folk”. Dom flesta som skriver så vet att det inte är sant men dom skriver det för att få någon slags retorisk poäng i debatten. Jag tycker det är olyckligt, faktiskt. Dels kanske man utpekar sig själv som mindre insatt i politik, men jag tänker också på hur invandrare uppfattar det här. Om dom läser här och där att SD vill slänga ut invandrarna så det klart att dom blir rädda, arga, ledsna… you name it. Jag tycker det är ojysste mot invandrarna att det hela tiden påstås att SD vill slänga ut dom. Så kritisera gärna SD men snälla… överdriv inte. Gaskammarretorik (nej, du skriver inte det ordet utan jag menar allmänt nu) leder bara till att människor känner mer oro än dom behöver och det kan jag inte se något positivt med.

 8. Nils Hultin Says:

  André: Bra skrivet. Personligen ser jag inget problem att ha en debatt mellan riksdagspartierna eller till och med kanske riksdagens två största partier men att bjuda in exempelvis F! men inte Sd blir löjligt.

  vmm: Jag gillar heller inte ”Gaskammarretorik” men i det här fallet är det ju ändå sant i ganska stor utsträckning. ”Vårt land har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid” är ju en väldigt snäll men ändå tydlig markering – ‘Ni är inte välkomna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: