Därför vinner alliansen valet

Dagens SCB-mätning ger all anledning att vara glad både som moderat och alliansvän. Trenden är tydlig och bekräftar att samtliga allianspartier klarar riksdagsspärrarna samtidigt som moderaterna stormar fram mot en allt mer sargad socialdemokrati. Detta alltså när mätningarna i huvudsak är gjord innnan de rödgröna presenterade förmodligen Europas minst populära skuggbudget. Vi vet att de rödgröna sjönk som en sten och har passerats i flera mätningar av alliansen – efter skuggbudgeten lanserades och presenterades.

Det finns många anledningar till att verkligen med ödmjukhet blicka fram inför en valrörelse som kommer att bli rekordjämn. Varje röst kommer att räknas och spela roll. En stadsdel i en mindre svensk stad skulle mycket väl kunna avgöra det här valet på marginalen. Allt annat om att det redan skulle vara klart är antingen rent skitsnack eller önsketänkande. Här är några faktorer och skäl som talar för en allianseeger i september:

1. Ett presidentval. Aldrig förr har ett svenskt allmänt val varit så personprofilerat och i så stor utsträckning handlat om två tydliga ledare som ställs mot varandra som detta. Fredrik Reinfeldt leder sitt block mot Mona Sahlins rödgröna block. Sista veckorna i valrörelsen handlar om blocken, alternativen och lagen. Då spelar lagkaptenerna en avgörande roll. Det är i slutdebatterna i TV som marginalväljarna tar ställning och går från osäkerhet till att rösta.

2. Alternativet är sämre. Det råder ingen tvekan om att många är arga, upprörda och ledsna på regeringen som uppbär ansvaret för att regera Sverige och tvingas fatta många beslut som ligger i allmänintressets bästa men inte i särintressets. Det har givetvis upprörd många känslor hos många grupper och med all rätt ska kritik riktas mot makten. Däremot hände något nät skuggbudgeten presenterades av de rödgröna. Det var början på slutet för Mona Sahlin som sedan dess sjunker som en sten under moderaterna i opinionen. Varför? Därför att nu, för första gången, går det att jämföra regeringen mot något annat och väljarna gillar inte alternativet. Inget parti eller block är perfekt men alliansen verkar minst sagt vara det minst dåliga för väljarna.

3. Alliansens arbetsgrupper. Trots att nästan ingen politik är presenterad av alliansen inför kommande mandatperiod utöver enstaka förslag och förhandlingsingångsvärden leder alliansen i vissa mätningar. Vad händer då när alliansens arbetsgrupper får presentera den framåtsyftande politiken som kommer att attrahera breda väljargrupper? Det kommer givetvis att ta fart och det rejält. Ungdomar, pensionärer, vanliga löntagare och välfärdens medarbetare har alla sannolikt mycket att se fram emot när politiken presenteras som sedan ska bli verklighet efter valet. Ställ det mot kilometerskatt, friår, höjd skatt, ungdomsskatt, förbud, regleringar och mindre valfrihet så kommer det att göra skillnad.

Annonser

Ett svar to “Därför vinner alliansen valet”

  1. Moderaterna är största parti! « Frihet är inte gratis. Says:

    […] det blev valresultat. Jag har ställt frågan tidigare hur S egentligen mår och det finns några avgörande faktorer som kommer att spela roll. Låt oss nu arbeta för att förtjäna väljarnas röster och jobba för en valseger där Sverige […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: