Iphone och kapitalismen

Det rapporteras att nya Iphone 4 beräknas bli dyrare än förväntat till följd av att orimliga arbetsvillkor nu korrigeras vid fabriker i Kina. Tidigare har det förekommit rena självmord till följd av omänskliga arbetsförhållanden och låga löner. Allt detta fick delar av Marxistisk vänster att vädra morgonluft och kritisera kapitalismen för dess utsugning och profitering av billig arbetskraft. I dag fick vi beskedet och beviset varför marknadsekonomi är överlägset den omänskliga planekonomin. Konsumentmakt gör skillnad.

Skildringen av industrialiseringen i Europa och USA har gjorts av många skickliga författare. En sådan är Charles Dickens som berättar om slummens London och vad som händer i steget till utveckling i brist på sociala skyddsnät från samhällets sida. Måste det vara så? Givetvis inte. Låt oss samtidigt komma ihåg att industrialiseringens slum i många fall var bättre än alternativet. Det fanns en anledning till varför nästan alla sökte sig in till städerna, urbaniseringen tog fart och allt fler sökte den lycka som inte kunde finnas någon annanstans. Och varför vi alla har fått det mycket bättre sedan dess eftersom utvecklingen de facto började någonstans.

Betyder det att vi år 2010 måste acceptera orimliga, orättvisa och orättfärdiga arbetsvillkor och förhållanden? Givetvis inte! Varhelst det i världen förekommer har vi som konsumenter ett ansvar. Media har ett ansvar att rapportera och skildra samtidigt som politiker måste företräda ideal och idéer som innebär att vi med handel tar ställning för rätt värden. Precis det har nu hänt i fallet med iPhone 4. Förändring sker på marknaden och vi betalar ett högre pris för en produkt som på marknadsbasis förtjänar ett högre pris. Möjlighet till bojkott, stödköp och krav på beslutsfattare är en naturlig del av en marknadsekonomi. Sådant existerar över huvud taget inte i en planekonomi eller en i övrigt hårt reglerad ekonomi.

Likt alla andra system finns det brister även i en marknadsekonomi eftersom människor är ofullkomliga och har brister. Men till skillnad från alla andra ekonomiska system så kan vi som människor också hjälpa andra, ta ställning och korrigera misstag genom medvetenhet och aktivt handlande. Bara det är värt en hel del. I Kina är det värt människoliv.

Annonser

Etiketter: ,

12 svar to “Iphone och kapitalismen”

 1. Robert Says:

  iPhone-argumentet är dåligt eftersom det bygger på dålig journalistik. Självmordsfrekvensen per person inom Foxconn (företaget som tillverkar Apples iPhone) är lägre än riksgenomsnittet i Kina. Men, visst, det är bra när arbetsförhållanden kan bli bättre.

  Mitt namn länkar till artikeln som beskriver felsluten angående självmordsfrekvensen på Foxconn.

 2. Jesper Says:

  Kanske är det bra att fackföreningarna växte sig starka i bla Sverige, hur hade sverige som nation sett ut annars?

 3. Josefin Says:

  Intressant och läsvärt inlägg André! Vad händer i länder där staten äger media, skildras dåliga arbetsförhållanden i landet då? Tror inte det!

 4. Glenn Says:

  Intressant att lyfta bort fokus som du gör André. Istället för att kritisera kapitalismen d.v.s. att företagen endast vill betala usla löner och anställningsvillkor så hyllar du marknadsekonomin för att man kan ställa krav som kunsument… Det vore väl mycket bättre att betala anständiga löner och anställningsvillkor för de anställda i Kina. Det skulle ju även innebära att även de kunde köpa en Iphone.

 5. André Assarsson Says:

  Robert,

  Jag förstår vad du menar och du har säkert rätt men vi är nog rörande överens om arbetsvillkoren blir bättre, tack vare konsumentmakt och marknadsekonomi. Intressanta siffror!

 6. André Assarsson Says:

  Jesper,

  Absolut! Fackföreningsrörelsen i Sverige är ett viktigt inslag och har spelat en fantastiskt bra roll i vissa sammanhang för att skynda på en utveckling där arbetstagares möjligheter att frivilligt kunna organisera sig och slå vakt om gemensamma intressen. Problemet är ju bara att många fackförbund, däribland LO, blivit korrupta längs vägen och börjat plocka på sig politiska fördelar på andra gruppers bekostnad. Så är det med arbetsrätten. Så är det med regelverket på arbetsmarknaden.

  Den svenska modellen borde gälla – där parterna själva gör upp – utan någon som helst statlig inblandning utöver ett institutionellt regelverk med lika spelregler för alla. Problemet är att facken utnyttjar lagstiftning som verktyg mot såväl anställda, arbetslösa som arbetsgivare.

 7. André Assarsson Says:

  Josefin,

  Tack! Du har helt rätt. En fri media och fri rapportering är oerhört viktigt för att en marknadsekonomi ska kunna vara öppen och fri. Det ligger också i sakens natur eftersom konkurrensen på marknaden skapar just det utrymmet för en mångfald av mediala aktörer. Därför är det ingen slump att en öppen ekonomi också har en öppen journalistik.

 8. André Assarsson Says:

  Glenn,

  Tycker du? Jag riktar ju ljuset på problemet! Frågan är hur vi politiska ska lösa det vi är överens om; nämligen att arbetsvillkoren är usla. Då är mitt förslag marknadsekonomi och konsumentmakt där vi alla visar solidaritet och tar ställning för rimliga arbetsvillkor genom att rösta med fötterna, plånböckerna och händerna.

  Låt oss samtidigt komma ihåg detta; Vi talar inte om slaveri. Alla arbetare på fabriken anser _förmodligen_ att arbetet är en sista utväg eller åtminstone något som lockar mer än att inte gå dit. Det är fortfarande frivilligt, vad jag vet, att arbeta i Kina. Därför måste det handla om att genom konsumentmakt betala ett högre pris för en rimligare värld istället för att stänga ned något som de facto ger människor hopp om en bättre framtid.

 9. Josefin Says:

  Din blogg är så bra andré! Just nu 5:e snabbaste växande bloggen på wordpress!

 10. André Assarsson Says:

  Josefin,

  Tack. Coolt, det visste jag inte!

 11. André Assarsson Says:

  Josefin,

  Jag är mycket imponerad av din blogg. Du har inte alls hållit på lika länge som jag. Min första startades 2006 på våren (när jag tillträdde som DO för MUF Skåne) och jag har bloggat nästan varje dag sedan dess. Det vore attans om inte ett par läsare hittade hit då. Du har supermånga bra inlägg redan!

 12. Josefin Says:

  Tack så mycket André! Jag trodde först inte att bloggande var min grej men jag tycker det är jätteroligt! Eftersom jag jobbar hela sommaren och får svårt att kampanja känns det också bra att jag finns på nätet iaf :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: