Låt tryggheten bli en valfråga

Det handlar om jobben och det är alldeles nödvändigt eftersom Sverige har EU:s näst högsta ungdomsarbetslöshet och en arbetslöshet på nästan 10 procent i finanskrisens hjulspår. Skillnaden mellan arbete och utanförskap är som himmel och helvete. Därför måste valrörelsen handla om jobben, ekonomin och vilket alternativ som bäst klarar uppgiften. Samtidigt finns det frågor som förtjänar betydligt större utrymme i debatten och som de facto får plats i en valrörelse som en prioriterad del. Det handlar om tryggheten.

I går kväll mördades, snarare avrättades, en man i centrala Göteborg i en fullsatt krog. Panik utbröt och morgonnyheterna har dominerats av skräcken i Sveriges andra stad efter nattens händelse. Sådant som många tror bara inträffar i andra länder eller i USA är verklighet rakt framför våra egna ögon, när vi försöker roa oss på helger. Nästa gång kanske det är du eller jag som står på en krog där något så fruktansvärt inträffar. Bara dagarna innan rånades en smyckesbutik i Stockholm – mitt under rusningen.

Vi kan göra ett experiment. Om en vecka ska jag återkomma med ett nytt blogginlägg i samma ämne, så kan vi se vad de senaste sju dagarna bjuder på för elände som urholkar tryggheten. Vecka för vecka. Månad för månad. År för år. Sveriges rättsstat har urholkats i takt med att människor blivit mer otrygga, rädda för att vara utomhus vissa tider på dygnet, obehag inför främmande människor samtidigt som misstänksamhet breder ut sig. Varför ska vi acceptera det? Varför ska det vara OK att våra föräldrar och farföräldrar berättar att vardagen var radikalt mindre brutal och att dörrar knappt låstes om nätterna förr, medan vi ska göra det?

Det som i dag är ”Det är ju faktiskt andra tider nu” borde vara: ”Ja, allt var sämre förr – nu behöver vi inte ens låsa våra bilar eller cyklar eftersom människor respekterar varandra” men så är det inte. Idiotiskt vore så klart att införa ett nollvisionssamhälle eftersom ett sådant samhälle blir totalitärt, fascistiskt och orimligt. Eftersom människor har en fri vilja kommer brott att begås men det handlar om att rusta upp rättsstaten så att den klarar uppgiften. Det är statens absolut mest grundläggande uppgift, det var så staten föddes en gång i tiden och det är det som ska vara en av de yttersta formerna av statlig kärnverksamhet.

Min förhoppning är att alliansen vågar gå i opposition mot otryggheten som breder ut sig i Sverige. Att frågan prioriteras som en viktig del de kommande fyra åren och att vi vågar diskutera trygghetsfrågorna i kommande valrörelse. Det är likgiltigheten och acceptansen för situationen som gör mig orolig. Vad ska vi säga till våra barnbarn i framtiden? ”Jo, men du vet när jag var i 20-årsåldern då var det ju riksnyhet när någon mördades på en fullsatt krog – nu för tiden är det ju bara terrordåden där hundratals är inblandade som uppmärksammas”.

Framtidens samhälle formas i dag av dagens idéer och dagens beslutsfattare. Inget om morgondagen är i dag givet. Låt oss därför agera.

Media: DN, Aftonbladet, Aftonbladet2, GP, GT, SvD, Expressen, SvD2, SvD3, SvD4, DN2, DN3.

Bloggar: Nilsson, Hos Petra, Nattis, Svensson, APG29, Svensson, Trollpackan, Polispatrullen.

Annonser

Etiketter: ,

5 svar to “Låt tryggheten bli en valfråga”

 1. Back Nilsson Says:

  mmm inte illa, samtidigt är det svårt att förneka att otryggheten och ett alltmer ekonomiskt splittrat samhälle hänger tätt ihop, hur ser du som moderat på det?

 2. André Assarsson Says:

  Back,

  Ofta ni socialdemokrater är på riktigt. Vi kommer alla ihåg hur ni totalt nedmonterade rättsstaten, mindre anslag, mindre prioriteringar och alltid kom polis tillsammans med domstolsväsende sist i era budgetar. Istället var det bidrag, bidrag och bidrag som pengarna skulle användas till.

  Moderaterna har genomfört den enskilt största satsningen för fler poliser på decennier. I år ska Sverige ha 20 000 poliser, nära 3 000 fler poliser än vid valet 2006. Det gör skillnad på riktigt i rättspolitiken. Samma sak gäller anslagen till domstolar och åklagarväsende som har prioriteras för första gången den här mandatperioden.

  Angående din fråga; det är ett socialdemokratiskt samhälle som splittrar människor mellan att vara innanför och utanför arbetsmarknaden. För första gången prioriteras jobben och då kan fler vara delaktiga istället för att hamna i utanförskap och i förlängningen ägna sig åt brottslig verksamhet.

  Hur ser du på att ditt parti övergett arbetslinjen?

 3. jens Says:

  Absolut håller helt med, Något har hänt i Sverige, både i lokalpress och i de stora dagstidningarna står flera notiser dagligen om misshandel, knivskärningar, mord, rån och våldtäkter.
  Om nu polisen vet lika mycket som alla enkelt kan få reda på genom att goddla lite kring gängen i Göteborg, varför finns dessa kvar i frihet?
  Man måste ju kunna göra någonting åt detta. Vissa platser i våra städer är nu så kriminellt belastade att man avstår att befinna sig där.
  Ska man inte ens kunna gå på restaurang utan att kontrollera att de inte frekventeras av ”klientelet”.

 4. Sampa Says:

  Det finns bara en väg att gå!
  Alla har rätt till en chans till, två eller tre.
  Men efter tre grova brott (grov misshandel, narkotikasmuggling, kört ihjäl någon på fyllan etc etc) som vart och ett ska ge ett MYCKET kännbart straff så måste samhället säga ifrån och skydda majoriteten av skötsamma medborgare och således låsa in dessa individer som inte visar några som helst tecken på att bättra sig.
  Och då ska dessa låsas in på livstid – riktig livstid.
  Jag är helt övertygad om att brottsligheten skulle minsak avsevärt när ALLA vet vad som händer när man inte sköter sig.
  Som en bonus skulle nyrekryteringen avsevärt minska när grovt kriminella befinner sig där dom ska vara, nämligen i fängelse.
  Och den lilla klick som inte klarar av att sköta sig och låses in kommer inte direkt vara ett en förlust för samhället för är man så dum att man inte fattar att ‘jag får sitta resten av mitt liv i fängelse om jag inte sköter mig’ så klarar man antagligen inte ens det enklaste av jobb.

 5. Glenn Says:

  Andreas, du säger att det är socialdemokraterna som har splittrat människor mellan att vara innanför kontra utanför arbetsmarknaden… Rätt intressant att ni ( Moderaterna o Co ) fortfarande tror och uttalar er som om ni vore i opposition. Har ni glömt att ni har regerat landet Sverige sedan valet 2006 ? Faktum är att det är fler arbetslösa nu och fler i utanförskap än vid valet 2006. Hur kan du då säga att det är socialdemokraternas fel ? Är det inte ni själva som har makten att vidta åtgärder i form av en aktiv arbetsmarknadspolitik ? Riksrevisionen har totalsågat er arbetsmarknadspolitik. Ni säger hela tiden att ni har bidragit till att vi har sunda statsfinanser. Ni har väl redan glömt att ni tog över ett överskott på 70 miljarder vilket är siffror från Finansdepartementet. Att gå från 70 miljarder plus till ett ofantligt underskott ( vilket ni varje gång har överlämnat efter er ) är det att ta ansvar för ekonomin och landet ? Det är ganska enkelt att kolla fakta över hur det har sett ut efter att ni har suttit vid makten.
  Ni brukar att alltid skylla på att det är oro runt om i världen varje gång ni sitter vid makten och då säger jag bara:
  Det är vansinne att chansa ytterligare en gång och rösta på en borgerlig regering som ALLTID har otur…
  Anders Borg sa i helgen att ni har satsat 90 miljarder på jobbpolitiken under mandatperioden… om det nu skulle vara så… så måste det vara världens största felsatsning med tanke på resultatet.

  Ha det gött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: