Kunglig äganderätt

Debatten om kronprinsessan Victorias ”Altar-gate” har varit lika omfattande som tråkig och helt meningslös. En prestigefylld maktkamp om symbolik mellan två institutioner i Sverige som haft all makt men som nu slåss om brödsmulorna. Givetvis handlar det om Svenska kyrkan mot monarkin. På medeltiden var dessa giganter som dagens riksdag och regering gånger tio eftersom all politisk makt, ekonomisk makt och opinionsbildning utgick därifrån. Någon konkurrens eller utrymme för andra idéer var det knappast tal om. Så gick det också som det gick på medeltiden.

I dag handlar det, på sin höjd, om ren och skär symbolik. Därför är debatten om vår blivande statschefs beteende ganska märklig eftersom vi ändå inte kan påverka hennes ställning. Hon kan göra hur dumma, konstiga eller märkliga symbolhandlingar hon vill – det finns ändå ingen möjlighet att göra någonting åt det. Det är inte så att Victorias namn finns på några valsedlar. Att Sveriges statsminister markerat mot den medeltida symboliken är bra och nödvändigt. Resten kan kvitta.

Dagens Metrokrönika av Johan Norberg är inne på samma spår och ärligt talat vore det mer rimligt att granska prinsessan Madeleines slackerbeteende sedan den brutna förlovningen. Det är liksom inte läge för siesta när notan skickas till skattebetalarna som förväntar sig arbete i landets tjänst. Eller som kungen uttryckte det: ”Det kommer inga stekta sparvar flygande”. Ofta en minister skulle kunna rensa sin kalender i tre månader, efter en bruten förlovning. Snacka om politiskt självmord. Gärna kunglig äganderätt, men först en arbetslinje som gäller alla.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Kunglig äganderätt”

 1. Lars Hindrum Says:

  Nu är det väl i och för sig så att Maddes kalender är rensad fram till den 19 juni. Det vill säga inte tre månader utan en. Jag vill minnas att Tobias Billström blev sjukskriven direkt efter valrörelsen för fyra år sedan på grund av utbrändhet, så ministrar kan allt också.

  Dessutom så brukar medeltiden av historiker ses som en relativt ljus period i världshistorien, då Hansan växte fram och handeln tilltog i hela världen.

  Förstår faktiskt inte varför Reinfeldt överhuvudtaget skall markera för eller för eller mot någon syn på äktenskapet. Det måste vara helt upp till Victoria vilka seder och vanor hon skall luta sig mot, och inte någon annans.

  I övrigt håller jag med dig att det är en rätt tråkig diskussion. Lite nåt som kvällsblaskorna gnabbar på om när oljefåglarna i mexikanska bukten börjar bli tråkiga… Tycker gott dom kan skriva lite mer om Miljöpartiets landsbygdsdödarfest eller om hur sossarna har blivit ett parti som både är Stockholmsfientligt och landsbygdsfientligt.

 2. André Assarsson Says:

  Lars,

  Tack för kloka och intressanta reflektioner!

  Förlovningen bröts för någon månad sedan, så säg 2 månader utan något som helst arbete i landets tjänst. Istället råder fullständig otillgänglighet för den allmänhet som betalar för henne och har ett intresse av att veta vad som egentligen gäller.

  Angående medeltid har du klart en poäng att mycket bra också hände men det är ingen slump att perioden går under benämningen ”Dark ages” i engelskan. Förtryck, ofrihet och död är intimt förknippat med enväldeshärskare runtom i Europa både i termer av kung och kyrka. Upplysningstiden åstadkom mer på 250 år än vad medeltiden och antiken gjorde tillsammans.

  Jag anser att statschefens och blivande statschefens beteende är en angelägenhet för riket. Därmed är det rimligt att statsministern åtminstone delger sin uppfattning. I övrigt är det inget som behöver regleras eller styras politiskt.

  Instämmer – mer inför valet. Det råder knappast brist på material när det gäller galenskaperna från gänget som gör anspråk på ministertabuetterna.

 3. Anna klåfinger Says:

  anser att statschefens och blivande statschefens beteende är en angelägenhet för riket. Därmed är det rimligt att statsministern åtminstone delger sin uppfattning. I övrigt är det inget som behöver regleras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: