Politik är en förtroendebransch

Gårdagens inlägg om Göran Skyttes sågning av Maria Wetterstrand har vållat viss debatt i borgerliga bloggvärlden och jag vill rikta en eloge till Kent Persson som tar debatten och utvecklar sitt resonemang kring hans försvar av Wetterstrand. Poängen med debatt och diskussion är ett berika samtalet med olika idéer som får konkurrera fritt, varpå slutgiltiga åsikterna eller besluten förhoppningsvis blir bättre. Vi moderater har högt i tak och därför välkomnar jag diskussionen kring vad jag uppfattar som ett gigantiskt misstag att försvara och odla myten om helgonet Maria.

Bakgrund: Göran Skytte sågade i går Maria Wetterstrand eftersom hon gör anspråk på att vara företagar- och näringsvänlig samtidigt som hennes parti arbetar för hög trovärdighet i tillväxtfrågor när hon själv helt saknar bakgrund både i näringslivet och som företagare. Faktum är att hon har gått direkt från gymnasiebänken till miljöpartiets organisation, vidare till riskdagskansli och sedan heltidspolitiker. Känner hon till småföretagares vardag? Vet hon vad som behövs för tillväxt och entreprenörskap? Kanske.

Den rimliga frågeställningen blir då; måste man ha en viss yrkesbakgrund för att ha trovärdighet i vissa politiska frågor som statsråd, partiledare eller riksdagsledamot? Det är en irrelevant fråga eftersom politik handlar om förtroende och inte nödvändigtvis trovärdighet. Du kan ingjuta enormt förtroende hos väljare som inte uppfattar dig som trovärdig i vissa frågor. Trovärdighet är en bit på vägen och spelar naturligtvis också roll. Att Anders Borg är vår mest populära finansminister på länge och har en gedigen bakgrund som nationalekonom, ekonom och arbetar vid riksbanken är givetvis ett plus. Statsministern är utbildad civilekonom och skulle därmed vara kvalificerad att  leda vilket större företag som helst utan problem, efter viss intern erfarenhet precis som med moderaterna och riksdagen. Och så fortsätter det.

I mina ögon föder engagemang ett förtroende och en trovärdighet för politiker. Att Wetterstrand har högt förtroende i miljö- och klimatdebatten beror inte på att hon har en objektivt sett bästa politik utan att för hon är engagerad, bryr sig och genuint driver den typen av frågor dygnet runt. Må så vara att hennes politik leder till ett kolkraftssamhälle, där inga pengar finns till klimatsatsningar, där konsumenter inte kan få välja rätt pga. höga skatter, där gamla bilar förblir gamla och miljöfarliga pga. kilometerskatter etc etc. Det är en skitpolitik som är dålig för miljön – men hon har förtroende. Därför att hon bryr sig i kombination med att svensk borgerlighet varit utanför banan fram till för bara några år sedan.

Kan då helgonet Maria få förtroende även i företagarfrågor? Ja, givetvis. Men hon börjar i en gigantisk uppförsbacke eftersom hon inte har rätt förutsättningar trovärdighetsmässigt. Ingen utbildning. Ingen bakgrund. Inget tidigare engagemang. Väljarna genomskådar falskhet när politiker säger sig vilja bry sig utan att i konkret handling visa på detta. Många var skeptiska till nya moderaterna när vi började tala om sjukvård, välfärd och inte minst arbetsmarknadsfrågor. I dag är moderaterna det parti i Sverige med störst förtroende i arbetsmarknadsfrågor – en paradgren som sossarna dominerat i nästan ett århundrade. Varför gick det? Sossarna gav upp och lade sig platt för en bidragslinje och vi upprättade en arbetslinje.

Avslutningsvis; Poängen i det här fallet är att helgonet Maria förtjänar all kritik från Göran Skytte eftersom hon i konkret handling vill föra en företagarfientlig politik som hotar tillväxt och ekonomisk utveckling i Sverige. Hennes MP-kongress avslog en motion med bara 30 rösters marginal om att avskaffa BNP som mått på utveckling i Sverige (!) och hon själv vill straffbeskatta, reglera, förbjuda och hindra. Samtidigt har hon ingen bakgrund, inga förutsättningar och i desperat behov av att taktiskt flirta med mitten-höger-väljare inför valet. Sådant ser väljarna och det är först när hon och hennes parti med stort engagemang, konkret handling och visioner i dessa frågor kan vinna förtroende.

Bloggare: Peter.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: