Det blir ett presidentval

I kungadömet Sverige blir höstens riksdagsval med största sannolikhet ett mer presidentinspirerat val likt sådana i Frankrike och USA där två tydliga ledare och olika politiska inriktningar står emot varandra. Vi ser redan hur medierna, TV- och radiodebatter insett detta genom att ständigt ställa Reinfeldt mot Sahlin istället för att bjuda in alla partier. Trenden är tydlig och anledningen är enkel. Genom blockpolitiken befästs bilden av en ledare som måste klara jobbet; att regera Sverige och hålla ihop fyra eller tre partier genom fyra tuffa år.

När oppositionen dessutom behåller 90 procent av regeringens alla skattesänkningar i sitt budgetförslag samtidigt som vi moderater moderniserar och anpassar vår politik utifrån människors vardag för att lösa samhällsproblemen blir också skillnaderna i svensk politik mindre. Desto mindre ideologiska skillnader, desto större tryck och fokus på regeringsduglighet och personligheten. Vem är skickligast, vem har jag störst förtroende för och vem kan regera landet? Sådana frågor ställer väljarna sig snarare än vilken politik som är mest rättvis eller vilken omvälvande idéer ska ligga till grund för politiken.

Därför måste dagens undersökning väcka en hel del oro hos socialdemokraterna. Det finns ett gigantiskt förtroendeglapp för en av Sveriges två statsministerkandidater och den andre är överlägsen, 67 mot 31. Det är bara en liten bit över majoriteten av rödgröna väljare som tror på sänket Sahlin. Tro sjutton det. Hon sågade Göran Persson längs fotknölarna efter katastrofvalet 2006 men hon går själv mot ett ännu sämre val (!) enligt opinionsundersökningarna. Då ska vi också betänka att S historiskt alltid, alltid gör ett sämre val på valdagen än i mätningarna innan.

Det ser ut att bli ett presidentval och det blir Fredrik Reinfeldt som kung Carl XVI Gustaf välkomnar till slottet som statsminister i landet efter den 19 september i höst.

Bloggar: Böhlmark, Ankersjö, Alltid rött, Din ledamot, Andersson.

Media: SvD, GP, DN,

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Det blir ett presidentval”

 1. Jerker Nilsson Says:

  Tycker du inte det är ett problem att det inte är er politik utan er partiledare som tycks vara det stora dragloket för de väljare ni har enligt opinionen?

 2. André Assarsson Says:

  Jerker,

  Jag är övertygad om att Fredrik Reinfeldt symboliserar och är ansiktet för allianspolitik i allmänhet och moderat politik i synnerhet. Alla vet att Reinfeldt är moderat och att han leder en alliansregering med allt vad det innebär politiskt.

  Det är givetvis politikens innehåll som spelar roll till syvende och sidst men eftersom det finns olika faktorer enligt ovan som talar för att valet blir ett blockval är jag snarare glad att vi har ett draglok och att sossarna har valt ett sänke. Det bådar gott.

 3. Jerker Nilsson Says:

  Det kan ju inte riktigt stämma eftersom Reinfeldt har betydligt högre siffror som i opinionen än vad moderaternas politik har. T o m jag som är vänsterpartist uppfattar honom personligen som en trevlig kille :)

 4. André Assarsson Says:

  Jerker,

  Nu var frågan vem som kunde regera Sverige bäst och jag hoppas innerligt att det ändå är ledarens förmåga att hålla samman den politik som han eller hon uppbär, ingår i svenska folkets kalkyler i valet av person.

  Jag vill minnas att det finns ”trevliga”-mätningar med olika sitta bredvid vid bordet på en middag m.m. och där brukar Sahlin gå betydligt bättre. I mina ögon har svenska folket högre trovärdighet för Reinfeldt att hålla samman landet som statsman.

  Många alliansväljare säger sig stödja Fredrik också men inte moderaterna eftersom man hittar olika hjärtefrågor. Moderaternas politik har ett högre stöd i opinionsmätningarna än i rekordvalet 2006 så det känns rätt stabilt. Klart Fredrik Reinfeldt är en fördel för moderaterna men jag ser inte det som ett problem. Det återstår för moderaterna att också attrahera fler väljare i politiken.

  Själv tyckte jag att Tony Blair var en sjukt sympatisk ledare, trots att han var socialdemokrat. I vänsterpartiet är jag mycket imponerad av Jonas Sjöstedt, blir han ny partiledare kan det bli läskigt framöver.

 5. Bob Says:

  Om Mona Sahlin skulle bli statsminister efter höstens val så ställs hon inför den svåra uppgiften att hålla ihop det minst sagt spretiga koalitionsbygge som hon ska ha in i regeringen.

  Att någon alls kan ha förtroende för att hon skulle klara av den tunga utmaningen, med alla de oförutsedda situationer och svåra val som alltid uppkommer under en mandatperiod, är för mig ett mysterium. Hon har ju inte ens ett stabilt stöd inom sitt eget parti, vilket ju blev uppenbart när hon fullständigt misslyckades att modernisera partiet efter Perssons avgång och att hon sedan viftade med vita flaggan så fort partifolket började gnälla om att de minsann ville ha in Vänsterpartiet i regeringen.

  Ledarmaterial? Nej, det finns inget som tyder på det.

  Det enda positiva då vore väl att hon (om de rödgröna skulle vinna valet i höst) som statsminister så till den milda grad kommer att svärta ner socialdemokraternas image av regeringsduglighet för en lång tid framöver att hon garanterar en rungande borgerlig valseger 2014.

  För de borgerliga kan man ju hävda att det ur ett snävt partipolitiskt perspektiv skulle vara välkommet att Sahlin gör bort sig som statsminister och att de som partier står inför ett win-win-scenario i höst, men henne som en svag statsminister som sitter i knät på två partier som saknar verklighetsförankring vore mycket skadligt för landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: