Matematisk Sahlinkurva

Enligt en färsk Novusundersökning är alliansen allt mer populär samtidigt som förtroende för oppositionen minskar, vilket krymper avståndet ytterligare mellan blocken. 37 procent av de tillfrågade tror att regeringen Reinfeldt får behålla makten. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med i februari. Därmed bekräftas också den bild och det mönster som finns sedan 1 maj och rödgrön budgetpresentation men även vänsterpartiets kongress där ökad synlighet innebär minskat förtroende för oppositionen.

Samtidigt spelar sannolikt pågående ekonomiska turbulens i omvärlden stor roll eftersom förtroendet för regeringen Reinfeldt att sköta ekonomin och statsfinanserna är stort. Det är en trygghet att lätta ankare hos en regering med Reinfeldt och Borg istället för att luta sig mot sluggern Östros och impopulära Sahlin. Därför kommer aktuella frågor i valrörelsen och omvärldens händelser under veckorna i valrörelsen att spela en betydligt större roll än vad vi kanske först anade.

Ledaren i Dagens Nyheter konstaterar även i dag att mer än hälften av de utförsäkrade som inte anmälde sig hos arbetsförmedlingen arbetar och försörjer sig själva. Sjukförsäkringen som skulle vara oppositionens vapen mot regeringen tycks istället bli en framgångsreform som i verkligheten bevisats fungera. Gott betyg för alliansen med andra ord som nu skördar framgång efter framgång mot en opposition som nog helst vill gömma sig till när vallokalerna har stängt.

Jag ser fram emot många, många otaliga direktsända tv-debatter, framträdande och presentationer innan väljarna ska fatta sina beslut om vilket block som ska regera Sverige. En slags matematisk Sahlinkurva börjar nämligen skönjas. På Y-axeln finns ”Synlighet mot väljarna” och X-axeln finns ”Minskat förtroende för S”. Socialdemokraterna går mot ett sämre val än 2006 som var det absolut sämsta för sossarna sedan rösträttens införande i Sverige. Titanic sjunker, vem lämnar skeppet?

Bloggare: Oscarsson, Politikerbloggen.

Media: DI, DN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: