Inget kan stoppa Alliansen nu

Dagens Novus Opinion bekräftar bilden och mönstret av en allt starkare regeringsallians som leds av moderaterna mot en allt svagare och desarmerad rödgrön opposition. Särskilt intressant är att trots eller kanske på grund av såväl 1 maj-firande, budgetpresentationer och vänsterpartikongress så backar oppositionen när utrymmet varit så stort att presentera den egna politiken.Väljarna gillar inte vad de får se och höra när förlorarna plötsligt synliggörs bakom den fina vänsterretoriken där en klick på 10 förmögna Danderydsbor ska försörja 3,3 miljoner löntagare i Sverige. Givetvis är allt bluff och det är vanliga människor med vanliga löner som får betala för vänsterns ovanliga politik.

Givetvis kommer det att finnas nya opinionsmätningar som pekar i alla möjliga riktningar och det enda vi kan vara riktigt säkra på är att valet blir en rysare som avgörs sista timmen på valdagen. Skillnaden mellan en MUF- eller SSU-kampanj kan vara skillnaden mellan Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin som statsminister i Sverige. Klart är också att det är nya moderaterna på högerkanten och miljöpartiet på vänsterkanten som är s.k. marginalväljarvinnare och därmed respektive lags lokomotiv som avgör det hela. Vi ser hur miljöpartiet sannolikt toppat för tidigt och nu närmar sig betydligt mer normala nivåer som före valet till Europaparlamentet 2009 där partiet blev större än sossarna i Stockholm.

Oavsett  företrädare med lågt eller högt förtroende är det politiken och politikens innehåll som avgör riksdagsvalet 2010 och även om sista ordet långt ifrån sagts ser jag tre fördelar som talar för att inget kan stoppa regeringsalliansen för tillfället:

 1. Arbetslinjen och ansvarstagande har aldrig behövts så mycket som nu. Väljarna ser Greklandskrisen och hur land efter land i Europa står  i ekonomiska lågor medan Sverige har starkast statsfinanser i EU utan massarbetslöshet på 20 procent likt Spanien. Arbetslinjen har aldrig varit så attraktiv och viktig som just nu, vilket gör Alliansen till det naturliga valet.
 2. Regeringsdugligheten är bevisad. Socialdemokraternas stora paradgren att valrörelse efter valrörelse skrämmas med högerspöket och peka på historiens regeringsfiaskon med borgerliga regeringar som inte klarar av att hålla ihop landet är från och med 2006-2010 stendöd. Genom den värsta krisen någonsin i modern tid har en borgerlig regering med framgång och stor succé klarat uppgiften. Det lugnar otroligt många mittenväljare som vet vad de får men inte vad det andra innebär.
 3. Samarbete och enighet. Trots att det bara är månader kvar till valdagen är oppositionen fortfarande djupt splittrade om grundläggande frågor såsom Sveriges närvaro i Afghanistan, Förbifart Stockholm och i flera EU-frågor där Sverige måste visa färg. Detta medan Alliansen klarat av enigheten på ett imponerande sätt där könsneutrala äktenskap och kärnkraftsfrågor som tidigare fått borgerliga regeringar på fall nu äntligen inneburit framgång. Detta ser också väljarna.

Bloggare: Josefin Strömberg, Moderat Prat, Peace Love and Capitalism, Tokmoderaten, Ankersjö, Kent Persson, Arkelsten, SvD Ledare, Andersson, Karameller.

Media: DN, TV4, SvD.

Annonser

7 svar to “Inget kan stoppa Alliansen nu”

 1. Bo Says:

  Hahaa! Snacka om att inte ha koll på läget. Tror du verkligen att 1.7 miljoner pensionärer, 2.4 miljoner arbetslösa.700 000 sjuka som fått leva på nudlar dom sista 4a åren kommer att vilja göra det i 4a år till.
  Sen att borgarna nu lovar bort svenska skattebetalarnas pengar till Grekiskt festande istället för att använda dom till svenska problem inom landet kommer med all säkerhet göra att dom förlorar valet. Så skedde det med Tysklands regering Merkel nyss och samma är på gång i Finland.
  Man får hoppas att du inte blir politiker som inte alls känner åt vilket håll det blåser.

 2. Peter H. Says:

  Nu kan man väl knappast säga att Förbifart Stockholm är en ”grundläggade fråga”?

  Uppmärksamma istället på hur (mp) fått skrota både sin finfina småföretagarpolitik och den gröna skatteväxlingen till förmån för ökad korporativism.

 3. André Assarsson Says:

  Peter H,

  Jag irriterar mig på frågan och anser den vara hyfsat grundläggande eftersom kostnaden för projektet är långt över vad RUT-avdraget är samtidigt som alla vi andra utanför Stockholm inte ens får ta ställning i en rödgrön folkomröstning.

  Helt rätt att näringslivspolitiken och skattepolitiken slår hårt mot både arbete och företagande men jag är inte lika säker på att MP någonsin haft en ”finfin” småföretagarpolitik. Den var bättre förr men tydligt röda inslag har alltid funnits där.

 4. André Assarsson Says:

  Bo,

  Ditt inlägg luktar unken nationalism. Sist jag kollade är Sverige som litet land direkt beroende av utlandsexporten och vår omvärld, kanske till och med mer än vad Grekland är.

  Leva på nudlar? Varje löntagare har fått över 1 000 kronor i sänkt skatt i månaden samtidigt som räntorna varit låga och stabila. Jag vet inte vilken typ av mat du brukar leva på men sist jag kollade kostade inte nudlarna tusentals kronor.

 5. Mikael Valtersson Says:

  André, du har helt rätt i att löntagare fått en rejält bättre levnadsstandard under mandatperioden, men glöm inte att alla inte är löntagare och att även restae av befolkningen har rösträtt. Sedan verkar det som om folk har lättare att se försämringar än förbättringar. Jag såg nyligen en artikel där den typiska vinnarfamiljen (plus 30000 om året netto) sade att de inte märkt av någon förbättring och att de tänkte fortsätta rösta på S.
  Valkampen blir säkert jämnare än vad många trott. Ett problem för alliansen är dock moderaternas styrka. När moderaterna tar marginalväljare från de rödgröna så verkar det som att de samtidigt tar väljare från de egna småpartierna. Med tanke på opinionsläget för C och KD är detta farligt. Faller något av småpartierna ut ur riksdagen så blir det sannolikt rödgrön regering.
  Blir det ett jämnt val så får nog ingendera blocket egen majoritet eftersom vi i SD helt säkert kommer in i riksdagen. Vilka allianser detta kommer ge visar sig först efter valet. Jag tror dock att det är orealistiskt för alliansen att öka så mycket att ni får egen majoritet i riksdagen om vi kommer in. Det bästa ni kan hoppas på är att valresultatet i alla fall blockerar en rent rödgrön politik.
  Lycka till lagom i valrörelsen.

 6. Det är jämt! « Moderata Perspektiv Says:

  […] Frihet är inte gratis; Per Pettersson; Magnus Andersson; Johan Westerholm; […]

 7. Mattias J Says:

  Bo, om det du skriver stämmer så har alltså nära 5 miljoner människor – mer än halva befolkningen – levt på nudlar de senaste fyra åren? Samt att vi alltså skulle ha i storleksordningen 50% arbetslöshet? Glöm inte bort att det finns folk som kan räkna, så du kommer inte undan med vad som helst.
  Men ponera att din ”verklighetsbeskrivning” är korrekt. Om alliansen tar hem valet i höst också så vet jag en lösning som kan göra dig ekonomiskt oberoende. Satsa på nudelproduktion. Du kommer att kunna tälja guldklimpar med pennkniv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: