Den Kapitalistiska Välfärdsstaten

Jag blir allt mer imponerad av nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh som jag själv haft förmånen att ha som lektor på mikroekonomin på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han är duktig på att förklara komplexa samband på ett enkelt sätt och han är alltid väldigt engagerad i ämnet som han talar om. Dessutom behöver friheten alla sina vänner och klart är att Bergh skiljer sig ur den annars stora mängden av Marxistiska och Keynesianska ekonomer på landets lärosäten.

Det innebär inte att Bergh alltid har rätt och jag har ofta synpunkter på en del märkliga slutsatser men även det är ett sundhetstecken eftersom det ger utrymme för debatt, diskussion och samtal kring vår ekonomi. Ibland kan faktiskt diskussionen vara viktigare än beslutet, för att citera Fria Moderata Studentförbundet där undertecknad bl.a. har ett aktivt förflutet. Titta därför gärna på videon från Reason.com:

Annonser

2 svar to “Den Kapitalistiska Välfärdsstaten”

 1. Glenn Says:

  Jag har ett förslag: Vi avskaffar alla skatter eftersom de bara är onödiga. Alla måste få ha friheten själva att välja vilken sjukvård de vill ha, vilka vägar de ska köra på, vilken bilbesiktning de ska välja, betala sin skolgång själva o.s.v. o.s.v. o.s.v. Varför vill Alliansen att a-kassan ska vara obligatorisk ? Det är väl bättre att man har friheten att välja vara med och teckna en egen individuell a-kasse försäkring. Varför betalar vi gemensamt till sjukförsäkringen ? Om man är så korkad och lat att man blir sjuk då skall väl inte jag betala för att andra väljer att stanna hemma? Den som är sjuk får väl betala en egen privat sjukförsäkring !!
  Varför skall jag vara med och betala för vägarna i Stockholm och Norrland? De får väl betala för sig själva !!
  Inga kollektiva lösningar… Friheten måste vara överordnad allt.
  Tar gärna emot synpunkter på mitt förslag.

 2. Anton Says:

  Håller med dig Glenn. Skönt att se en frihetens försvarare, ”friheten måste vara överordnad allt”, oavsett. Och reell frihet är att inte bli fråntagen möjligheter eller att få sin frihet inskränkt på andra sätt. Sann frihet uppnås bara om någon inte parasiterar på andras ofrihet. Oförtjänta ärvda tillgångar leder till att jordens resurser fråntas flertalet, och inkräktar således på andras möjligheter och frihet. Folk skall därför enbart förtjäna sina egna pengar genom eget arbete, inte via sina föräldrars eller andras arbete. Arv är ofrihet! Leve friheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: