Därför kommer fler kriser

Gårdagens krispaket som baxades igenom av EU:s finansministrar är en kraftig slang till den respirator som håller delar av Europas ekonomier vid liv för tillfället. När den s.k. finanskrisen slog till på allvar för några år sedan och västvärlden sjönk in i den djupaste lågkonjunkturen i modern tid var jag ärligt talat övertygad om att vi skulle komma ur den i enlighet med det mönster som vi sett tidigare konjunkturcykler. Ju mer fest, desto ondare gör det i huvudet dagen efter och marknadens huvudvärk har inte varit nådig under 2008 och 2009 men det visar sig att allt fler länder såsom Grekland, Spanien men även Storbritannien ställt till med århundradets party och skickat notan till framtidens skattebetalare.

Anledningen till varför krisen inte kommer att vara över på ett bra tag är i grunden att ingen riktigt vågar möta konsekvenserna av ansvarslöst slösande med en politik som lever långt över sina tillgångar. Istället för skorpor, vatten och dubbla jobb som ju är den enda vägen för en privatekonomi som havererat tycks mirakelkurer från utlandet vara lösningen. I EU slår just nu Spara sönder sin spargris och ger till Slösa för att inte riskera grannsämjan och överspillningseffekter. Gott så. Men var är diskussionen om grundläggande systemfel när ett land efter land kan tillåtas haverera sönder sina ekonomier i ett system som bygger på gemensamt ansvarstagande?

Vi har haft låg- och högkojunkturer sedan tidigt 1900-tal när länder bestämde sig för att införa centralbanker som artificiellt bestämde sig för att under pappersvaluta med monopol ständigt tillföra nya pengar i ekonomin. På andra sidan Atlanten talades det om en ”evig högkonjunktur” vid införandet av Federal Reserve Bank. Så blev det naturligtvis inte men jag kan inte sluta förundras över hur människor tar konjunkturer lika för givet som en slags naturlag. Att det kan bli konjunkturskillnader för ett företag eller en särskild bransch känns självklart men att en hel samlad ekonomi vart femte år genomlider över- och underkonsumtion gång på gång tyder på att det finns något som orsakar det.

Vi kommer att se många, många fler kriser under vår levnadstid av den enkla anledningen att vi behåller ett system där den centrala räntan kan sättas långt under marknadsnivå av en riksbank. Människor och företag börjar långa pengar som aldrig förr, konsumerar och partyt sätter igång. Några år senare kommer verkligheten ikapp och det visade sig att det inte fanns pengar till det där huset, den där investeringen eller rentav till det där slösandet. Detta är en av anledningarna till varför jag för egen del kommer att vara extremt restriktiv med min privatekonomi i ”goda tider” eftersom jag vet av erfarenhet att det ligger en ekonomisk hund begraven som mina barn och barnbarn i framtiden kommer att få betala för. Kriserna fortsätter så länge statens fingrar i syltburkarna fortsätter att rota.

Positivt med finanskrisen:

 1. Tack vare euron kan inte länder devalvera sina valutor på samma sätt som Sverige gjorde på 1980-talet för att skjuta en kostnadskris framför sig utan tvingas ta tag i grundläggande problem.
 2. Dåliga företag, dåliga investeringar och olönsamma affärer blottas och genom en kreativ förstörelse sållas det dåliga bort i ekonomier till förmån för vad som är genuint bra.
 3. Det politiska ansvarsutkrävandet av regeringar som kört länders statsfinanser i botten går som giljotin i Europa till förmån för val av borgerliga regeringar som har hög trovärdighet i ekonomiska frågor. Vi såg sommaren 2009 hur Europaparlamentet röstade bort socialisterna och fram med borgerliga i främst EPP-gruppen och vi såg nu senast i Storbritannien hur Labour förlorade.

Negativt med finanskrisen:

 1. Euron omöjliggör det för länders valuta att appreciera och depreciera i enlighet med marknadens utbud och efterfrågan så att kostnadsläget i ekonomin kan anpassas efter verkligheten. När Tyskland ska dela ränta med Grekland är det som att sätta sig i en bastu där temperaturen visar 10 grader medan det i själva verket är 50 grader varmt och vice versa.
 2. Alla oskyldiga investerare, helt vanliga människor och löntagare som får betala ett högt pris för att den egna regeringen inte tagit ansvar för statsfinanserna på ett ansvarsfullt sätt. Visst, som man röstar får man ligga men det är svårt att inte ha sympati för människor som ska genomgå rekordstora stålbad för att komma ur krisen. Dessutom har inte alla röstat på sittande regeringar.
 3. Att den än så länge inte lett till regelförändringar och grundläggande diskussioner om varför vi hamnat i det här läget på ett positivt sätt med ökad transparens, mindre statliga styrningar och en friare marknad. Istället talar alla om att ”tygla marknaderna och göra dessa tama istället för vilda” när det i själva verket är djurskötaren som gått loss och förstört allting istället för det oskyldiga djuret.

Media: DN, SvD, AB, SvD2, SvD3, DN2.

Bloggare: Malmström, Wendt, Flute-tankar, Dackefejden, Altenberg, Tioockendroppe, Röda Berget.

Annonser

2 svar to “Därför kommer fler kriser”

 1. AD Says:

  WOW jag visste inte att kritik mot dom planekonomiskariksbankerna hade nått in i MUF :)
  Här blir man positivt överaskad!

  Det jag blev mest orolig för var att ECB skulle börja köpa statsskuldväxlar av euroländer, dvs trycka pengar.

  Dock var det här inte så oväntat kollar man på 30-tals depressionen kom den ju i vågor eftersom marknaden vill göra sig av med det som inte fungerar och politikerna vill köra livräddning.

  Man blir ju inte glad när man kollar hur det gått i dom kriser när politiker inte gett ut stödpaket då har det tagit 9-18 månader och så har marknaden omstrukturerat sig evter dom reella behoven och tillväxten tar fart.

 2. André Assarsson Says:

  AD,

  Vad kul att du blir positivt överraskad. Vi är många i Moderata Ungdomsförbundet som är trötta på välfärdsstatens planekonomiska kollaps i slowmotion på grund av allt större statliga åtaganden och en övertro på politiska lösningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: