Stockholmssyndromet

Beskedet om att moderaterna tillsammans med socialdemokraterna i Stockholm skulle regera huvudstaden tillsammans i syfte att hålla demokratiskt valda krafter borta är både en felaktig och direkt farlig väg som kan stå båda partier dyrt. Erfarenheterna från andra länder där huvudmotståndare regerat tillsammans har varit att väljarna straffat den typen av samarbete hårt. Vi såg det i Tyskland där missnöjet varit enormt mot att socialdemokrater och kristdemokrater regerade tillsammans. Om det inte finns skillnader i politiken och om dessa skillnader inte tillåts stå mot varandra urholkas demokratin och förtroendet för politiker.

Ett slags politikens Stockholmssyndrom skulle utvecklas där väljarna som ofrivilligt kidnappats av Sverigedemokraterna in till en obehaglig situation med moderater och sossar i varandra knän börjar utveckla stark sympati för just kidnappande Sverigedemokrater som demokratiskt valts men inte respekteras. Kortsiktiga ambitioner att hålla SD borta från syltburkarna leder till långsiktiga förluster eftersom partiet inte blir schysst behandlat samtidigt som det tvingar fram obehagliga konstellationer. Snacka om att det blir valuta för pengarna för den som vill ”röra om i grytan” och ”missnöjesmarkera”. Det är en säker röst på SD, för många.

Bättre vore istället att göra en överenskommelse. Det block som får flest antal röster men skulle hamna i minoritetsställning får regera staden med ett minoritetsstyre på samma sätt som landet Sverige gjort i majoriteten av våra mandatperioder. Det är samma indirekta uppgörelse som finns på riksplanet mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. En sådan väg framåt skulle leda till respekt inför alla som röstat på Sverigedemokraterna med lika behandling av alla partier samtidigt som inflytandet för SD skulle vara precis lika litet som vid samlingsregerande.

Jag har haft förmånen att lära känna många både ledande men också gräsrötter i Stockholmsmoderaterna och jag är mycket imponerad av deras arbete. På många sätt finns landets absolut skarpaste både företrädare och politiska förslag i just Stockholm. Det finns en fantastisk framåtanda med visioner, framtidshopp och idéer för framtidens Stockholm som saknas i många, många andra städer. Besök gärna Stockholmsmotorn för att se ett sådant exempel. Låt nu inte kidnapparna vinna alla sympatier.

Andra bloggare: Alltid rött, Holm, I Hell-mans värld, Alfsson, SDS Ledarblogg samt HAX.

Media: Expressen, Nyheter24, SR,

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Stockholmssyndromet”

 1. Patrik Ohlsson Says:

  Du drar en del korrekta slutsatser, men visar samtidigt på ett eget förakt för väljarna genom följande mening:

  ”där väljarna som ofrivilligt kidnappats av Sverigedemokraterna”

  Väljarna tänker själva. Enda kidnappningsfaktorn är möjligen vaneröstandet, men även det är ett ställningstagande som skall respekteras fullt ut och ingen ”kidnappning”.

 2. André Assarsson Says:

  Patrik,

  Med ”ofrivilligt kidnappats” menar jag att S- och M-väljare tvingas till situationer som minst sagt är obehagliga med varandras partier i knäet. Väljarna tänker själva och givetvis är det ytterst S och M som bär ansvar för ett sådant samlingsstyrande men det är SD-rösterna som tvingar fram läget.

  I övrigt håller jag helt med. Väljarnas röster ska respekteras – oavsett vilket parti som får rösterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: