Bidrag(s)partiet 2.0

I dagens DN Debatt försäkrar Mona Sahlin att hon omprövat socialdemokraternas politik eftersom ”Utvecklingen har ibland gått åt fel håll även när socialdemokraterna haft regeringsmakten”. Gott så. Problemet är bara att istället för att välja arbete, tillväxt och företagande för att Sverige ska jobba så är det samma gamla bidragspolitik all over again. Arbetarpartiet har verkligen övergivit arbetslinjen – på riktigt. Det var inte bara en trött Göran Persson utan även en makthungrig Mona Sahlin hamnar i samma bidragsträsk.

För att nå målet om full sysselsättning sätter vi nu upp ett delmål om 80 procents sysselsättning i åldrarna 20–64 år

Att sätta upp delmål är för mig totalt ointressant utan att presentera konkreta finansierade åtgärder och reformer som syftar till att sänka arbetslösheten. Allt annat leder fel och är ren plakat-politik. Därför är det löftet inte värt ett dugg. På frågan om hur det går med delmålet kommer vi bara att få höra den socialdemokratiska klassikern: ”Vi har tillsatt en utredning”. Regeringen levererar först och snackar sen. Alliansen vs. oppositionen 1-0.

Vi vill fortsätta att bygga ut högskolan och vårt nya mål är att hälften i varje årskull ska ha påbörjat högre studier före 25 års ålder

Se där! En återanvänd hårt kritiserad klassiker som innebär att tiotusentals unga människor som knappt ens ville gå gymnasiet ska tvingas till att bli akademiker eftersom det ser bättre ut i statistiken. Jag är inte alls övertygad om att hälften av alla unga i Sverige före 25 års ålder vare sig vill, kan eller på sikt skulle må bäst av att tvingas ut i tunga utbildningar på högre nivå. Vad är det för fel på praktiska yrken utanför akademierna? Regeringen har satsat på yrkesutbildningar i kombination med extra miljarder till forskning. Båda behövs och inte det ena ensidigt. Alliansen vs. oppositionen 2-0.

Med höjda flerbarnstillägg, höjt tilläggsbidrag för studenter med barn och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar vill vi minska antalet barn i familjer som har socialbidrag med 50 000 till år 2015, skriver Mona Sahlin.

Höjda bidrag. Har vi hört den förut? Det är inget fel på att stödja människor i särskilda livssituationer men ärligt talat måste fokus för politiken vara att skapa så stora egna marginaler som möjligt. Beroendet av andra är i längden skadligt och då är det bättre ifall fler kan få möjlighet att tjäna ihop stora summor pengar med all den frihet som det innebär. Socialbidragen är en sista utväg och genom regeringens stärkta arbetslinje finns det både mer pengar till alla som verkligen behöver det samtidigt som färre slipper hamna där. Alliansen vs. oppositionen 3-0.

Socialdemokratin är en frihetsrörelse. Under hela vår historia har vi kämpat för den enskilda människans möjlighet att välja sitt eget liv

Fel. Fel. Fel. Socialdemokratin är en socialistisk kollektiv rörelse som under hela sin historia kämpat för enskilda politikers möjlighet att välja hur andra människor ska leva sina liv. Det här är alltså samma parti som arbetat mot fri radio, fri television (för förbud mot parabolantenner), eget skolval, friskolor, vårdval, kommersiella aktörer inom en rad olika områden samtidigt som partiet regerat Sverige i 65 av 74 år och infört världens högsta skattetryck d v s mer pengar till politiker och mindre till vanliga människor. Regeringen har ökat valfriheten och sänkt skatten för busschaufförer, vårdbiträden och vaktmästare. Alliansen vs. oppositionen 4-0.

Stupstocken i sjukförsäkringen och försämringarna i a-kassan har gjort att sjuka och arbetslösa blivit allt fattigare

I socialdemokraternas Sverige lämnades alla utanför och i ett av världens friskaste länder förtidspensionerades 140 personer om dagen (!) samtidigt som andelen arbetslösa var långt fler och mådde allt sämre. I dag är vägen tillbaka till arbetslivet betydligt enklare samtidigt som a-kassereglerna gör det mer lönsamt att arbeta. Regeringen satsar på arbete och mot utanförskap medan sossarna satsar på bidrag och cynisk förtidspensionering. Alliansen vs. oppositionen 5-0.

Sammanfattning: Det är samma gamla skåpmat som nu plockas fram ut bidragsskafferiet där resterna från Göran Perssons julbord övervintrat allt sedan maktskiftet. Kom tillbaka när socialdemokraterna satsar på arbetslinjen, sänkt skatt för vanliga människor, sänkta kostnader för att anställa och ökat företagande. Kom tillbaka när socialdemokraterna menar allvar med välfärden och är beredda att öka på tillgängligheten och valfriheten i vården samtidigt som skolan får det regelverk som den förtjänar. Kom tillbaka när socialdemokraternas samarbetspartier inte är kommunister och livstilsfascister som hatar både tillväxt, kärnkraft och ekonomisk utveckling för vanliga löntagare. Till dess; lycka till med plakat-politiken!

Andra bloggare: Back Nilsson, s-buzz, Tjoockendroppe, Björn Andersson, Liberal bloggare, Roger Jönsson, Högbergs tankar, Claes Krantz, Röda berget, Per Altenberg, Johan Westerholm samt Peter Andersson.

Media: DN, E24.

Annonser

4 svar to “Bidrag(s)partiet 2.0”

 1. Kejsarens nya kläder… « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Tokmoderaten och André och Pär och Svart på vitt och […]

 2. Ett parti utan idéer och förslag « Moderata Perspektiv Says:

  […] Tokmoderaten och Andre och Pär och Mats och […]

 3. ”Vår idé bygger på att du – oavsett din bakgrund, oavsett under vilka förhållanden du föds – ska ha möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar.” « essbeck Says:

  […] 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, Posted by essbeck Filed in Uncategorized […]

 4. Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » S spelar luftgitarr – igen Says:

  […] även vad Hans Åberg, André Assarsson, Per Pettersson och Essbeck […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: