10 moderata rättvisor

Det är ingen slump att moderaternas förvalskampanj för ett rättvist Sverige retar gallfeber på vänstern som tror sig ha monopol på rättvisebegreppet. Med viss rätt. Medan svensk borgerlighet varit upptagna med färdiga nationalekonomiska modeller för ett mer effektivt Sverige har vänstern vädjat för en solidarisk och rättvis politik. Huruvida en politik är rättvis eller inte beror naturligtvis på vilken idémässig utgångspunkt du har. På samma sätt är en solidarisk politik på intet sätt är en statisk sanning. Vad är då rättvisa för en moderat?

 1. Det är rättvist att alla människor får bestämma mer över sina egna liv och fatta fler beslut själva. Därför har skatten sänkts och ska inte chockhöjas.
 2. Det är rättvist att alla som kan arbeta också arbetar för att klara sin egen försörjning och gör rätt för sig. Därför har det blivit mer lönsamt att arbeta i Sverige.
 3. Det är rättvist att alla utifrån egen förmåga och egna förutsättningar får chansen att vara delaktig i samhället och på arbetsmarknaden, om så bara på deltid. Därför har andelen förtidspensionerades kraftigt sänkts sedan maktskiftet.
 4. Det är rättvist att välfärden i Sverige utgår från alla som är i störst behov av den och att den är öppen för valfrihet med en mångfald aktörer som kan möta alla människors individuella behov och önskemål. Därför har vårdval införts i Sverige samtidigt som skolorna i större utsträckning utgår från eleven istället för politikern.
 5. Det är rättvist att det finns ekonomiska, sociala och kulturella skillnader i Sverige. Ett land som stöper alla i samma form och kollektiviserar människor i fackgrupper som sedan ställs mot varandra är djupt orättvist. Det gör inget att somliga blir miljardärer eftersom rikedom kommer alla till dels. Därför ska vi inte stirra oss blinda på klyftor utan istället se till alla som har det sämst ställt och rikta insatserna för att förbättras deras situation. Det är fattigdom, inte rikedom, som är problemet.
 6. Det är rättvist att satsa på en offensiv energipolitik inför framtiden med kärnkraft, vindkraft och vattenkraft. Det är djupt orättvist att lämna över vår planet till kommande generationer med lägre välstånd, mindre utveckling och mer klimatproblem än när vi ärvde den av våra föräldrar. Därför har dessa satsningar genomförts.
 7. Det är rättvist att privata företag sköter sådant som kan skötas lika bra eller bättre i privat regi utan att det hotar den grundläggande rättigheten till välfärden. Det är därför staten inte längre äger spritfabriker och definitivt inte äga samt driva bilfabriker.
 8. Det är rättvist att Sverige tar ett stort ansvar för fred, frihet och demokrati även i vår omvärld. Det är därför vi har svenska trupper som dagligen riskerar livet och gör det möjligt för pojkar, flickor, män och kvinnor att under omständigheterna kunna leva värdiga normala liv i Afghanistan. Därför är det också orättvist att oppositionen vill svika det afghanska folket.
 9. Det är rättvist att tryggheten stärks och prioriteras i Sverige eftersom ett otryggt samhälle också är ett ofritt samhälle. Alla ska kunna röra sig fritt på kvällarna, sova lugnt om nätterna och inte oroa sig för stöld eller våldsbrott om dagarna. Det är därför nya poliser för första gången på många, många år utexaminerats samtidigt som straffen skärpts.
 10. Det är rättvist att Sverige öppnar upp och välkomnar andra människor från andra länder att bygga sin framtid tillsammans med oss. Det är därför vårt land för första gången någonsin öppnat upp för en bred arbetskraftsinvandring där alla som följer svenska lagar och gör rätt för sig också kan bidra både till sig själva och för vårt land. På motsvarande sätt är det orättvist att skrika ”Go home!” och motsätta sig dessa nya regler.

Andra bloggare: Storstad, Böhlmark, Kent Persson, Moderata perspektiv, Silvertörne samt Magnus Andersson.

Media: Expressen, Aftonbladet, SvD.

Annonser

7 svar to “10 moderata rättvisor”

 1. Beholder Says:

  Mycket av det du skriver är rättvist. Men hur har moderaterna (de andra partierna i regeringen räknas inte) bidragit till att detta har hänt? De verkar göra tvärtom

 2. André Assarsson Says:

  Beholder,

  Vad kul att du tycker så. Då ligger du förmodligen nära moderaterna åsiktsmässigt.

  I mina ögon har moderaterna bidragit i allra högsta grad till samtliga punkter, är det någon särskild du inte håller med om?

 3. LOL Says:

  Så du menar att systembolaget ska privatiseras så att de kan sänka priserna på alkoholen så att mera säljs?

 4. Rättvisa, ett ämne som lockade till debatt. « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Kent och Peter S och Thomas och Jonsson och Stefan och Tokmoderaten och Lotta och André och Maria och lilith och Mikael och Therese och […]

 5. Veckans bloggdebatt: integration « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Kent och Peter S och Thomas och Jonsson och Stefan och Tokmoderaten och Lotta och André och Maria och lilith och Mikael och Therese och […]

 6. Halez Al-kassab Says:

  Hej så viktigt för mig och skriva om det om rättvisor i samhället och vad moderaterna för åsikter om det.
  Första svara på eran första förklaringen om skatter ! Skatterna som hördes har blivit orsak
  Att uppstår olika problem med ekonomiskt kriser på familjerna och ensamstående mammor eller pappor med sina barn .
  vilka rättvisor menar Ni .när det gäller arbetet .
  först nästan alla invandrare som jobbar med tjänster på olika myndigheter och organisationer och är inte mäktiga blir nästan dagligen utsatta för olika sort av förnedrade och ofint behandlade av sina ansvariga på pressningen och påfrestningen sker dagligen och med flesta medarbetarna oavsett ! Var de jobbar och vilken tjänst de har ? På vilken myndigheter de jobbar !!
  Mobbning ! Ofint behandling ! Trakasserier ! Förnedrande sker på olika sätt med olika folkgrupper på grund av utseendet och nationalitet !
  När det gäller arbetsmarknaden ! Moderaterna är första hand med sina SD som bestämmer över ! Vem ? Var ? När ? Ska någon bli godkänt som medarbetare !
  Arbetsmarknadens dörren som alla arbetslösa öppnar det heter arbetsförmedlingen ! Där på arbetsförmedlingen !
  Arbetslösa är trakasserade och mobbade och ofint behandlade av olika anledningar från handläggarna och i vissa fall uppladar handläggarna vissa rasister som trakasserar invandrare på hissarna och ingångna på arbetsförmedlingarna som ligger precis via polis stioner ! Ursäkta ! Det verkar att det samspel från olika håll mot vissa arbetslösa som inte känner någon på arbetsförmedlingen .besökaren får inte riktiga information och kallelser från handläggarna på arbetsförmedlingar.
  ingen kontakt sker mellan de som är arbetslösa och deras handläggaren .så fort man öppnar dörren ! Alla handläggarna springer fram och tillbaka de låtsas att de är upptagna .
  annonserna och lediga jobb är endast för de som har sina kära och nära på arbetsförmedlingar.
  språk tjänsterna som vissa hjälper handläggarna med deras besökare och klienterna sker via kontakter ingen hänsyn till erfarna största språk tjänster som har mer än 30 år ! Alla vet vilka är de som är anlita alla dessa år och hjälpte olika myndigheterna och mest landstinget !!
  Alltså ! Att kunna hitta jobb och få någon tjänst till de att hjälpa de med deras klienter och besöker sker inte enligt.lagar och reglar på arbetsförmedlingen och arbetsmarknaden detta sker efter kontakterna på arbetsförmedlingen och jobb torget är ännu värre än arbetsförmedlingen .
  Social förvaltningar som är det största ställe som man någonsin kan tänka sig på sådant dåligt behandlingen av flesta handläggarna .
  de arbetslösa som tillhör någon socialtjänst kan nästan aldrig uppnå sin handläggare både
  ekonomisk och social sekreterarna !
  Där ännu värre än arbetsförmedlingen att få allt klart med sina ansökningar via sociala. Handläggarna !
  Olika ansvariga om olika tjänster ger bot Tjänster för moderaterna och SD politikerna och resten av folk är publik som endast ser från någon av stånd vad som pågår runtomkring honom / henne .
  med alla respekt till moderaterna och alla andra politik ledarna detta som jag skriver är beskrivs vad jag hör och ser och upplever och vissa andras upplevelser och berättelser ! Hur de har det och hur de bli behandlade av olika medarbetarna på olika myndigheterna !!
  Landstinget ! Vård högsta nivå ansvariga ofin behandlar mindre mäktiga och som jobbar under deras makt på det sämsta sättet !
  Jag läste vad hade skrivit om orättvisor det var perfekt fast som sannolikt ! Inte 10 procent av det Som Ni.har skrivit blir inte använt praktiskt !
  På grund allt jag hör av olika folkgrupper fixa jag en grupp och kallade gruppen rättvisor och orättvisor !
  De som syftar lagar och reglar är säkert rättvisa fast de som använder de fina lagar och reglarna flesta av de är orättvisa !!
  Tack för att kunde skriva om allt på min enkel sätt !!

 7. Halez Al-kassab Says:

  Hej .
  angående sista punkten angående invandringen .
  vi alla invandrare är tacksamma för de dörrarna som öppnades för oss alla !
  vi har försökt att göra vårt bästa men att vissa ungdomar tar fel vägar och kör på det mot vissa lagar och reglar kan hända högsta nivå familjens barn och ungdomar !
  Ingen familje får bli utsatt för förnedrande på grund av någon familjes medlems misstag och fel ! Varje person är individ och varje person ska vara värdig oavsett ! Utseendet ! Nationalitet! Ras ! Religion !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: