Jobbskatteavdraget är vår tids frihetsreform

I välfärdsstaten är det alltid intressant att jämföra olika gruppers relativa för- och nackdelar beroende på vilken politisk majoritet som för tillfället lägger olika reformer. Det enda rimliga vore istället att fokusera på utvecklingen i stort och i synnerhet hur det ser ut för alla med små marginaler som rimligen är i störst behov av positiva förändringar. Ekonomisk tillväxt, handel och skattesänkningar bakar välfärdskakan större så att mer kommer fler till dels. Trots att skattesänkningar gynnar alla och i synnerhet grupper med små marginaler riktas kritik mot finansminister Anders Borg eftersom höginkomsttagarnarelativt och inte absolut, fått behålla mer efter skatt.

På många sätt är alliansregeringens jobbskatteavdrag den största frihetsreformen för vanliga människor i Sverige på väldigt, väldigt länge. För första gången får busschaufförer, vårdbiträden och vaktmästare behålla upp till 1 500 kronor mer – varje månad. För någon som inte får ekonomin att gå ihop i slutet av månaden är det oändligt mycket pengar. Jag är varm anhängare av att jobbskatteavdraget ska fortsätta även kommande mandatperiod eftersom det gör arbete mer lönsamt samtidigt som det helt rättvist låter människor behålla surt förvärvade slantar. I Sverige har socialdemokraterna suttit vid makten i 65 av 74 år och konsekvent mjölkat sönder vanliga löntagares plånböcker till den milda grad att det inte är många hundralappar kvar när skatten är dragen tillsammans övriga obligatoriska kostnader.

Det är sossarnas fel att det råder anarki på ICA Maxi omkring den 25:e varje månad när fotknölarna sågas sönder av hysteriska svenska familjer som ska handla för lönen. Den 24:e fanns det över huvud taget inga marginaler att i lugn och ro göra alla inköp. Det är sossarnas fel att Magnus Uggla kan sjunga ”Den 25:e smäller det!” och samtidigt inte vara ironisk utan på fullaste allvar berätta om kaoset en ”lönehelg”. Helgen innan fanns inga marginaler. Det är alliansens förtjänst att vi nu för första gången kan skönja en mer normal utveckling i Sverige där fler beslut fattas kring köksborden och färre i riksdagshuset. Vem känner dig bäst. Du själv eller Mona Sahlin? Just därför är sänkt skatt både rättvist och rätt!

När vänsternbloggare dundrar mot regeringens ”ökade klyftor” och att den ”gynnar de rikaste” ska vi alla fundera på hur det här landet blev rikt i början av förra seklet. Var det genom att alla fick det bättre när framgångsrika svenskar grundade ABB, Volvo och Ericsson för att senare under efterkrigstiden grunda IKEA och H&M blev snuskigt rika? Eller var det för att staten i sann planekonomisk anda höll tillbaka människors ambitioner och krossade drömmar med hänvisning till att alla ska ha det lika dåligt?

Jag kan inte se hur rika människor kan vara ett problem för ett samhälle. Däremot är fattigdom och fattiga människor den största av anledningar att rikta insatserna och med kraft se till att alla kan få det bättre. Rimligen är det där staten ska vara som starkast och tydligast. Istället råder det omvända i socialisterna värld där rika är ett problem och fattiga alltid hamnar i andra hand. Den egna politiken är så upptagen att utradera alla skillnader att lika dåligt är bättre än att alla får det bättre fast olika bättre. Skillnader kommer alltid att finnas. Skillnaden nu mot socialdemokratiska regeringar är att för första gången kan låg- och medelinkomsttagare för första gången arbeta ihop tillräckligt med pengar så att månaden går ihop.

Därför är jobbskatteavdraget både rättvist och vår tids frihetsreform. Låt oss därför behålla och utveckla det inför kommande mandatperiod. Vem vet? Kanske försvinner begreppet ”lönehelg” ur det svenska språket efter 12 år med Alliansen vid makten. Alla helger är lika roliga och fler har det både bättre och roligare på egna villkor. Då har vi kommit en bra bit på vägen!

Läs mer om hur din vardag förändrats på http://jobbskatteavdrag.se/

Andra bloggare: Vargen, annarkia, Moberg, In Your Face, Eligin, Carins öppna agenda samt Alliansfritt.

Media: AB,

Annonser

Ett svar to “Jobbskatteavdraget är vår tids frihetsreform”

  1. Glenn Says:

    Har de personer som har ett jobb verkligen fått mer i plånboken ?? A-kassan har blivit dyrare, medicinen blir dyrare, bilbesiktningen blir dyrare, trafikförsäkringen blir dyrare, kommunerna höjer kommunalskatten. I bästa av världar har kanske de som har ett jobb ev. gått +-0. De som inte har ett jobb har fått både skattehöjning i kommunen samt alla andra höjningar… Hur förklarar du det ?
    Med vänlig hälsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: