Rätt ska vara rätt

I mitt förra inlägg angående Storbritanniens statsfinanser skrev jag att Sverige hade bäst statsfinanser i världen. Detta uppmärksammade Anders Utbult på Alliansfritt Sverige och ville få besked. Eftersom rätt ska vara rätt följer här svaret:

Jag utgick från olika investerares bedömningar av Sveriges ekonomi samt lönsamheten i att bl.a. investera i Sverige med hänsyn till risker och svängningar.

Det enda rimliga vore emellertid att utgå från EU-kommissionen som officiellt organ och då är Sverige fjärde bäst avseende balans i statsfinanserna. Allt beror på hur du räknar med ”bäst statsfinanser”. Är det statsskulden, balans i finanserna eller framtidsprognoserna som ska värderas? Då spelar investerares syn på ekonomin roll liksom marknadens förväntningar.

Budgetunderskott 2010
(i procent av bnp)
1. Bulgarien 0,0
2. Estland 2,0
3. Finland 3,0
4. Sverige 3,4

Samtidigt kan vi konstatera att:

”Redan 2011 är finanserna nästan i balans. Det beror på de i grunden starka finanserna och återhämtningen i konjunkturen. Längre fram under prognosperioden siktas stora överskott. Statsskulden uppgår till 25 procent av BNP 2014, vilket är den lägsta nivån sedan mitten av 1970-talet” Källa.

Till detta bör tilläggas att Sverige räknas som andra bäst i termer av tillväxt i procent för prognosen 2010, näst efter Polen samtidigt som EMU-länder knappast kan förvänta sig draghjälp från varandra när Greklands, Spaniens och Storbritanniens problem sannolikt också kommer påverka den gemensamma penningpolitiken. Vi kan alla enas kring att Sverige ligger långt över EU-snittet och riktigt mycket bättre till än i många socialdemokratiska länder.

Jag ber om ursäkt för eventuella oklarheter. I fortsättningen tänker jag skriva att Sverige har ”bland EU:s bästa statsfinanser” för att undvika all form av missförstånd och helgardera. Det tycker jag andra också ska jag göra. Tack Anders för att du uppmärksammade detta. Rätt ska trots allt vara rätt.

Annonser

Ett svar to “Rätt ska vara rätt”

  1. Glenn Says:

    Kan det möjligtvis vara så att Sverige hamnar på 4:e plats enligt dina uppgifter p.g.a. att de 2006 tog över ett otroligt stort budgetöverskott.
    Vid regeringsskiftet 2010 kommer Socialdemokraterna att få börja med att städa upp efter Moderaternas enorma slöseri med skattepengar.
    Med vänlig hälsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: