Labour isn’t working

Under valet 1979 i Storbritannien dundrade Margaret Thatchers conservatives med budskapet: ”Labour isn’t working” med tillhörande affisch som påminde om den akuta arbetslösheten och krisen i brittisk ekonomi. Den 6 maj 2010 är det dags igen och även om en hårdför Thatcher ersatts med en mjuk Cameron kan vi vänta oss en valrörelse där ansvarslösa socialdemokrater som efter 13 år vid makten kört brittisk ekonomi i botten, kommer att utkrävas ansvar. Storbritanniens underskott i statsbudgeten förväntas bli 12,9 procent av BNP år 2010. Statsskulden dubblas på fyra år från 44,2 procent av BNP 2007 till 88,2 år 2011.

Britternas skräcksiffror kan jämföras med Sveriges statsfinanser som bedöms vara absolut bäst i västvärlden tack vare en ansvarstagande regering med finansminister Anders Borg i spetsen. Det är därför opinionssiffrorna för moderaterna ligger kvar stabilt på höga toppnivåer. Skillnader är att inte likt socialdemokrater runtom i Europa slösa bort skattemiljarder med en överexpansiv finanspolitik. Samma mönster ser vi i Grekland och Spanien. Till hösten kan Mona Sahlins svenska sossar sida vid sida med vänsterpartiets ovilja till utgiftstak och miljöpartiets förakt mot arbetslinjen sätta Sverige i en liknande situation. Lärdomarna från omvärlden är viktiga.

Varje gång du hör Mona Sahlin i kommande TV-debatter och uttalanden kritisera den svenska regeringen för ”passivitet” och ”det görs för lite” samt ”vi måste satsa” stryk då under Grekland, Spanien samt Storbritanniens ekonomiska läge och diskutera med din närmsta socialdemokrat. Greklands ekonomi är så illa däran att Internationella valutafonden (IMF) agerar med krav på samma sätt som det görs mot länder i tredje världen som ligger risigt till. Varje barn som föds i Storbritannien är skyldig en kvarts miljon kronor(!). Detta mina vänner är europeiska grannar i vår närhet. Låt det inte bli Sverige.

Andra bloggare: Zetterman, Böhlmark, Swenglishman, Bawar, Kryssa Jenny samt Gunnar Hökmark.

Media: SvD:s ledare, SvD, DN, Politics Home, SDS.

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “Labour isn’t working”

 1. Anders Utbult Says:

  Hej! En fråga: Vilken institution bedömer Sveriges statsfinanser som ”absolut bäst i västvärlden”? Hör av dig här eller skicka e-mail till mig.

 2. André Assarsson Says:

  Anders,

  Jag utgick från olika investerares bedömningar av Sveriges ekonomi samt lönsamheten i att bl.a. investera i Sverige med hänsyn till risker och svängningar.

  Det enda rimliga vore emellertid att utgå från EU-kommissionen som officiellt organ och då är Sverige fjärde bäst avseende balans i statsfinanserna. Lite beroende på hur du räknar ”bäst statsfinanser” är det statsskulden, balans i finanserna eller framtidsprognoserna som ska värderas? Då spelar investerares syn på ekonomin roll liksom marknadens förväntningar.

  Budgetunderskott 2010
  (i procent av bnp)
  1. Bulgarien 0,0
  2. Estland 2,0
  3. Finland 3,0
  4. Sverige 3,4

  Samtidigt kan vi konstatera att:

  ”Redan 2011 är finanserna nästan i balans. Det beror på de i grunden starka finanserna och återhämtningen i konjunkturen. Längre fram under prognosperioden siktas stora överskott. Statsskulden uppgår till 25 procent av BNP 2014, vilket är den lägsta nivån sedan mitten av 1970-talet”

  Källa: http://esv.se/pressinformation/pressmeddelanden/pressarkiv/pressmedelanden/ljusareutvecklingforstatsbudgetenochdeoffentligafinanserna.5.5f439363127816ca7cb800094.html

 3. Glenn Says:

  Av vem bedöms Sveriges statsfinanser vara i topp ? Är det du själv som har gjort den bedömningen ? Tänk alla miljarder som Moderaterna har slösat bort.
  Med vänlig hälsning
  Glenn

 4. Mikael Drakenberg Says:

  Hej!

  Istället för att bara kasta skit mellan höger och vänster så måste det bli lite mer ordning.

  Visst, alliansen har sin politik och de Rödgröna har sin politik och sin ideologi. Men, om man vill vara lite mer seriös vad gäller tex arbetslösheten så är det mest intressant att titta på följand:

  ”Vad händer med de som söker jobb men som arbetsgivarna väljer att sortera bort/välja bort gång efter gång”, dvs de som tvingas stanna kvar
  utanför hela samhället.

  Detta är intressant därför att dessa blir alltfler. Vi ser också att det inte är de med minst utbildning som hamnar här.

  I Saco rapporten ”Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem” så framtonar en helt annan bild en den bild som politikerna förmedlar. Saco visar att alltfler av deras medlemmar hamnar vid sidan om samhället därför att de sorteras bort när de söker jobb. När så denna grupp ökar efter varje termin då fler utexaminerats från våra universitet och högskolor, så kommer arbetslösheten per automatik att öka. Visst, det kanske inte alltid syns hos arbetsförmedlingens så kallade ”officiella statistik”, men det beror ju
  på att alltfler inser att man inte skall ha något med Arbetsförmedlingen att göra för det kan ingenting och förstår ingenting om vare sig utbildning, arbetsmarknaden eller verkligheten.

  Därför så växer gruppen unga arbetslösa akademiker i utanförskap , men utan att synas. Dvs, de är arbetslösa men inte registrerade hos
  arbetsförmedlingen därför att man inser att det är bäst att inte ha något med arbetsförmedlingen att göra.

  Dessutom tycker många att i och med att man inte längre har något studerandevillkor så finns det ingen ekonomisk morot, dvs man tjänar inte något på att registrera sig som arbetslös, och då kan man lika bra låta bli.

 5. Vilket liv Says:

  Det brittiska valet kommer att bli oerhört intressant att följa – 3 partiledare som aldrig lett sina partier till var tidigare. Måste vara rätt så unikt! Dessutom kommer det att bli TV-debatter och bara det är rätt så ovanligt i Storbritannien.

  Oavsett vem som flyttar in i 10 Downing Street så blir det beska droppar framöver.

 6. Ungern säger nej till socialism, Storbritannien nästa? « Moderata Perspektiv Says:

  […] är ett av de länder där man har fört en ekonomi som har kört de statliga finanserna i botten. Styrande Labour kämpar med ett stort budgetunderskott (12,9 % av BNP 2010) och en statsskuld som […]

 7. Moderat förslag i Storbritannien « Frihet är inte gratis. Says:

  […] på att David Cameron blir ny brittisk premiärminister. Statsfinanserna är körda i botten av ansvarslösa socialdemokrater. Varje britt som nu föds är skyldig en kvarts miljon kronor (!) samtidigt som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: