Tips från ”Lyxfällan”

Den borgerliga finansministern Anne Wibble (FP) sade på 90-talet att varje svensk borde ha en årslön på banken. Sanningen är att majoriteten inte ens har en månadslön på banken. Sverige är ett land med marginellt sparande och maximalt slösande. Det finns så klart naturliga förklaringar till ett sådant beteende. I ett land där staten eller någon annan alltid tar hand om allting i kombination med världens näst högsta skattetryck på små- och medelstora inkomster gör att inga marginaler finns. Den största utgiften är inte maten eller hyran – det är skatten. Därför måste politikens uppgift vara att skapa större utrymme för eget sparande samtidigt som det egna ansvaret tillåts få större plats. Frihet med ansvar, helt enkelt.

Därför är dagens tips från Charlie Söderberg i TV-programmet ”Lyxfällan” lika enkelt som genialiskt: ”Jag utmanar alla som läser detta att sluta snacka om att någon annan­ borde lösa problemet och börja med att göra sitt eget liv rikare  redan i dag. De flesta lägger ner mer tid på tandborstning än på ekonomi. Det får vara slut på det nu”. Allting börjar i det lilla och om fler överger ett privatekonomiskt socialistiskt tänkande till förmån för eget sparande och dra-åt-helvete-pengar på banken samtidigt som politiken i det stora sänker skatter, så får vi alla både rikare och bättre liv.

Media: AB, AB2, AB3.

Uppdatering 12.37:

Det visar sig att riksdagens socialutskott också börjat reagera mot skulder och problemen med allt fler som har allt mindre ekonomiskt utrymme att röra sig med. Lösningen är sänkt skatt, sänkt skatt och sänkt skatt i kombination med åtgärder som skapar fler arbeten i Sverige. Aldrig förr har arbetslinjen behövts så mycket som nu. Låt oss hoppas att svenska folket väljer arbete istället för bidrag i höstens riksdagsval.

Annonser

10 svar to “Tips från ”Lyxfällan””

 1. von Says:

  ”Den största utgiften är inte maten eller hyran – det är skatten.” – citation needed.

  För mig är hyran drygt åtta gånger högre än inkomstskatten. Sedan tillkommer förvisso momsen på allt man köper, men det känns inte som att det skulle slå hyran ändå.

  Kanske ser det annorlunda ut för höginkomsttagarna… Eller utanför storstäderna…

 2. Sverige, Sverige fosterland! Says:

  Rätt och riktigt!
  Det är bara en sak till!
  Varför skall Sverige, som enda land inom EU, beskatta sina pensionärer högre än den övriga befolkningen?
  Normala länder har, i gemen, lägre skatt för pensionärer än övriga medborgare!
  Pension är faktiskt ej uttagen lön, utan avsatt till just det, framtida pensioner!
  Detta enligt folkvalda politiker ansvariga för denna pensionsreform kallad ATP!
  Om inte, så kunde folk få ut motsvarande medel i löpande lön och avsätta själva till framtida pension! Men som alltid, så skall svenska politiker alltid ”klampa in” i människors privatliv och styra och ställa!
  Det är inte underligt, att folk inte tar ansvar för sina liv när det ständigt propageras, att ”farbror staten” tar ansvar för ditt liv från vaggan till graven!
  Hur kan Vi med gott samvete då påpeka för folk, vilka har arbetat mellan 40 till 50 år av sina liv, att man är mindre värda och en belastning för Sverige?
  I USA kallas man ”Senior citizen” och i Sverige för ”köttberg”!

 3. André Assarsson Says:

  von,

  Jag vet inte hur din privatekonomi ser ut och det finns naturligtvis alltid undantag beroende på ens livssituation. Vissa människor betalar knappt någon skatt därför att man kanske inte har förmågan eller möjligheten. Men sett till genomsnittet är skatten den största utgiften för svenska folket.

  Bl.a. på http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fa-vet-vad-de-betalar-eller-vad-de-far_341928.svd

 4. Gustav Says:

  Skatten är skyhög, en hel del av den döljs dessutom för den vanlige löntagaren (t.ex. arbetsgivaravgiften).

 5. Christer Says:

  Till Sverige, Sverige fosterland:

  Ett tips är att du röstar rött, då är du garanterad en rättvis skatt med de som jobbar. Förvisso kommer den vara högre än den skatt du betalar idag och du kommer att ha mindre pengar. Men, det är ju inte det som är det viktiga utan det viktiga är ju att det är rättvist.

  Sen att högre skatter på arbete vidare leder till ännu lägre pension är ju inte heller så viktigt, utan igen, det viktiga är att vi alla har det lika.

 6. Louise Broide Says:

  Hoppas att alltfler väljer arbete i höstens val, stod det att läsa av en insändare. Ja är pensionär med kattmatspension och har akademiska examina men har trot detta aldrig haft ett fast jobb i Sverige. Däremot har jag sökt mig utomlands där min kompetens har upptäckts och uppskattats och då ”straffar” det svenska systemet mig genom att ge mig en existensminimal pension efter att ha ansett mig arbetsoduglig tio år innan (då de förtidspensionerade nästan alla över 50 år)….Vilket slöseri med människokraft och vilken cynism!!!Det är rent ut sag människovidrigt!!
  Dessutom har jag tydligen valt att arbeta i länder (inte för någon brottslig organisation såsom SIDA etc) utan med egen kraft, i länder som inte har avtal med det nya Europa eller Sverige.
  Visst jag har inte bidragit med skatter men jag har heller inte ekonomiskt tyngt ner det svenska samhället med en massa arbetslöshetsunderstöd eller bidrag. Mina barn har fått barnbidrag utomlands etc….

  Skamligt Sverige!!

 7. André Assarsson Says:

  Gustav,

  Visst är det så. Det mesta ser du inte med blotta ögat.

  Louise,

  Det låter minst sagt fel. Har du lust att utveckla på vilket sätt det kunde bli så?

 8. Patrik Says:

  von: Vem betalar din boendekostnad i så fall? Inte är det du i alla fall, om du nu jobbar, och din boendekostnad är 8 ggr större än inkomstskaten.

  Inkomstskatten är minst 30% av lönen (eller, egentligen över 50% om man räknar med arbetsgivaravgift, men det antar jag att du inte gjorde). Nåvär. 30%. Om din boendekostnad är 8 ggr så stor betalar du alltså 240% av din bruttolön i boendekostnad. Låter svårt att få det att gå runt tycker jag…

 9. Rob Says:

  Som tur är är det påväg att införas regleringar som styr hur mycket banken tillåts låna ut (se tidigare artiklar ang. FI).

 10. Mari-Louise Appel Says:

  Jag är en av dom som inte har ens en månadslön på min buffertsparande fast jag försöker.
  Men har man varit långtidsarbetslös och har låg inkomst med 65% i flera år så äts allt sånt upp.
  Bor billigt i eget hus, men är rädd att något ska gå sönder då vet jag inte hur jag ska göra.
  jag kan berätta att jag är en ensamstående mamma med 2 barn varannan vecka, inkomst från sk Lön är 6900-7300 beronde på månad. Bostadsbidrag på 1200, barnbidrag 1100 hjälp med att jag inte får något underhåll så är det 850:- samt att jag har en handikappersättning på 1400 ( som ska gå till medicin men det är till mitt upphälle).
  Med dom pengarna så klarar jag av med nöd och näppe att bo och äga huset, fast telefon, värme, elen, mobil, adsl men sen är det nästan stopp och jag vet att vi kan handla för max 500i veckan annars går inte min ekonomi ihop.
  Laga all mat själv från scratch, baka ditt egna bröd, handla på halva priset och frys ner, det är mina tips.
  Men jag är inte med hos kronofogden, men däremot är jag inblandad till inkasso.
  Så vad gör man nu när det snart är sommar och man inte kan göra något med ungarna? Jo vad som är gratis det är att vara hos deras mormor och morfar och titt och vara med deras djur, bada i sjön är en favorit.
  Det går om man är uppmärksam på alla fällor, vad gör det om min TV är 15 år gammal och börjar släppa färg? att min mobil inte är av senaste snitt? Bara petitesser, nej man ska må bra iaf och unna sig att käka gott och vara med sina barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: