Gräslökssocialisterna på DN Debatt

På DN Debatt i dag dundrar Naturskyddsföreningen mot regeringens politik och beklagar sig över att det blivit för mycket privat äganderätt och för lite vänsterpolitik sedan maktskiftet. Det här är alltså samma organisation som skräms med domedagsaffischer på busshållplatser om jordens undergång om vi inte alla slutar använda el. Det är samma Naturskyddsförening som under förra valet till Europaparlamentet ”granskade” partiernas miljöpolitik och ”objektivt” kom fram till att moderaterna var sämst. Jag har också haft det tveksamma nöjet att träffa Naturskyddsföreningens generalsekreterare i samband med ett mingel i Stockholm, jag hann knappt presentera mig som företrädare för MUF innan kritiken mot regeringen i allmänhet och moderaterna i synnerhet yttrades.

Att regeringen satsat miljoner på och skärpt delar av lagstiftningen i syfte att skydda skogen och värna naturen ska vi alla totalt glömma bort i Naturskyddsföreningens värld. Sverige har en ambitiös miljöminister som lyckas kombinera ekonomisk utveckling med en tydlig natur- och miljöprofil som på allvar kan klara utmaningarna. Den förra regeringen fick utstå kritik för dess otillräckliga både politik och metoder. Sedan maktskiftet har det skett förändringar inom ett område där nu resultat istället för löfte står i fokus. Givetvis handlar allting till syvende och sidst om idéer, ideologi och politik. Frågan om privat äganderätt eller om kollektiva lösningar är föremål för debatt mellan partierna men Naturskyddsföreningen lägger alltid sig till vänster.

Dagens DN Debatt är ytterligare en droppe som urholkar den trovärdighetssten som Naturskydsföreningen vilar på. Från att vara en trovärdig aktör som med ideellt engagemang och 185 000 medlemmar kan föreningen förvandlas till en begränsad och bundet språkrör till vänsterpartierna. Det är hög tid att sluta med gräslökssocialismen och istället för politik ägna sig åt verklig fakta, statistik och engagemang inom miljö- och naturområdet.

Andra bloggare: Svensson, Lando, Canute Ocean, Lenefors.

Media: SvD, DN Debatt, Newsmill, Regeringen.

Annonser

10 svar to “Gräslökssocialisterna på DN Debatt”

 1. Persilja, Naturskyddsföreningen! « Hans Åberg Says:

  […] Assarsson, ungmoderat, fullkomligt pulverisar debattartikelns politiska poänger i sin blogg ”Gräslökssocialisterna…”. Ringborg, miljöpartist, gör det solklart vad det grönröda alternativet innebär i valet – […]

 2. Jonas Rudberg Says:

  Hej!

  Ditt blogginlägg väcker några frågor:

  ”samma organisation som skräms med domedagsaffischer på busshållplatser om jordens undergång om vi inte alla slutar använda el”
  Är du säker på detta – det låter egendomligt. Vilka busshållplatser har du trafikerat? Berätta gärna vad detta är, jag är uppriktigt nyfiken.

  ”istället för politik ägna sig åt verklig fakta, statistik och engagemang inom miljö- och naturområdet”
  Vet inte vad du menar med ”verklig fakta?” men tolkar detta som att du menar att vitboken innehåller fel. För mig som skrivit merparten av den vore det värdefullt om du kan ge exempel på sådana felaktigheter. Vi har kollat och trippelkollat men det kan ändå naturligtvis ha smugit sig in fel. Då är det bra att få tillfälle att korrigera dem!

  bästa hälsningar,

  Jonas

 3. Calandrella Says:

  ”Att regeringen satsat miljoner på och skärpt delar av lagstiftningen i syfte att skydda skogen och värna naturen ska vi alla totalt glömma bort i Naturskyddsföreningens värld.”
  Och det faktum att dessa satsade miljoner redan tidigare användes till naturvård, bara av ett annat slag…?

 4. André Assarsson Says:

  Jonas,

  Tack för dina kommentarer.

  Vad gäller domdagsaffischerna så var det en kampanj häromåret som syftade till att väcka intresse kring klimatfrågan. Det var hot om undergång och elände ifall ingen gjorde någonting. Helt vanlig skrämsel, helt enkelt.

  Vad gäller ”vitboken” så har jag inte läst denna. Det är väl bara glädjande om Naturskyddsföreningen fortsätt med sådant arbete även i fortsättningen istället för att reducera sig själv till ett politiskt språkrör för vänsterpartierna i allmänhet och miljöpartiet i synnerhet. Nu senast dundrade generalsekreteraren mot Förbifart Stockholm samtidigt som det hela tiden diskuteras politik, politik och politik istället för fakta, fakta, fakta.

  Rollen för Naturskyddsföreningen måste rimligen vara ett politiskt obundet organ som med trovärdighet och faktastöd kan rika kritik åt alla håll i debatten. Tyvärr är det alltid vänsterpolitik som föreslås samtidigt som angreppen sker mot borgerliga partier och i synnerhet moderaterna. Gång på gång. Det slår aldrig fel. Då tappar också föreningen i trovärdighet i mångas ögon.

 5. André Assarsson Says:

  Calandrella,

  Min poäng är att regeringen gör och satsar en hel del inom det här området med flera reformer som på ett annat sätt vill åstadkomma resultat. Graden av privat äganderätt är så klart en ideologisk fråga om på vilket sätt en hållbar naturvård kan skapas. Där skiljer sig regeringen från oppositionen – varför ställer sig då Naturskyddsföreningen på oppositionens sida gång efter gång efter gång i alla frågor? Det är inte trovärdigt! Onekligen finns det olika syn på hur en bra naturvård uppnås.

 6. Jah Hollis Says:

  Jag förstår att ni i unghögern gillar Andreas Carlgrens insats som miljöminister. Han har ju sålt sin själ till högern för att få sitta i regeringen och svamla.

 7. Grön politik som blev grå | Skogsnätverket.se – Naturskyddsföreningens skogsnätverk Says:

  […] Media: Aftonbladet, SvD, Andras kommentarer: Svenska Jägareförbundet, Jens Holm, Mikael Karlsson, André Assarsson, Alliansfritt Sverige, Svensson Share/Save Ämnesord: Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen, […]

 8. Jonas Rudberg Says:

  Naturskyddsföreningen har bara en ideologisk ståndpunkt, och det är att värna naturen. Vi har granskat regeringar i 101 år, och att DN-debattartikeln vänder sig mot sittande regering är ganska logiskt, eftersom det är regeringen som utformar politiken, eller hur? Som du säkert sett avslutar vi artikeln med en uppmaning till alla riksdagspartier att presentera sin naturvårdspolitik.

  Det är lite lustigt att du efterlyser ”fakta fakta fakta” men samtidigt inte läst rapporten. Denna bygger helt och uteslutande på fakta, och är som framgått ganska kritisk mot den regering som monterar ner strandskyddet, försämrar naturskyddet och just meddelat att det ska skjutas vargar även nästa vinter. Om det hade varit någon annan färg på en regering som gjort samma sak (och betydligt mer än dessa exempel) för att försämra naturvården kan jag lova dig att vi hade varit exakt lika kritiska.

  Vi är inte alls negativa till nya former för naturskyddet. Det försök som nu startat på fem platser runt om i Sverige följer vi med stort intresse. En risk är dock att det blir lite naturvård finanserat av alltför mycket (skatte)pengar, en risk som vi pekat på i rapporten Naturvärden att hyra (2008) som finns här: http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/Skog/naturvarden_att_hyra.pdf Men förhoppningsvis har man lärt av det finska (dyra) experimentet.

 9. Jonas Rudberg Says:

  En annan intressant fråga är varför ersättningen ska höjas med 25 %. När det gäller små markägare kan jag ha viss förståelse för resonemangen – det finns ett affektionsvärde. Men varför staten ge stora skogsbolag med miljardomsättning ett schablonpåslag som (enligt Prop. 2009/10:162) kostar minst 135 miljoner extra per år går över mitt förstånd. Skattepengar igen.

 10. Jonas Rudberg Says:

  Apropå rapporter, så kanske du har sett att vi jobbar med formerna för skogsbruket också? På tisdag presenteras Skogsbruk utan hyggen på ett seminarium med samma namn. Kulturhuset, Stockholm, kl 13. Det är iofs fullbokat men vi kan nog få plats med en stol till om du är intresserad – välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: